Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: Pęknięta linka mechanizm szyby manualny 156

Użytkownik Maniak resoraków Avatar michal452
    Mieszka w
    Kraków/Krzeszowice
    Auto
    alfa romeo 156 2,4 JTD 175km

Domyślnie Pęknięta linka mechanizm szyby manualny 156

Witam, wiem, że wątek był już wałkowany ale nie uzyskałem dokładnej odpowiedzi. Pękła linka od podnoszenia szyby. Wiem, że nie da się jej wymienić, czyli pozostaje kupić cały mechanizm. Czy trudno jest go zdemontować i założyć nowy? Na jakiej zasadzie to działa? Czy jest przykręcony do szyby, może na stałe przymocowany? Proszę o dokładne objaśnienie. Pozdrawiam

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Reloaded
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto
    Alfa 159 2,4

Domyślnie

Chodzi o podnośnik na korbę jak rozumiem? Musisz oczywiście zdjąć tapicerkę (mogę wyjaśnić po kolei w razie czego), ściągnąć piankę podcinając klej nożykiem i wtedy ujrzysz sedno sprawy.
    Na typ etapie opuść szybę (korbą czy ręcznie skoro zerwana linka) do tego etapu, aż zobaczysz jej mocowanie na szynie. Jeśli mnie pamięć nie myli to wykręcasz jedną śrubkę/wkręta na klucz 10 i możesz szybę odpiąć. Wtedy sobie ją podsuń do góry i zabezpiecz taśmą żeby nie spadła po pójdzie w mak. Pozostanie Ci odkręcić cztery śrubki (chyba mają złote łebki), również na klucz 10 i cały mechanizm jest uwolniony tylko zazwyczaj go trzeba trochę poprzekręcać żeby wyciągnąć z drzwi.

* dokładnych zastosowanych śrubek nie pamiętam bo za dużo już różnych podnośników wyjmowałem, ale zasada jest zawsze taka sama, jak wyżej opisałem

- - - Updated - - -

A i z ciekawostek powiem, że linkę da się wymienić, bo ojcu w C5 typek na poznaniu przekładał, ale do Cytryny podnośnik kosztuje chyba z 500zł a do 156 - 50zł

- - - Updated - - -

Jakby co to elektryczny podnośnik do przednich drzwi gdzieś mam, ale z zawiłego tytułu wątku wnioskuję, że chodzi o korbotronic