Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: 1.9 jtd -kilka pytań ( odpięty przewód, ABS, pedał gazu, olej, prędkościomierz)

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 16V

Domyślnie 1.9 jtd -kilka pytań ( odpięty przewód, ABS, pedał gazu, olej, prędkościomierz)

Witam!

Od kilku dni jestem (oby) szczęśliwym posiadaczem Alfy, w związku z czym jako nowy chciałbym się przywitać

A teraz... chciałbym prosić o kilka porad W aucie jest kilka mankamentów, a jako sierota motoryzacyjna nie bardzo wiem o co chodzi

1. Pod maską mam odpięty pewien przewód, nie wiem co to jest. Z początku myślałem że element przepływomierza (poprzedni właściciel wspominał że coś przy tym było robione bo auto strasznie muliło) jednak teraz nie jestem pewien czy to to - załączam zdjęcia
    http://scr.hu/1zoq/y3ywt
    http://scr.hu/1zoq/o7s19

2. Cały czas pali się lampka ABS - poprzedni właściciel twierdził że to sprawdzał i można olać. Jednak mam wrażenie że z całym układem hamulcowym jest coś nie tak. Przy hamowaniu niezależnie od prędkości czuć jak coś haczy/odbija pedał hamulca, tak jakby coś tam się pod nim obracało i równomiernie ocierało. Ponadto przy testowaniu hamulców przy większej prędkości ~150km/h koła od razu się zablokowały - efekt pełno dymu i pisku.

3. Pedał gazu nie zawsze zaskakuje - na 1 i 2 biegu, tocząc się i ledwo naciskając pedał czasami naprzemiennie zaskakuje i przerywa - efekt tzw. kangur, niemiłosiernie i nieustannie szarpie. Poza tym czasami po zmianie biegu pedał nie zaskakuje od razu tylko po czasie kiedy jest głębiej wciśnięty - efekt to dość nieprzyjemny zryw i szarpnięcie.

4. Olej - wiem, tematów jest multum jednak ja jestem w potrzasku. Poprzedni właściciel twierdził że lał 5W30 a butelka po starym oleju jest w aucie. Owszem jest, ale na butelce jest Magnatec Diesel 10W40. I jaki tu w końcu wybrać?

5. Prędkościomierz z reguły nie działa (też podobno robiony w ASO, wymieniany ślimak, podobno przez chwilę było OK a później znowu umarł) Generalnie wskazówka się nie rusza, czasem zaskoczy na moment (widać że na dystansie 100km policzy np. 1-3km przebiegu) Moje pytanie czy jest tu w miarę pewna diagnoza co wymienić? Licznik, linka?

Z góry dziękuję za wszelkie porady

Pozdrawiam
    Rafał

Użytkownik Znawca Avatar Jerry1
    Mieszka w
    KRA
    Auto
    155 2.5 V6

Domyślnie

Na temat hamulców:
    -Jak sie pali lampka abs to znaczy że nie działa.Najczęściej popsuty czujnik.
    -Bicie pedału podczas hamowania- skrzywiona tarcza

Użytkownik Rowerzysta Avatar kubusar146
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    AR 156 2.4 jtd 98r

Domyślnie

kolego jeśli chodzi o prędkościomierz to tam nie znajdziesz linki, ściągnij ślimak, przekręć zapłon weź wiertarkę i kręć, i jeżeli licznik będzie pokazywał prędkość to znaczy że jest coś upierdzielonego w skrzyni,bynajmniej ja tak miałem.
    Jeżeli chodzi o olej to pracuje w lca na buwarze i szczerze radzę ci lać olej platinum, żadne magnateki czy inne, filtr oleju najlepiej z sędziszowa, mój ojciec starym oplem w dieslu jeździ na platinumie 5w40 i mimo 350tyś najechanych to sprawuję się świetnie

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Ustroń
    Auto
    145 JTD

Domyślnie

1. Odłączony przewód podciśnieniowy od EGR. Zostaw jak jest, najlepiej zamonuj jeszcze zaślepkę przy kolektorze dolotowym.