Witam,
Wyglada na to że zatarła się skrzynia, podaczas jazdy wyskoczyła mi 6'ka, wrzuciłem ja z oporem, po czy wyskoczyła ponownie. Po zatrzymaniu nie dało się już wrzucić żadnego biegu, i czuć było spalony olej. Od razu pomyślałem że nie ma olej w skrzyni, po sprawdzeniu okazało się, że miarka wogóle nie sięga oleju. Wlałem 1L i poziom zrobił sie 0,5cm pod min. Miałem 300km do domu i stwierdziłem, że trudno, zobacze czy skrzynia ruszy, i tak wiedziałem że jest zatarta. alternatywą była laweta. Z trudem udało się odblokować skrzynie, na początek 3'ke i cieżko do przodu, wsteczny itd, dało się jechać, i pojechałem te 300km, 6'kie nie dało sie wrzucic, piątka na poczatku wyskakiwała, skrzynia wydawała najróżniejsze odgłosy, najintensywniejsze przy przyśpieszaniu, czasami coś stukało, szarpało, wiele razy myślałem że ze chwilę tryby wysypią się na asfalt, ale jakoś dojechałem. Pod koniec jazdy nawet 6'ka nie wyskakiwała. jak parkowałem pogorszyła się sytuacja ze wstecznym, bardzo zaczął szarpać.
Podejrzewam, że skrzynia na złom, ale nie jestem pewny, a może da się ją naprawić, mam na części drugą skrzynie z pękniętą obudową ale z 2.5.
Druga sprawa, wiem że na wymianę skrzynia z 2.5 się nie nadaje, inne przełożenia. Zastanawiam się czy można założyć tą sprzed liftu czyli od CF2, ja mam CF3, alfa 2001r.
A kolejna to wymiana samego wkładu, jak ktoś zasugerował na tej aukcji:
Kod html:
http://allegro.pl/skrzynia-biegow-6-b-alfa-romeo-166-gtv-3-0-v6-24v-i4044971008.html
Cieakwe czy wchodziło by to w gre.
i tak wg. EPER:
moja skrzynia to 46790776, zastosowanie: M17(3.0 CF3)
i np skrzynia od 3.0 99r to 46469628, zastosowanie: M5(2.0 TB, M15(3.0 CF2)
ale jest w EPER skrzynia która była montowana we 3 wersjach, (M5,M15,M17) 46777358, wskazywało by to że skrzynie różnią sie delikatnie tylko w srodku, różnice to inne przełożenia na 4 i 6 biegu (drobnostka) i jakis dodatkowy synchroznizator w tej mojej.
Może wszystkie skrzynie od 3.0 i 2.0TB są wymienne?
I na koniec szukam skrzyni jak w temacie, może ktoś ma na zbyciu.
--
Pozdr.
Hubert