Szybkie pytanko, ile wchodzi i jaki olej do skrzyni biegów w 2.2 JTS-ie...??? I drugie pytanko.. Przy skrzyni sa korki wlewu i wylewu czy jak to wygląda?? Z góry dzięki![]()
Szybkie pytanko, ile wchodzi i jaki olej do skrzyni biegów w 2.2 JTS-ie...??? I drugie pytanko.. Przy skrzyni sa korki wlewu i wylewu czy jak to wygląda?? Z góry dzięki![]()
Nie ma korków. Olej lejesz góra, przez mieszek od skrzyni biegów. Tylko uważaj aby foteli nie opaćkać:-P
Niko....widziałeś kiedyś skrzynie bez korków? Tak droga dedukcji, jak producent wlał tam olej? Oczywiście, że są korki.
Ile oleju to nie wiem.
Pozdro;-)
Dzięki, dobrego idiote ze mnie zrobiłeśŹle zadałem pytanie, chodzi mi o rozmieszczenie czy są jakieś kręgi w zbożu albo coś na co trzeba zwrócić uwagę, nie wymieniałem oleju w skrzyni jeszcze więc pytam żeby wiedzieć jak w 159 to wygląda.
Peace :-) zadaleś tak to pytanie, że zrozumiałem je właśnie w sposób w jaki odpisałem;-) w tematach poniżej masz wklejone zdjęcia skrzyni. Niestety nie poratuję Cię, bo piszę z Tapa i mam tutaj słabego neta (foto mi się nie ładuje :-(
Podbijam pytanie Panowiemam swoją alfę od ponad 2 lat i w zasadzie nie wiem czy i kiedy był wymieniany olej skrzyni.. Jaki powinienem tam wlać i nie orientujecie się ile? 2,5? 3 litry?
ps. pomoże coś wymiana w płynniejszej zmianie biegów głównie wrzucanie na 1? Czy to raczej wina dwumasy?
Dzięki![]()
Dwumasy nie, raczej zużycia sprzęgła.
Świeży olej jak najbardziej może wpłynąć na bardziej płynną pracę lewarka. Warto też wyregulować linki przy wybieraku i je przesmarować.
Przy wymianie wlej ok 2.6 świeżego oleju, w skrzyni po spuszczeniu zostaje około 0.2 litra.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Ok! Dzięki wielkie za odpowiedź!![]()