Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: 147 1,6 rozładowuje się nieregularnie.

Użytkownik Embrion Avatar pistak23
    Mieszka w
    Szczecin / Gorzów
    Auto
    Alfa Romeo 147 t.spark 1,6 105Km

Domyślnie 147 1,6 rozładowuje się nieregularnie.

Witam

Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem alfy 147 1,6 105km 2002 rok. Przez półtorej roku z samochodem było wszystko dobrze. Wszystko działało jak należy. Jedyne co to raz się żaróweczka od tablicy przepaliła. Jedyne co. Od jakiegoś czasu mam poważny problem. Samochód się rozładowuje.

Jak kupiłem auto wymieniłem akumulator na centre futura 64ah. problemem jest ze auto sie rozładowuje ale w sposób nieprzewidywalny. Znaczy się że raz wystarczy żeby jeden dzień postał i nawet się nie chce otworzyć z pilota a raz 2 tygodnie stoi i na dotyk odpala. bywa że po kilku dniach. różnie. Bez zauważalnego schematu.

Auto wylądowało u mechanika. Stało tam 2 tygodnie. Nie znalazł przyczyny. Sprawdzał na innym aku i to nie wina aku. Szukałem na forum ale nie znalazłem podobnego problemu z rozładowywaniem się auta w sposób nieprzewidywalny.

Stało się tak z dnia na dzień. nic nie zapowiedziało katastrofy. wszystko w samochodzie działa. Wszystko pstryczki i regulacje. Auto z wymienionym radiem na nieoryginalne, manualna klimatyzacja bez tempomatu, wersja całkowicie podstawowa. Próbowałem też odłączać radio co nie przynosi żadnego efektu.

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły byłbym wdzięczny. Na dniach auto poleci do kolejnego "specjalisty" bo nie wiadomo czy to naprawi.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Miechów
    Auto
    166 2,4JTD

Domyślnie

Najbardziej prawdopodobne jest że masz jakiś pobór prądu w samochodzie ale tylko czasami, może to być np. lampka w bagażniku czy schowku która czasami się nie wyłącza. Ja bym odpuścił mechaników, za to wziął bym amperomierz i regularnie np. wieczorem sprawdzał bym czy występuje jakiś pobór prądu

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Strzelce Krajeńskie/Kruszwica
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9jtd

Domyślnie

może jakiś przewód przetarty czasem gdzieś styka czasem nie klemy sprawdź tak na początek
    Kolejna alfa kolejne problemy

Użytkownik Embrion Avatar pistak23
    Mieszka w
    Szczecin / Gorzów
    Auto
    Alfa Romeo 147 t.spark 1,6 105Km

Domyślnie

Cytat Napisał armo Zobacz post
    .... może to być np. lampka w bagażniku czy schowku która czasami się nie wyłącza. .....
    lampka w bagażniku jest wyłączona aktualnie na stałe aktualnie. Lampki sprawdzałem. Wyciągałem żarówki, wyłączałem je itp. Efektów nie było. Po każdym wyjściu z samochodu patrzę czy na pewno lampki gasną dla świętego spokoju.

Cytat Napisał armo Zobacz post
    .....Ja bym odpuścił mechaników, za to wziął bym amperomierz i regularnie np. wieczorem sprawdzał bym czy występuje jakiś pobór prądu
    Problem jest taki że próbowałem sam dojść do tego ale nie jestem z prądu dobry. Jak samo wiecie elektryka jest dość skomplikowana. Ekspertem nie jestem. Podstawowe naprawy mechaniczne wykonam sam ale tutaj nie chce ingerować i grzebać.

Klemy dotykają dobrze. Odkręcałem czyściłem, dokręcałem mocno. Tutaj jak by problemu nie widzę.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Miechów
    Auto
    166 2,4JTD

Domyślnie

Nie musisz być z "prądu dobry" żeby sprawdzić pobór prądu, kupujesz multimetr za 25 zł, wpinasz go między zdjętą klemę a akumulator i odczytujesz. Mając multimetr możesz przy okazji sprawdzić ładowanie. jeździsz regularnie tym samochodem? Zwróć uwagę także jaki ma kolor kontrolka stanu naładowania na akumulatorze (czy jest zielona czy czarna)