Powitać i od razu pytać o poradę
Dziś podczas dość dynamicznej jazdy poza miastem nagle do moich uszu zaczął dochodzić dziwny gwizd / świst z silnika. Z początku myślałem że to może nieszczelność w dolocie turbo-IC-kolektor bo ostatnio wymieniałem te rury na ocynk więc może coś na złączkach silikonowych nie tak lub ewentualnie turbo daje o sobie znać ale potem zauważyłem że ten dźwięk pojawia się bez względu na wysokość obrotów. Jest zawsze wtedy kiedy dodaje gazu.
Kiedyś miałem podobny problem ale wtedy gwizd pojawiał sie od 2 tyś wzwyż /wtedy kiedy załącza sie turbo i problemem okazała sie dziura w dolocie oraz nieszczelne połączenia na złączkach/. Teraz gwizd pojawia się nawet wtedy kiedy delikatnie ruszam z jedynki, przy najmniejszym dodawaniu gazu bez względu na obroty. Kiedy np rozpędziłem auto i zredukowałem biegi tak by obroty wskoczyły na 2.5/3 tyś i puściłem gaz to gwizdów brak więc to chyba nie turbo i nie dolot skoro przy wysokich obrotach bez dodawania gazu problem sie nie pojawia.
Po południu wejdę pod auto i mimo wszystko dolot przejrzę ale przy okazji liczę na poradę co jeszcze sprawić i gdzie szukać przyczyny ?
Z góry dzięki za pomoc![]()