Strona 99 z 152 PierwszyPierwszy ... 498990919293949596979899100101102103104105106107108109149 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 981 do 990 z 1514

Temat: kolektor ssący JTDM - kompleksowo

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

tak klapy sa fajne bo mozna sobie popatrzec na nie jak fajnie sie ruszaja przy dodawaniu gazu. Tez chcialem je miec za wszelka cene i zregenerowalem kolekotr ale po 6 tys. jakz aczelo puszczac powiedzialem im NIE. Mam gdzies zagladac pod pokrywe silnika co kazdy tysiac km. ze strachem czy to juz sie rozszczelnilo,a moze klapa sie urwala. Wole miec spokoj i ich nie miec. EGR jeszcze mam ale cos zaczyna sie lekko przycinac bo mam czasaem czkawke. Bledow jeszcze zadnych nie ma ale juz mysle zeby go wyautowac. Niedlugo bede robil rozrzad wiec zajme sie i czyszczeniem kolektora i EGRem

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Generalnie EGR i DPF nie służą silnikowi na zdrowie. Ich stosowanie i komplikowanie podyktowane jest coraz bardziej rygorystycznymi chorymi normami spalin.
    Poprawne* (!) wyłączenie zaworu EGR oraz poprawne (!) usunięcie filtra cząstek stałych wyjdzie silnikowi tylko i wyłącznie na dobre. Jeśli ktoś tego nie rozumie - na pewno nie będę go na siłę nawracał. Znaczy to tylko tyle, że wie ile zasłyszał (zapewne "mądrości podwórkowych mechaników"), a nie miał z tym do czynienia w realu.

*Poprawne, czyli ingerencja mechaniczna oraz ingerencja w oprogramowanie ECU.

Każdy ma wolną wolę i może sobie montować co chce, ale nie piszcie bzdur w stylu "co fabryka zbudowała jest święte", bo jeszcze ktoś to przeczyta i uwierzy

W przypadku 1.9 JTDm zaślepienie EGR nie ma większego wpływu na szybkość nagrzewania się silnika - chłodniczka jest bardzo mała. Co innego w 2.0 - tam płaszcz ma wizualnie większą pojemność i użytkownicy skarżyli się na wydłużenie czasu nagrzewania silnika w niskich temperaturach.

I co do bardziej efektywnego mieszania się powietrza ze spalinami w silniku z klapami w dolocie - czytałem fachowe opracowania (m.in. literatura dla uczniów szkół średnich mechanicznych), w których było napisane oraz zilustrowane, że skutkiem bardziej efektywnego napełniania się cylindrów powietrzem (poprzez wytworzone zawirowania) jest również bardziej skuteczne wymieszanie się spalin z powietrzem.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Magil a orientujesz się może co tak naprawdę powoduje, że silniki 1.9 tak szybko się nagrzewają? Jest zamontowana jakaś elektryczna nagrzewnica czy co?

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    W przypadku 1.9 JTDm zaślepienie EGR nie ma większego wpływu na szybkość nagrzewania się silnika - chłodniczka jest bardzo mała. Co innego w 2.0 - tam płaszcz ma wizualnie większą pojemność i użytkownicy skarżyli się na wydłużenie czasu nagrzewania silnika w niskich temperaturach.

I co do bardziej efektywnego mieszania się powietrza ze spalinami w silniku z klapami w dolocie - czytałem fachowe opracowania (m.in. literatura dla uczniów szkół średnich mechanicznych), w których było napisane oraz zilustrowane, że skutkiem bardziej efektywnego napełniania się cylindrów powietrzem (poprzez wytworzone zawirowania) jest również bardziej skuteczne wymieszanie się spalin z powietrzem.

Działający EGR nie powoduje szybszego nagrzewania. Wręcz przeciwnie. EGR dodając spalin do ładunku powoduje zmniejszenie temperatury spalania go w cylindrze, co jest warunkiem dopalania NOx i CH. Dodatkowo spaliny trafiające do układu są wstępnie schłodzone.
    Kiedyś faktycznie stosowano układ podobny do EGR podgrzewający ładunek, ale obecnie jego rolę zajęły świece o grzaniu wtórnym. Widocznie starzy mechanicy od "beczek" jeszcze nie wymarli i stąd ta fama Jednak w nowych silnikach wraca się do tego układu i w 2.0 jest on zastosowany. Widać go w MES jako "Zawór wyłączenia wymiennika EGR".

Co do drugiej sprawy, to oczywistym jest, że większe zawirowania, to wyższa skuteczność zmieszania. Dla tego przy usunięciu klap lub ich otwarciu wskazane jest zamknięcie EGR-a
    Ostatnio edytowane przez @sdero ; 02-10-2015 o 14:28
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Szybko? Tego bym nie powiedział :-)
    Wydaje mi się, że auta z zimnym rynków miały takie nagrzewnice. Moja Włoszka nie miała i w zimie trzeba było zazwyczaj 6-10 km żeby rozgrzać silnik.

@sdero racja. Akurat o tym, że obecność EGR obniża temp w komorze spalania się zapomina.

Nawiązując do tematu pękających głowic w 2.4, wyłączenie EGR to może kolejny gwóźdź do trumny?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Sz
    Nawiązując do tematu pękających głowic w 2.4, wyłączenie EGR to może kolejny gwóźdź do trumny?
    Nie, nie jest to aż taki wpływ. Tak na to jak i na grzanie.
    Nie mam pomiarów i danych technicznych odnośnie tego co dzieje się pod kopułą ale mam dane techniczne silnika wzorcowego i jego EGT w zależności od EGR i wygląda to tak:

Jak widać nie są to jakieś wielkie różnice.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	egr_EGT.png
Wyświetleń:	338
Rozmiar:	21.7 KB
ID:	179815  
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin/Warszawa
    Auto
    159 2.4 Q-Tronic 2009, Giulia MY24 Tributo Italiano

Domyślnie

Myślałem że to nie ma wpływu. To może lepiej wrócić do częściowej zaślepki?

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Szkaradnik Zobacz post
    Myślałem że to nie ma wpływu. To może lepiej wrócić do częściowej zaślepki?
    Myślę, że natychmiast powinieneś to zrobić.

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Myślę, że natychmiast powinieneś to zrobić.

Zapomiałeś dodać, że to był sarkazm Bo jeszcze Szkaradnik potraktuje to poważnie

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Myślę, że to rozsądny człowiek