Witam,
Szukałem we wcześniejszych tematach, ale nie znalazłem podobnego przypadku, więc zakładam nowy temat...
Od jakiś 4 miesięcy, a dokładniej odkąd zaczęły się zimniejsze dni (powiedzmy poniżej 5 stopni) zauważyłem dziwny objaw, którego nie zaobserwowałem (albo nie pamiętam) podczas poprzedniej zimy.
Mianowicie zauważyłem, że przez powiedzmy pierwsze 1 - 2 km jazdy, jak silnik jest jeszcze zupełnie zimny, kiedy zdejmuję nogę z gazu podczas jazdy (hamuję silnikiem), odzywa się dosyć wyraźnie dźwięk, który kojarzy mi się z głośno pracującymi zaworami. Podczas przyspieszania czy jazdy ze stałą prędkością tego dźwięku nie słychać w ogóle. Jedynie podczas hamowania silnikiem. Po przejechaniu tych pierwszych 1 - 2 kilometrów ten dźwięk szybko słabnie aż w końcu zupełnie zanika i pojawia się dopiero przy następnej jeździe na zupełnie zimnym silniku.
Czy ktoś wie, z czego może to wynikać? Czy ktoś ma podobny objaw? Czy to może być wina rozregulowanych zaworów? Podobno w tym silniku trzeba wykonywać regulację zaworów co ok 40 tyś km, ale ja jeszcze tego nie robiłem (kupiłem go półtora roku temu i przejechałem około 25 tyś km).
Dodam jeszcze, bo być może to istotne, że miałem też w tę zimę problemy z odpalaniem, czego nie miałem w poprzednią zimę.
Nie to, że nie mogłem go odpalić, ale przy temperaturze około -10 stopni odpalał dopiero po kręceniu rozrusznikiem przez około 7 - 10 sekund, gdzie w poprzednią zimę odpalał po 1 - 2 sekundach. Dwukrotne grzanie wiec jakby nic nie zmieniało. Świece mam wszystkie sprawne, paliwo było zawsze w miarę świeże, nie mam żadnych błędów w komputerze, generalnie jakby wszystko było ok. Rozrząd był wymieniany po zakupie, czyli ok 25 tyś temu, filtry i olej w miarę świeże (wymieniane na jesieni), egr od ponad roku zaślepiony, akumulator kupiony przed rokiem, oleju bierze niewielkie ilości (jakieś 300 - 400 ml na 10 tyś km)
Generalnie dbam o samochód, a ten - poza tymi dwiema przypadłościami - sprawuje się i jeździ wyśmienicie.
Aha - robiony był też remap u Cinka na 184 KM, praktycznie zaraz po zakupie samochodu - jeśli to ma jakieś znaczenie dla tych problemów
Za wszelkie podpowiedzi i sugestie z góry dzięki![]()