Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: niewykryte pohukiwanie.

Użytkownik Embrion Avatar VAHA
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9JTDm 150km

Angry niewykryte pohukiwanie.

Mam duży problem z moja 159. Od około 3 miesiecy slysze w przedniej czesci samochodu pohukiwanie, nie zrobilem tego wczesniej poniewaz mnie nie bylo w polsce i alfa przestała w garazu, teraz mam zamiar nia jechac do niemiec ale nie moge odgadnac co jest brak mi juz pomysłów jak i mojemu mechanikowi. Gdy jade około 60-70km/h slychac najbardziej pohukiwanie a dokladniej cos jak by (wu-wu-wu-wu-wu) przy kazdej predkosci slychac ale przy tej najglosniej, czuc nawet po nogach ze cos nie tak pracuje. Najpierw sprawdzilem koła i felgi wszystko jest ok, pozniej wymienilem jedno łożysko przednie koszt 850zl okazalo sie ze wyjęte łożysko jest ok. Nastepnie wymieniłem przegub 450zl rowniez nie pomoglo. Dalej wymienilem to samo z drugiej strony bo juz nie mialem sil a tu kicha wymienione 2 łożyska i 2 przeguby i nic dalej slychac glosne (bicie). Prosze was o jakies sugestie co to moze byc innego. Powiem jeszcze tylko ze zakladalem zimowe kola i slychac to samo wiec nie mamn juz pomysłów.

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Łożysko podporowe półosi?

Mieszka w
    Zamość
    Auto

Domyślnie

sprawdzałem niby luzów nie ma no ale do konca tego nie wykluczam. mowili mi ze to malo prawdopodobne. no juz sam nie wiem. Da sie to sprawdzic w jakis dokladniejszy sposob???

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Lucas
    Mieszka w
    Chojna
    Auto
    AR 156 2.4JTD '99 136KM, AR 156 SW TI 20V 175km

Domyślnie

To może nagraj ten dźwięk - będzie łatwiej coś zasugerować.
    AR 156 2,4JTD 136KM '99 Blue Cosmo met.
    Nissan Navara 4x4 D22 DoubleCab 2,5TD 103KM '01
    Polcomtex.pl - usługi brukarskie

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Nie musi być luzu w podporze, żeby łożysko huczało. Z drugiej strony wibracje mi do tego nie pasują.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Zamość
    Auto

Domyślnie

Wibracji jako tako nie ma ale czuc po podłodze czy pedałach dziwne tarcie, w sumie nie zostaje mi chyba juz nic innego jak to łożysko. Jade w niedziele do niemiec nie wiem czy ryzykowac bo czesci juz nie dostane do niedzieli:/ pierwszy raz spotkalem sie z czyms takim:/

Użytkownik Znawca Avatar Pucek-159
    Mieszka w
    Białobrzegi/WBR
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Ja bym stawiał na łożysko podpory półosi.
    2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
    2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
    2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
    2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione

Mieszka w
    Zamość
    Auto

Domyślnie

Ok zajme sie tym lozyskiem co radzicie dam znac jaki bedzie wynik jeszcze musze sprawdzic czy mi sie to oplaci naptawic w niemczech

Mieszka w
    Zamość
    Auto

Domyślnie

Odnawiam temat, przepraszam za tak dluga nieobecność ale jezdzilem troche po swiecie i nie mialem okazji podzielic sie z wami wynikiem wymiany łożyska podpory./ Wynik jest taki ze nie pomogla wymiana i jezdze dalej z tym dzwiekiem, myslalem ze z czasem cos sie rozleci i bedzie do wymiany wiadomo co ale nic sie nie dzieje cagle jeden dzwiek. Przypomne ze ten dzwiek przypomina dzwiek niewyważonych opon (wuwuwuwuwuwuwu...) niezaleznie od predkosci i skreconych kol. Odkrylem wczoraj ze przy maxymalym skrecie w prawo i jezdzie slychac jakby pokanie moze to ma jakis zwiazek nie wiem juz sam. wymienilem przez to duzo czesni bez efektu.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Bassotronic
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    1.9 16v JTDM o mocy 150KM Kombi

Domyślnie

Dodam, że mam podobnie, w prawej strony tak jakby w kole słychać coś takiego. Dodatkowo zauważyłem mocniejsze drgania pedałów jak i w kabinie.
    Zaczyna być to coraz bardziej irytujące ale przeczytałem już kilkanaście postów/tematów i nie widzę konkretnego rozwiązania.
    A w naprawę bez efektów (jak piszesz) nie chce się bawić ze względu na duże koszta.

Pzdr

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia