Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Czy to rozrząd ? (Mrugający przebieg)

Sashimo
    Gość

Domyślnie Czy to rozrząd ? (Mrugający przebieg)

Witam was serdecznie dawno mnie tu nie było ale mam sprawę otóż wczoraj jak wracałem sobie zauważyłem że mruga mi przebieg( czyli to gdzie pokazuje ile już autko przejechało ) obecnie autko ma przejechane 230 000km a 100P coś wspominał że przy 190 000 wymieniał więc nie jestem w 100% pewien czy to to, bo np teraz muszę wymieniać olej ale wcześniej tego nie miałem ;/

Dodatkowo tak od razu powiedzcie mi ile kosztuje nowy rozrząd do alfy dobry a tani

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

wymiana rozrządu raczej nie ma nic wspólnego z miganiem licznika przebiegu - poczytaj o miganiu na forum bo tematy są
    coś było dokładane , grzebane w instalacji elektr. ?

do 500zł chyba się komplecik kupi o ile dobrze pamiętam

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD 150KM

Domyślnie

Temat przerobiony
    Mrugający przebieg może miec kilka przyczyn:
    1. błędy w komputerze - najczestsza przyczyna - trzeba pokasować błędy z bodycompa, co istotne nie każdy komputer ci wszystko odczyta
    2. komputer nie może znaleźć urządzenia (raczej u Ciebie odpada) - dzieje się tak np. gdy przełożysz sobie panel na taki z GPSem czyli coś czego komputer nie miał zaprogramowanego domyślnie
    3. Blue & Me - w nowszych wersjach jest ta technologia i jej błąd jest czestą przyczyną takiego stanu rzeczy w Alfach i Fiatach (sadząc po przebiegu masz starszy rocznik)
    4. Gdy już nic nie pomaga - jedziesz do ASO i robisz procedurę proxy czyli takie zerowanie jak robią np. przy montażu nowych liczników, koszt około 190 zł - u mnie pomogło

powodzenia

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

4. tylko ASO ?
    kabelek elm 327 da radę zrobić proxy przecież ale nie wiem czy takie o którym piszesz dla tego pytam

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Nie mam pojęcia, zawsze można spróbować

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Cytat Napisał khad Zobacz post
    Temat przerobiony
    Mrugający przebieg może miec kilka przyczyn:
    1. błędy w komputerze - najczestsza przyczyna - trzeba pokasować błędy z bodycompa, co istotne nie każdy komputer ci wszystko odczyta
    2. komputer nie może znaleźć urządzenia (raczej u Ciebie odpada) - dzieje się tak np. gdy przełożysz sobie panel na taki z GPSem czyli coś czego komputer nie miał zaprogramowanego domyślnie
    3. Blue & Me - w nowszych wersjach jest ta technologia i jej błąd jest czestą przyczyną takiego stanu rzeczy w Alfach i Fiatach (sadząc po przebiegu masz starszy rocznik)
    4. Gdy już nic nie pomaga - jedziesz do ASO i robisz procedurę proxy czyli takie zerowanie jak robią np. przy montażu nowych liczników, koszt około 190 zł - u mnie pomogło

powodzenia
    1. Nie z body kompa a sterowników m. in klimy, świateł ( jeśli są ksenony ), drzwi, ABS z VDC, ASR, deski rozdzielczej czy ogólnie nazwanego nadwozia.
    2. Komputer może nie znaleźć urządzenia bo np. na polskich dziurach wypięła się wtyczka lub zaśniedziały styki.
    3. Przebieg nie ma nic do rzeczy bo można zrobić 200 tys w 2 lat.
    4. nie musisz jechać do ASO. Wystarczy zwykły komputer z USB do tego kabel ELM 327 i FiatEcuScan (MultiEcuScan) w pełnej wersji.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał omen Zobacz post
    3. Przebieg nie ma nic do rzeczy bo można zrobić 200 tys w 2 lat.
    Czy ja napisałem, że przebieg ma coś do rzeczy? Skoro kolega nie napisał jaki ma rocznik, to dodałem taka dygresję, raczej nikt nie kupuje GT do podrózy służbowych, a jesli ktoś wali prywatnie po 100k na rok to chyba nie wychodzi z auta.

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

ja byłem wiele lat temu w kilku aso z tym problemem, nikt nie wiedział co z tym zrobic, wreszcie pan zdzisio zczytał mi błedy z bodykompa, na szczescie nie aktywne, i wszystko wróciło do normy...
    teraz sam sobie radze z takimi problemami.

pzd.

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

Kolego, po pierwsze podepnij się FESem i sprawdź błędy, ewentualnie skasuj.
    Po drugie mrugający licznik z rozrządem nie ma nic wspólnego. Ale za to może mieć coś wspólnego z panelem sterowania szybami. Pozytaj o tym, bo było już kilka informacji.

Cytat Napisał Sashimo Zobacz post
    Dodatkowo tak od razu powiedzcie mi ile kosztuje nowy rozrząd do alfy dobry a tani
    700- 800 zł z robocizną

Użytkownik Alfa i Omega Avatar 100P
    Mieszka w
    Kujawsko Pomorskie
    Auto
    AR GT 1.9 JTD DISTINCTIVE

Domyślnie

Witam. Adrian. Po co chcesz wymieniać rozrząd? przecież wymieniałem zaraz po sprowadzeniu i dodatkowo masz wpis w książce serwisowej z ASO Plock że był cały wymieniany łącznie z pompą wody przy przebiegu 193tyś bodajże- dokładnie nie pamiętam. rozrząd zakładali fachowcy w servisie więc jest pewny dodatkowo rozrząd w tym silniku robi się co 80 albo 90 tyś km a nie co 40 tyś. jeszcze możesz przejechać conajmniej wg mnie te 35 tyś km. co do migania licznika przebiegu to nigdy tego nie miałem więc pytaj kolegów co i jak.
    BEZ SERCA, BYLI BYŚMY JEDYNIE MASZYNAMI..................