Strona 98 z 152 PierwszyPierwszy ... 48888990919293949596979899100101102103104105106107108148 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 971 do 980 z 1514

Temat: kolektor ssący JTDM - kompleksowo

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Ja miałem problem z DPF, ponieważ nie był w stanie sam się wypalić. Przebieg 304 tys. Podczas prac przy kolektorze poprosiłem o wyjęcie DPF. Zalałem go płynem do czyszczenia kominków i wypłukałem Karcherem. Efekt jaki osiągnąłem był więcej niż zadowalający. DPF zaczął się wypalać prawie niezauważalnie i po dobrym rozgrzaniu poza miastem wypalił się do 20% zapchania.
    Zaskoczyło mnie to, że podczas wypalanie nie podwyższały się obroty i nie wzrastało spalanie. Specjalnie zwracałem na to uwagę bo chciałem wiedzieć kiedy się wypala....nie chciał mi pokazać

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    Wyłączony EGR nie wpływa na dłuższe nagrzewanie auta. Tyle razy pisane a dalej bzdury się czyta.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
    Jeśli zaślepisz przy wydechu to tak. Poznaj zasadę pracy chłodnicy spalin (włączonej do obiegu cieczy) a potem się udzielaj.
    Ostatnio edytowane przez quba ; 01-10-2015 o 19:50

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

jaboleq - To wytłumacz, w jaki sposób nie wpływa. To, że ktoś powie "nie, bo nie" a inni powtórzą to 100 razy, to nie czyni z tego prawdy objawionej.
    Spaliny lecące z wydechu do EGR są chłodzone wodą z małego obiegu. Działa to w obie strony - jak spaliny są gorące a woda zimna, to powoduje podgrzewanie wody a więc i szybsze nagrzewanie silnika.
    Całkowite zaślepienie EGR zatrzymuje przepływ spalin przez wymiennik wody, co za tym idzie efekt ogrzewania wody przez spaliny znika.
    Wyjaśnij proszę dlaczego Twoim zdaniem to nieprawda - tylko z sensem, a nie "nie, bo nie".

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał anAlfaBeta Zobacz post
    jaboleq - To wytłumacz, w jaki sposób nie wpływa. To, że ktoś powie "nie, bo nie" a inni powtórzą to 100 razy, to nie czyni z tego prawdy objawionej.
    Spaliny lecące z wydechu do EGR są chłodzone wodą z małego obiegu. Działa to w obie strony - jak spaliny są gorące a woda zimna, to powoduje podgrzewanie wody a więc i szybsze nagrzewanie silnika.
    Całkowite zaślepienie EGR zatrzymuje przepływ spalin przez wymiennik wody, co za tym idzie efekt ogrzewania wody przez spaliny znika.
    Wyjaśnij proszę dlaczego Twoim zdaniem to nieprawda - tylko z sensem, a nie "nie, bo nie".
    O to to to ...miło poczytać kogoś kto wie, a nie kopiuje bzdury.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

http://www.forum.alfaholicy.org/147_...st1665982.html

Jeszcze jakieś wątpliwości?

::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    http://www.forum.alfaholicy.org/147_...st1665982.html

Jeszcze jakieś wątpliwości?

Diesel to sprawny cieplnie silnik, a to oznacza, że nie marnuje paliwa na wytwarzanie ciepła tylko na pracę. Diesel bez webasto i chłodnicy spalin rozgrzewa się wieki.

Ale jeśli twierdzisz , że gdyby nie EGR to wzrost temperatury spalania byłby tak duży, że rozgrzewa płyn chłodzący szybciej to przy okazji odkryłeś przyczynę pękania głowic i wyrywania szpilek z kolektora wydechowego. Bo wszyscy oczywiście wiedzą, że szpilki pękają dlatego, że głowica rogrzewa się zbyt szybko w stosunku do żeliwnego kolektora.
    Podsumowując - nie zaślepiać EGR to wyrywa szpilki z kolektora....oczywiście temperatura.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Szkoda, że 1.9 nie ma tego problemu co 2.4, nie trafiłeś kolego.

::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Tak, i to istotne. Nie można powiedzieć po prostu "spaliny z EGR rozrzedzają powietrze, bo je podgrzewają" i koniec. Mówimy o zmianie (zmniejszeniu) AFR, co skutkuje zmianą (zmniejszeniem) temperatury spalania - nie można sobie po prostu powiedzieć "mamy remis" bo zachodzi wiele drugorzędnych zależności i w zasadzie tylko doświadczalnie (na tym samym aucie w tych samych warunkach) można to sprawdzić. Możesz powiedzieć jedynie "wyłączam bezpośrednie podgrzewanie silnika ale możliwe, że włączam pośrednie w jakimś zakresie" - może być bardzo dalekie od remisu. Faktycznego pomiaru raczej nikt nie wykonywał więc można sobie gdybać.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

No tak, wiadomo, EGR i DPF to tylko ekologia i zatruwanie silnika, więc trzeba wywalić. Dla środowiska nie ma znaczenia, czy jedno auto więcej czy mniej będzie trochę smrodzić (bez sarkazmu).
    Tylko, że auto jako złożona całość, jest zaprojektowana wraz z tymi duperelami - ich wpływ na inne podzespoły jest uwzględniony w innych miejscach. Takie wywalanie sobie bo to modne wyciąć DPF bez patrzenia na inne skutki wiadomo jak się potem kończy. Oczywiście nie u każdego, ale były takie przypadki - wywalenie całkowite DPF, zmiana parametrów układu wydechowego, rozwalone turbo. Zaślepisz i wyłączysz EGR, to zmieniasz parametry termiczne układu (przytoczone wyżej). To, że jakiś tjuner robi, co sobie klienci życzą, to normalne - nasz klient, nasz pan. Chcesz ze 150KM zrobić 250KM, zachipujemy, będzie pan zadowolony. Za miesiąc nowe sprzęgło, za pół roku nowe turbo, ale ogień jest na każdym biegu. Dlatego argumenty "wiele osób na forum wywaliło DPF i sobie chwalą" są tyle śmieszne, co niedorzeczne.

Wracając do tematu, prawdopodobnie będę musiał klapy usunąć aby nie martwić się później o szczelność kolektora a samo czyszczenie kolektora mocno uleczy silnik. Wymiana na nowy Pierdburga jest kompletnie bez sensu z ekonomicznego punktu widzenia. EGR ma zaślepkę fabryczną z dziurami, auto ładnie się dogrzewa przy obecnych temperaturach (koło zera rankiem). DPF wypala mi się średnio co 300 ileś km więc mi nie przeszkadza w ogóle. Tyle w tym temacie z mojej strony.

Ja też to wcześniej pisałem, najlepiej odpowiedź Czarnego prezentuje poziom. To, że układ nazywa się "klapy wirowe" (ang. swirl flaps) bo mają wprowadzać zawirowania gazów, dla speców nie ma znaczenia - nazwa to przypadek, można wywalić
    a zaloz sobie Pan dwa DPFy, dodatkowe klapy i co tam jeszcze chcesz i nie pisz juz pierdol bo jakos przjechalem 70 tys bez tych badziewi i nic sie nie dzieje

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Cytat Napisał quba Zobacz post
    Klapy w kolektorze mają zadanie związane z napełnianiem cylindra w efektywniejszy sposób w niskim zakresie obrotów. Nie mają nic wspólnego z mieszaniem spalin z EGR.
    Dokładnie. Ma praktycznie takie samo zadanie jak układy zmiennej długości kolektora dolotowego.
    Dodać trzeba, że w Alfie nie bardzo czuć tutaj jakąś zmianę pomiędzy autem z klapami i bez klap, to zjawisko nie jest wykorzystywane tak jak w BMW, gdzie usunięcie klap daje się odczuć.

Tylko, że auto jako złożona całość, jest zaprojektowana wraz z tymi duperelami - ich wpływ na inne podzespoły jest uwzględniony w innych miejscach.
    Dodać trzeba, że czasem wpływ na inne elementy nie jest korzystny. Działanie EGR powoduje mocne zabrudzenie kolektora, które skutkuje poważnymi problemami. Działanie nieszczelnych klap ma degradujący wpływ na silnik. Urwana klapa ma jeszcze gorszy. Setki tysięcy kilometrów przejechane przez auta bez EGR i klap wirowych pokazuje, że ich usunięcie nie jest szkodliwe dla silnika.

Dobrnęliśmy z dyskusją w takie miejsce, że każdy okopał się po swojej stronie. Wszystkie argumenty zostały wypowiedziane, niech każdy decyduje o swoim aucie. Dla mnie temat się wyczerpał.

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

jahu jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie Ja dla zachowania prawdy historycznej nadmienię, że w 100% zgadzam się z tym, że EGR to jest truciciel silnika i zdrowiej jest się go pozbyć, natomiast klapy byłyby fajne, gdyby nie były niebezpiecznie ponieważ zostały "po włosku" wykonane. Ale to już raczej wina księgowych, a nie inżynierów.