Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Sprzęgło bierze od dołu, ale ślizga się na 2-3 powyżej 3,5k obrotów, słychać łożysko

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS + LPG

Domyślnie Sprzęgło bierze od dołu, ale ślizga się na 2-3 powyżej 3,5k obrotów, słychać łożysko

Witam, od niedawna stałem się szczęśliwym posiadaczem Alfy 156 2.0 TS . Po kilku dniach jazdy słyszalny zaczął być 'świst', który ustaje po lekkim wciśnięciu sprzęgła. Po kilku kolejnych dniach, zauważyłem, że samochód nie przyspiesza tak jak wcześniej, tj na dwójce i trójce obroty rosną nieproporcjonalnie do wskazań prędkościomierza, szczególnie w zakresie 3,5 tys do 4,5 tys. Czytałem, że gdy sprzęgło się kończy, to bierze od góry, oraz ślizga się głównie na wysokich biegach. U mnie bierze ładnie od dołu, a na czwórce i piątce auto wydaje się przyspieszać jak należy. Co o tym myślicie, mam wymienić całe sprzęgło ? Może je przypiekłem ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar seq
    Mieszka w
    Ostrowiec Świętokrzyski
    Auto
    2.0TS 16V 143KM 181,8Nm1998r. LPG

Domyślnie

Cytat Napisał n3w Zobacz post
    Witam, od niedawna stałem się szczęśliwym posiadaczem Alfy 156 2.0 TS . Po kilku dniach jazdy słyszalny zaczął być 'świst', który ustaje po lekkim wciśnięciu sprzęgła. Po kilku kolejnych dniach, zauważyłem, że samochód nie przyspiesza tak jak wcześniej, tj na dwójce i trójce obroty rosną nieproporcjonalnie do wskazań prędkościomierza, szczególnie w zakresie 3,5 tys do 4,5 tys. Czytałem, że gdy sprzęgło się kończy, to bierze od góry, oraz ślizga się głównie na wysokich biegach. U mnie bierze ładnie od dołu, a na czwórce i piątce auto wydaje się przyspieszać jak należy. Co o tym myślicie, mam wymienić całe sprzęgło ? Może je przypiekłem ?

Zaobserwuj czy nie ubywa Ci płyny hamulcowego?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar slider2002
    Mieszka w
    Gniezno
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9JTD 110KM

Domyślnie

pompka sprzęgła i wysprzęglik do sprawdzenia. pewnie sprzęgło nie odbija do końca. niestety bardzo możliwe ze tarcz sprzęgła juz sie przypaliła i jest do wymiany.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS + LPG

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi. Pojeździłem trochę i wydaje się jakby wszystko wróciło do normy ( poza świstem który wydobywa się zapewne z łożyska oporowego ). Po dłuższej jeździe jedynka czasami ciężko wchodzi a wsteczny zatrzeszczy. Pomaga puszczenie i ponowne wciśnięcie sprzęgła. Poziom płynu hamulcowego w normie, i nie zmienia się.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar DJBisonus
    Mieszka w
    Cieszyn
    Auto
    Lancia Lybra SW 2.4 JTD 140km

Domyślnie

U mnie też jest świst, ale tylko parę chwil po odpaleniu i zawsze jak wcisnę sprzęgło, to wina łożyska. Co do samego sprzęgła można to łatwo sprawdzić. Odpal silnik, zaciągnij hamulec ręczny, wrzuć 3 bieg, wprowadź auto na około 3,5 -4 tys. obr. i puść szybko sprzęgło, jeżeli silnik od razu zgaśnie to jest ok. Jeżeli zrobi przez chwilę "buuu" i po chwili zgaśnie to znaczy że tarcza ślizga.