Witam
Mam problem z moja alfą nie otwierają się szyby el. tył, nie reagują z panela kierowcy jak i z drzwi z tyłu, sprawdziłem bezpieczniki . Co może być przyczyną?
Witam
Mam problem z moja alfą nie otwierają się szyby el. tył, nie reagują z panela kierowcy jak i z drzwi z tyłu, sprawdziłem bezpieczniki . Co może być przyczyną?
Podpinam się pod temat, sprawdziłem miernikiem i nie ma wogóle napięcia na kostce z tyłu. Może ma ktoś schemat instalacji do 156fl?? Bezpiecznik jest tylko jeden ten 30A pod kierownica na wszystkie szyby??
elearn 156 Instalacja elektryczna > Funkcje elektryczne > E30 Urządzenia uruchamiane el... > E3051 PODNOŚNIKI SZYB ... > E3051 PODNOŚNIKI SZYB TYLNYCH - Schemat elektryczny
http://chomikuj.pl/emo94b/alfaholicy
alfaholicy.org
Dodano po 4 minutes:
bezpieczniki są dwa. Winny może być np. przekaźnik albo przycisk LOCK w drzwiach kierowcy..
dzieki kolego duzo przydatnych rzeczy od Ciebie zassałem![]()
spróbuj pozamieniać przyciski miedzy sobą
Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa
próbowałem nic nie daje
Jeżeli nie dochodzi napięcie to co bym nie podpiął to nie bedzie dzialaćale moje pytanie czemu nie dochodzi? i skąd wychodzi
Chodzi mi o to oprócz ze sterowania z pozycji kierowcy bo przypuszczam że oprócz tego ma osobne niezależne zasilanie żeby można było tylko od strony pasażera z tyłu stwrować. Czy jest gdzieś przed przednimi drzwiami jakieś "rozgałęzienie"??
Ostatnio edytowane przez Fiodor ; 29-09-2014 o 22:07
polecam elearn 156, tam jest wszystko rozrysowane.
Szyby tylne zasilane są poprzez przekaźnik 50A znajdujący się w schowku. Cewka przekaźnika zabezpieczona jest bezpiecznikiem. Dalej prąd rozchodzi się na 2 obwody zabezpieczone bezpiecznikami. Wszystkie 3 bezpieczniki znajdują się w skrzynce z bezpiecznikami.
Dalej każdy z obwodów rozdziela się na 2. Jeden idzie do przełącznika konkretnej szyby, drugi do przycisku LOCK.
Jeśli nie podświetlają się przyciski w drzwiach kierowcy, to napięcie nie dochodzi i szukałbym przyczyny gdzieś do tego momentu.
Sterowanie przyciskiem LOCK powoduje zapalenia/zgaszenie podświetlenia w przyciskach drzwi tylnych.
Jeśli podświetlenia działają jak napisałem, to być może siłowniki padły. W przeciwnym razie problem jest z zasilaniem.
Z resztą jestem teraz w domu cały czas, bo mam lekką kontuzję. Chcesz to wpadnij. 512590665
No właśnie dzisiaj miałem sie za to zabrać i posprawdzać dalej ale mnie w pracy zatrzymali. Jutro mam nadzieje sie za to zabrać a jak nic nie zdiagnozuje to byłbym wdzięczny za pomoc. Numer zapisany
![]()