Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Brak 5 i 4 biegu tarcie w silniku .

chajdek417
    Gość

Domyślnie Brak 5 i 4 biegu tarcie w silniku .

Witam,
    pojechałem moją alfą 147 1,6 120km w trasę , Kraków - Wrocław , po drodze do Wrocławia gdzieś po 130 km zaczął wyskakiwać 5 bieg , po przejechaniu 20/30 km w ogóle znikł , to wbiłem 4 bieg i jadę , przy zjeździe z autostrady przy bramkach z silnika zaczął się wyłaniać odgłos tarcia , po autem sucho , no to z powrotem na Kraków na 4 biegu , po przejechaniu 100 km niestety 4 znikła , tarcie w silniku nasiliło się , to przejechałem na 3 , 5 km na parking ale w czasie tych 5 km trójka zaczęła wyskakiwać i mieć taki sam objaw jak 4-5 bieg przed tym jak zniknął . Na parkingu koniec trasy i laweta do Krakowa za 600zł , proszę o info czy ktoś miał taki przypadek i co to może być skrzynia , sprzęgło , dodam że wcześniej alfa nie dawała żadnych oznak problemu ze skrzynią , biegi wchodziły bez problemu .
    Przy wbiciu biegu wstecznego słychać głośne tarcie ,autem i kołami szarpie ....

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

prawdopodobnie odkreciła sie nakretka na wałku posrednim i zebatki sie poluzowały. skrzynia do wymiany.

nie rozumiem tylko dlaczego po pierwszych oznakach nie zatrzymałes auta, mozna byłoja uratowac.

pzd.

chajdek417
    Gość

Domyślnie

Dzięki za odpowiedz, byłem 280 km od domu, dzwoniłem do mechanika który stwierdził że to nic takiego , teraz wiem że to pseudo mechanik , dzięki za odpowiedz biorę się za poszukiwanie skrzyni...

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

mysle ze wymiana bedzie tansza od naprway.

chajdek417
    Gość

Domyślnie

Pewnie tak,skrzynia używka koszt 250 - 500 zł więc naprawa odpada.

chajdek417
    Gość

Domyślnie

Witam, jestem po wymianie skrzyni proszę o podpowiedz jak odpowietrzyć sprzęgło ??? pozd.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar micorl
    Mieszka w
    Siewierz/Mierzęcice
    Auto
    147 FL JTDM 16v TI Q2 - była,159SW JTDM 16v TI - była,A147 FL 1.6 T.S, Giulietta JTDM 2.0

Domyślnie

Tak jak odpowietrzasz hamulce...czyli znajdź sobie odpowietrznik (w FL jest na skrzyni biegów pod akumulatorem), zakładając na niego przewód igielitowy (śr. 6mm.), którego końcówkę wkładasz do jakiegoś pojemnika. Przydałaby Ci się do tego jeszcze jedna osoba, która siada za kierownicą i pompuje pedałem sprzęgła. Ty po kilku naciskach na pedał popuszczasz zaworek (klucz 7), ciśnienie w układzie w tym momencie spada, kolega trzyma cały czas wciśnięty pedał, a Ty w tym momencie zakręcasz zaworek. Ręką podnosisz do góry pedał sprzęgła i znów pompujesz na zakręconym zaworku, który luzujesz po kilku naciśnięciach na pedał i tak w kółko do momentu pojawienia się wężyku czystego płynu bez pęcherzyków. Pamiętaj, żeby kontrolować poziom płynu w zbiorniczku!!! To tak, po krótce.