Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    To może ASO mimo wszystko. Przykładowo Interauto Kraków ul. Andersa 8
    Podepną examiner, popatrzą, że nie ma błędów i powiedzą, że jest ok. Tak miałem w ASO citroena z jednym autem, które sprawdzałem przed zakupem, a auto miało wywalone napinacze i nie miało poduszki pasażera. Na oryginalnym sprzęcie wyszło, że wszystko jest 100% poprawnie. Myślę, że potrzeba tu kogoś kto trochę bardziej ogarnia auta i wie co się robi, żeby po wypadku ukryć wypalone poduchy. Sam nie wiem do kogo się udać z taką sprawą. Niestety to ryzyko zakupu używanego auta.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 05-05-2015 o 19:47

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Ja bym w ogóle nie kupił automatu i tyle, a wiedząc, że cos jest nie halo to już szkoda pieniedzy.
    Automat w 159 1.9 jest opcją bardziej rozsądną i ekonomiczną. Masz 5000 zł przewagi na potencjalną naprawę automatu w porównaniu do potencjalnej prawdopodobnej naprawy skrzyni manualnej i wymianę sprzęgła.

Ja bym kupił to auto tylko wtedy jeśli właściciel naprawi skrzynię. Skoro to tylko jeden elektrozawór to niech to zrobi i nikt wtedy by się nie przyczepił.

Cytat Napisał Daniel S. Zobacz post
    http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-159-...tml#169f383767

czy ta wersja w automacie,nie jest ryzykowna, właściciel wspomina o szarpaniu przy zmianie biegów. Dzięki za opinie
    Tak jak napisałem powyżej – automat w 1.9 jtdm jest mniej ryzykowny niż manual
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 05-05-2015 o 19:50

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    W takim wypadku znaczenie, że auto było kupione akurat u nich, to dla mnie sprawa drugorzędna. Właściciel serwisu jest osobą profesjonalną, wystawi Ci fakturę za taki przegląd i poniekąd w ten sposób bierze odpowiedzialność za wykonaną usługę....
    Po ewentualnym zdarzeniu też weźmie odpowiedzialność zażycia osób które jechały tym samochodem? Chyba raczej nawet się nie dowie czy kierowca jeszcze żyje.

Prośba do użytkowników Alf którzy kupili auta w autkach.pl (skoro już o nich mowa) - może się do mnie ktoś odezwać na PW kto czyta ten wątek? Miałbym małe pytanie.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Bioli Zobacz post
    Po ewentualnym zdarzeniu też weźmie odpowiedzialność zażycia osób które jechały tym samochodem? Chyba raczej nawet się nie dowie czy kierowca jeszcze żyje.
    Żałosny tekst.
    Pisałem o wykonanej usłudze pt. rzetelnej ocenie auta, a nie o braku odpowiedzialności kupującego. Jeśli kupujesz szrota to nikt nie da Ci żadnej gwarancji niezawodności, a tym bardziej Twoich umiejętności jego użytkowania, niezależnie do kogo z tym autem na sprawdzenie pojedziesz.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    145

Domyślnie

Proszę o opinię na temat tego egzemplarza 159: http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID4paBhg.html
    Zdekodowany VIN tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1626787
    Z moich krótkich i niefachowych oględzin:
    • co najmniej 3 elementy są do malowania
    • kilka drobniejszych uszkodzeń lakierniczych
    • podczas odpalania silnik kilka razy obrócił zanim "załapał", zupełnie jak w mojej 15-letniej 145 - czy to normalne?
    • zauważyłem delikatne falowanie wolnych obrotów, które po kilku minutach ustało
    • dziwny metaliczny dźwięk po odjęciu gazu

Generalnie samochód ok, ale chciałbym poznać Wasze opinie, zwłaszcza w kontekście ceny

Pozdrawiam,
    Tomek

Użytkownik Maniak resoraków Avatar squadracorse
    Mieszka w
    Nowy Tomyśl / Poznań
    Auto
    JEST: MiTO1.4 95KM, 156GTA, JEEP COMMANDER. BYŁA: 156 1.9jtd, 159 2.4JTDM , 159 2.4Ti. 159 1.9jts

Domyślnie

Cytat Napisał bryndza4 Zobacz post
    Proszę o opinię na temat tego egzemplarza 159: http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID4paBhg.html
    Zdekodowany VIN tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1626787
    Z moich krótkich i niefachowych oględzin:
    • co najmniej 3 elementy są do malowania
    • kilka drobniejszych uszkodzeń lakierniczych
    • podczas odpalania silnik kilka razy obrócił zanim "załapał", zupełnie jak w mojej 15-letniej 145 - czy to normalne?
    • zauważyłem delikatne falowanie wolnych obrotów, które po kilku minutach ustało
    • dziwny metaliczny dźwięk po odjęciu gazu

Generalnie samochód ok, ale chciałbym poznać Wasze opinie, zwłaszcza w kontekście ceny

Pozdrawiam,
    Tomek
    Podsumujmy
    3elementy do malowania, obroty falują, długo kręci, metaliczny dźwięk. Nie zapłaciłbym tych pieniędzy za ten model.
    Za chwile moze sie okazać ze skrzynia do remontu, kolektor... Nie za tą kase. Dla mnie nie jest ok.Autko z włoch, włosi nie dbają o karoserie i ogólnie glucą.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    159

Domyślnie

...Pisałem o wykonanej usłudze pt. rzetelnej ocenie auta...
    Pisałem wyraźnie o sprawdzeniu kompletności i poprawności działania układu SRS (czy jak on sie w Alfach zwie) a skoro piszesz o "wykonanej usłudze pt. rzetelnej ocenie auta" i dla Ciebie jest to
    Żałosny tekst.
    to chyba coś tu jest nie tak. Żałosne w tym jest własnie to, że w taki sposób postrzegasz ten temat. Skoro nie masz nic konstruktywnego do napisania odnośnie sprawdzania SRS to po co mydlisz oczy wszystkim znaną i polecaną firmą? Zapytałem - niby odpowiedziałeś, a teraz piszesz że chodzi Ci o sprawdzanie które nie jest sprawdzaniem bo i tak to czego oczekuję jest wg Ciebie "żałosne". Niby robią ale jednak nie zrobią?
    No sory ale czytając Twoje posty mam wrażenie że się kochasz w tej firmie.
    Chyba że sie nie zrozumieliśmy? Dlatego napisze wyraźnie - chcę sprawdzić układ SRS bez histori typu wspomniana: examiner i wszystko ok, a zamiast poduszek rezystory, jeśli była ingerencja w elektronikę - także chciałbym o tym wiedzieć.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał squadracorse Zobacz post
    Podsumujmy
    3elementy do malowania, obroty falują, długo kręci, metaliczny dźwięk. Nie zapłaciłbym tych pieniędzy za ten model.
    Za chwile moze sie okazać ze skrzynia do remontu, kolektor... Nie za tą kase. Dla mnie nie jest ok.Autko z włoch, włosi nie dbają o karoserie i ogólnie glucą.
    Może się rozsypać turbina, wtryskiwacze, pęknąć głowica, rozszczelnić klimatyzacja, zardzewieć klapa. Może wszystko. Niestety kupno auta używanego to ryzyko, które po prostu trzeba zminimalizować. Jedyne czego bym się obawiał to ten metaliczny dźwięk – nie wiemy co to dokładnie jest, bo nie zostało opisane. Kasa wcale nie duża jak na 6 letnie auto rocznikowo, taniej to trupy z dużymi przebiegami, walone i inne historie. Kolektor ssący do naprawy po kupnie, razem z rozrządem i zaślepieniem EGR. Po tym pewnie okaże się, że pali ładnie i nie faluje. Zresztą myślę, że w tym komisie można poprosić o przygotowanie samochodu "na gotowo" po pakiecie startowym (dopiero teraz zauważyłem że to autka.pl).

BTW kolektor w każdym 159 1.9 i 2.4 JTDm trzeba od razu po kupnie zrobić. Bez wyjątku. Razem z rozrządem. A skrzynia może paść w każdym kupionym aucie.

Co do malowanych 3 elementów... nie wiem co powiedzieć, ręce opadają.... żeby z takiego powodu skreślać samochód... W swoim aucie właśnie pomalowałem 8 elementów, bo po delikatnej stłuczce wymyśliłem sobie, że zlikwiduję wszystkie defekty związane z tym, że auto ma swoje lata i parę osób obiło mi drzwi, ktoś zarysował zderzaki i kilka innych historii z życia w dużym mieście.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 05-05-2015 o 21:50

Użytkownik Embrion
    Auto
    Szukam Alfa 159 SW

Domyślnie

Do rzeczoznawcy auta bym nie zabrał - to ludzie z bardzo pobieżną wiedzą. Już prędzej pojechałbym do ASO, chociaż tam też niekoniecznie dobrze się znają, ale to zdecydowanie lepsze wyjście.
    Zdecydowanie jestem odwrotnego zdania. Może to jeszcze kwestia konkretnego ASO, ale ja trafiłem fatalnie. ASO Autex w Bydgoszczy. Sprawdzałem tam konkretny egzemplarz (link poniżej). Ci ludzie kompletnie nie znali się na samochodach. I to nie tylko moje zdanie, to zdanie sprzedawcy tego auta. I ten sprzedawca powiedział, że nic się o jego aucie tutaj nie dowiemy, mimo, że ASO swoją niewiedzą grało na jego korzyść, bo nie wykazali żadnych usterek itp. A jechaliśmy do nich z konkretnym problemem (przedmuchy do miski olejowej, silnik w górnej części "zarzygany" olejem). Podpieli jakiegoś examinera, nie wyglądało to profesjonalnie, mechanik wyglądał jakby pierwszy raz obsługiwał ten sprzęt. Mój znajomy, który ma mały warsztacik ma sprzęt chyba o kilka klas lepszy, ale akurat nie mógł ze mną jechać. Dużo dużo więcej dowiedziałem się o aucie z firmy, która wykonała dla mnie oględziny samochodu. Naprawdę bez porównania.

No i przedmiot sprawy: http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6y4fcw.html

Proszę o Waszą opinię. Co sądzicie? O czym mogą świadczyć takie zdiagnozowane usterki: "znaczny przedmuch spalin z komory spalania mieszanki paliwowej do przestrzeni miski olejowej"; "znaczne wycieki oleju w górnej części silnika", z odmy?"

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Automat w 159 1.9 jest opcją bardziej rozsądną i ekonomiczną. Masz 5000 zł przewagi na potencjalną naprawę automatu w porównaniu do potencjalnej prawdopodobnej naprawy skrzyni manualnej i wymianę sprzęgła.

Ja bym kupił to auto tylko wtedy jeśli właściciel naprawi skrzynię. Skoro to tylko jeden elektrozawór to niech to zrobi i nikt wtedy by się nie przyczepił.

Tak jak napisałem powyżej – automat w 1.9 jtdm jest mniej ryzykowny niż manual
    Jahu - powinieneś znać moje zdanie na temat automatów, jak ktoś lubi to oczywiście jego sparwa ja bym w życiu nie kupił.