Witajcie Alfaholicy
Mam problem z moją 156 2.4. Po lekturze kilku tematów stawiam na czujnik ciśnienia paliwa na listwie albo czujnik położenia wału, ale to tylko moje przypuszczenia, prosiłbym Was na zerknięcie na historię, może będziecie potwierdzić tezę bądź postawić inną
Historia problemu:
Od jakiegoś czasu dręczyła mnie tak sprawa - Alfa potrafiła całkowicie stracić moc, tak że dochodziła maks do 2000 obrotów. Działo się to w różnych sytuacjach, zarówno w trasie przy rozgrzanym silniku, jak i po postoju całonocnym przy temperaturze ok. 0. A zaczęło się to dziać po tym jak zatankowałem paliwo na wątpliwej stacji benzynowej. Spuszczałem wodę z filtra paliwa, ale dużo jej nie było i nie pomogło.
Było to dość uciążliwe, więc postanowiłem wziąć się za to i padło na przepływkę, bo wyświetlała błąd. Sprawdziłem, cała obudowa filtra rozpiżdżona, filtr jak węgiel kamienny i dookoła też okopcone. Wstawiłem do mechanika, pucha i filtr wymienione, przepływka 'przeczyszczona' cokolwiek to znaczy. No i chwilę było dobrze, choć nie jestem w stanie potwierdzić czy problem ustąpił bo ujechałem łącznie jakieś 150km aż do dnia X.
Wtedy też rano odpaliłem samochód, przejechałem ok 13km, bez żadnego problemu. Około 5 godzin później, przy temperaturze zewnętrznej ok 0 stopni chciałem odpalić samochód i nie dało rady. Rozrusznik kręcił, ale nie odpalał. Zostawiłem w spokoju. Kilka godzin później odpala za pierwszym razem. No to jadę. Ujechałem z 10km i nagle wszystko padło w czasie jazdy. Nie odpaliło, objaw taki sam jak wcześniej. Zostawiłem. Ok. 2 godziny później sprawdziłem, odpala. To samo następnego dnia rano, mimo przestania całej nocy na mrozie, bez problemu. Przejechałem wtedy 5km, przerwa 6 godzin i później bez problemu jadę i szczęśliwy, że to tylko jednorazowy przypadek, pojechałem aż na myjnie umyć samochód. No i z myjni nawet nie wyjechałem. Znowu nie odpala. Przestałem jakieś 30 min, silnik ostygł i załapał, do domu dojechałem.
Dzisiaj postanowiłem zagłębić się nieco w problem, wyprowadziłem samochód, rozgrzałem silnik do ok 80 stopni (druga kreska na termometrze) i zgasło. Później aż do momentu całkowitego wystudzenia silnika, tak że po przekręceniu kluczyka termometr tylko drgnął na minimum silnika nie dało się odpalić.
I takie są objawy, wklejam też log z ECUscan. Następujące błędy pokazały się po tym jak silnik zgasł i był na zapłonie. Po wykasowaniu automatycznie pokazują się dwa pierwsze błędy dot powietrza, natomiast sprzęgło też odkąd pamiętam się wyświetla, bo umiera śmiercią naturalną. Stąd też wnioskuję, że to ten ostatni błąd dot. ciśnienia gazolu, który pojawia się po rozgrzaniu silnika jest bezpośrednią przyczyną problemu.
No i teraz pytanie, co może być przyczyną, bo dziwnym trafem stało się to po wizycie w warsztacie, choć muszę też nadmienić, że tego dnia myłem silnik i wiadomo aku wyjęty i wszelkie niechciane dziury gdzie mogłaby się dostać woda szczelnie zatkane, ale mogłem popełnić jakiś błąd.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc i sugestię, bo już po prostu nie stać mnie na mechanika który skasuje za samą diagnozę parę stówek
Kod:ECU ISO Code: FD 86 0E 80 E62014-01-11 14:18:34 CONNECTED TO: ALFA 156 2.4 JTD Bosch EDC15C7 CF3/EOBD Diesel Injection (1.9, 2.4) -------------------------------------------------------------- ECU ISO code: FD 86 0E 80 E6 FIAT drawing number: 46761016 Hardware number: 0281010336 Hardware version: 00 Software number: 1037354394 Software version: 7200 Homologation number: 156B5B ECU programming date: 06/19/2007 READING ERROR CODES: 1: P0101 - Air flow meter Mass or Volume Air Flow Circuit Range/Performance Problem The reason for this fault is that ECU has received very low signal from the sensor. The fault is present now. Take appropriate action to fix this sensor fault. Dashboard warning light was not activated for this fault. 2: P0110 - Air temperature sensor Intake Air Temperature Circuit Malfunction The reason for this fault is that ECU has received very high signal from the sensor. The fault is present now. Take appropriate action to fix this sensor fault. Dashboard warning light was not activated for this fault. 3: P0704 - Clutch signal Clutch Pedal Switch Signal Circuit Malfunction The reason for this fault is that ECU has received invalid signal from the sensor. The fault is not detected now, but it is stored in memory. Clear fault codes, and observe for future appearance of the same fault. Dashboard warning light was not activated for this fault. 4: P0191 - Diesel pressure control Fuel Rail Pressure Sensor Circuit Range/Performance The reason for this fault is that ECU has received invalid signal from the sensor. The fault is present now. Take appropriate action to fix this sensor fault. Dashboard warning light was activated for this fault.