Standard wypadanie zapłonu ogólnie, wypadanie zapłonu 4 cylinder, nierówna praca silnika na biegu jałowym co parę sekund szarpnięcie silnikiem.
-cewki sprawne podmieniane błąd nie szedł za cewką,
-świece wymienione ok 10 tyś temu (błędy występowały i przed ich wymianą),
-podejrzanym był zawór zwrotny paliwa kostka była odłączona nie działał został podpięty i działa na fesie na wolnych obrotach jest otwarty,
-sondy pracują, FRA, TRA z tego co wyczytałem są prawidłowe, przepływomierz też niby ok ewentualnie prosiłbym kogoś z warszawy o zdiagnozowanie mojej alfy (moje początki nie wszystko umiem),
-wszystkie świece suche według kolegi z forum wtryski na zatarciu... ?? na razie nie sprawdzone dużo rozbierania...,
-terkoczący wariator=wypadanie zapłonów ?? nowy jest już w bagażniku, muszę tylko kupić blokady, czujnik zegarowy i ten nieszczęsny przyrząd do ustawiania gmp czyli prawie 300 stówki
-nieszczelny układ wydechowy łączniki elastyczne do wymiany, po kupnie były ok i też były te błędy,
-dzisiaj otworzyłem listwę z przewodami do cewek a tam szok kable na skrętki po parę kabli w jeden kłębek skręcone i 3 kable z 4 cewki ucięte od strony silnika, brązowo/biały idzie do ecu i tam też od strony silnika jest odcięty kabel a kolejne 2 są podpięte do masy z akumulatora wszystkie pomarańczowo/czerwone były połączone razem o ch.j tu chodzi to ja nie wiem mógłby ktoś u siebie w JTS zrobić fotkę tych kabli jak mają iść fabrycznie lub jakiś schemat tej całej wiązki a i do zielono/czarnych był podłączony czarny kabel z czujnika temperatury w termostacie jak go odłączyłem to silnik ledwo co chodził... Połączyłem kable z 4 cewki tak jak było to fabrycznie żadnych zmian w zakresie pracy silnika na lepsze częściej wywalało błędy czyli wyp. zapłonów ogólnie wyp. zapłonu 4 cylinder i doszedł do tego błąd sondy 1 przed katem.
Błąd pojawia się w rożnych zakresach pracy silnika raz na niskich obrotach raz na wysokich, delikatnie wciśnięty gaz lub cały bez różnicy proszę o porady lub w razie braku pomysłów wskazanie w wawie lub pobliżu speca od alfa bo ostatni mechanik zmienił rozrząd bez wariata mimo mojej prośby stwierdził ze był ok no i był teraz jak klekot, robił mi też głowicę uszczelkę wydmuchało i lała się woda do cylindra tylko nie pamiętam czy do 1 czy 4 któryś z tych dwóch pozdrawiam