Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Wycieraczki przednie - Alfa 147 - problem

Użytkownik Maniak resoraków Avatar radoshliv
    Mieszka w
    Warszawa/Elbląg
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9JTD 16V '03

Domyślnie Wycieraczki przednie - Alfa 147 - problem

Witam wszystkich,
    przejrzałem już tematy dotyczące problemów z wycieraczkami, ale mimo wszystko może ktoś jest bogatszy o jakieś nowe doświadczenie i będzie w stanie mi pomóc. Otóż, wczoraj podczas deszczu, w nocy, na trasie, 100km przed domem, wycieraczki nagle stanęły i nie wróciły do pozycji wyjściowej. Musiałem ok. 50km przejechać 40km/h, niezła udręka. Myślałem, że być może coś się przegrzało (czytałem o podobnej sytuacji), ale u mnie dziś rano dalej jest ten sam problem. Na wszystkich prędkościach wycieraczki idą do góry po czym zatrzymują się przy próbie powrotu i muszę je dopchać odręcznie do dołu. Wyraźnie słychać pracę silniczka, gdy wycieraczki stoją i próbują wrócić. Nie sprawdziłem bezpiecznika, ale gdyby on był przepalony, wycieraczki chyba w ogóle by nie działały. Nie wiem co zrobić, a jutro muszę zrobić 300km w taką pogodę. Stąd postanowiłem podjąć znów ten temat.
    Pozdrawiam!

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielsko-Biala
    Auto
    Alfa Giulietta Veloce - biała :-)

Domyślnie

To chyba jakiś sterownik źle działa, albo cały przełącznik zespolony jest do d... Ja miałem wczoraj podobną sytuację. W poprzedniej dość często nagle przestawały działać przednie wycieraczki i po jakimś czasie odżywały.
    W kolejnej, którą mam od roku, nie było tego problemu... aż do wczoraj, gdy wracałem z Gdańska do Bielska. Nagle gdzieś w okolicach Torunia przestały działać. Na szczęście zrobił się w tej samej chwili korek z powodu wypadku (szczęście dla mnie, nieszczęście dla tych z wypadku, ale ofiar chyba nie było) i przez godzinę stałem w jednym miejscu, próbując coś skombinować. NIC.
    Po godzinie nagle odżyły, w momencie gdy przy włączonym przełączniku, włączyłem też tylne wycieraczki (przypadek? na angielskich forach też podobno to zauważyli). Jakby tego było mało, dosłownie 15 sekund później samochody w korku ruszyły - to się nazywa fart .
    Stawiam na przekaźnik, raczej nie na silnik.

Mieszka w
    Warszawa/Elbląg
    Auto

Domyślnie

a jakiś przekaźnik/bezpiecznik gdzie znajdę? W tabeli bezpieczników jest tylko bezpiecznik wycieraczki tylnej...:O

Użytkownik Embrion Avatar bart1924
    Mieszka w
    TSK Suchedniów / Boston UK
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V

Domyślnie

Cytat Napisał woyopol Zobacz post
    To chyba jakiś sterownik źle działa, albo cały przełącznik zespolony jest do d... Ja miałem wczoraj podobną sytuację. W poprzedniej dość często nagle przestawały działać przednie wycieraczki i po jakimś czasie odżywały.
    W kolejnej, którą mam od roku, nie było tego problemu... aż do wczoraj, gdy wracałem z Gdańska do Bielska. Nagle gdzieś w okolicach Torunia przestały działać. Na szczęście zrobił się w tej samej chwili korek z powodu wypadku (szczęście dla mnie, nieszczęście dla tych z wypadku, ale ofiar chyba nie było) i przez godzinę stałem w jednym miejscu, próbując coś skombinować. NIC.
    Po godzinie nagle odżyły, w momencie gdy przy włączonym przełączniku, włączyłem też tylne wycieraczki (przypadek? na angielskich forach też podobno to zauważyli). Jakby tego było mało, dosłownie 15 sekund później samochody w korku ruszyły - to się nazywa fart .
    Stawiam na przekaźnik, raczej nie na silnik.
    Miałem identyczną sytuację, przednie stanęły z nieznanych przyczyn, a po włączeniu tylnej obudziły się też przednie.
    Przez pół roku problem się nie pojawił, ale muszę chyba obadać ten przekaźnik, bo byłoby nieciekawie jakby problem się pojawił z dala od domu przy deszczowej pogodzie...

Mieszka w
    Warszawa/Elbląg
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał bart1924 Zobacz post
    Miałem identyczną sytuację, przednie stanęły z nieznanych przyczyn, a po włączeniu tylnej obudziły się też przednie.
    Przez pół roku problem się nie pojawił, ale muszę chyba obadać ten przekaźnik, bo byłoby nieciekawie jakby problem się pojawił z dala od domu przy deszczowej pogodzie...
    Mi wycieraczki zatrzymują się przy wracaniu. I niestety zdarzyło mi się jechać w deszcz w trasie. Nie polecam, ale innego wyjścia nie miałem.

Użytkownik Świeżak Avatar Dżeju
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał radoshliv Zobacz post
    a jakiś przekaźnik/bezpiecznik gdzie znajdę? W tabeli bezpieczników jest tylko bezpiecznik wycieraczki tylnej...:O
    Ten na czerwono na zdjęciu.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	AR 147-Skrz bezp_Kabina_13.jpg
Wyświetleń:	766
Rozmiar:	29.1 KB
ID:	108746  
    Alfy się nie psują tylko grymaszą. AR 147 - 300 tys. przebiegu w mych rękach i nadal śmiga.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

To raczej nie wina bezpiecznika (jeśli wycieraczki jeszcze sie ruszają) tylko sterownika, który jest zespolony z silniczkiem wycieraczek.
    Trzeba wymontować silnik razem ze sterownikiem, otworzyć sterownik i sprawdzić, czy nic tam się nic nie dzieje, na ścieżkach i szczotkach. Jeśli styki są podpalone to próbować ewentualnie przeczyścić, przekonserwować i podoginać, jak to nic nie da, to wymiana i to niestety całego zespołu silnik - sterownik, bo samego sterownika to się chyba nie da kupić.
    Na allegro jest dużo używanych, ale co do jakości tych używek to trzeba uważać.
    http://allegro.pl/alfa-romeo-147-sil...539135575.html

Mieszka w
    Warszawa/Elbląg
    Auto

Domyślnie

Tak, zatrzymują się i trzeba je pchnąć żeby zeszły do dołu szyby. W każdym razie raczej silniczek do wymiany. Podejrzewam, że jakaś zębatka się zużyła i nie załapuje po prostu od tego momentu szyby. Może ktoś z Was ma sprawny na sprzedaż? Pozdrawiam