Pokaż wyniki od 1 do 1 z 1

Temat: [147 / 1.6 TS / 105KM] Układ hamulcowy + inne usterki.

Użytkownik Embrion
    Auto
    147 TS

Domyślnie [147 / 1.6 TS / 105KM] Układ hamulcowy + inne usterki.

Witam,
    jako że przyszły wakacje i mam odłożonych kilka drobnych postanowiłem pomajstrować trochę przy mojej ukochanej.

Mam przy niej kilka problemów a oto one.

1.[Układ hamulcowy]

Dobił mnie wczoraj, a zaczął się jakiś tydzień temu.

Po jakiejś godzinnej, półtoragodzinnej jeździe zaczynał mi mięknąć hamulec, po już jakiś 3h jazdy mogłem go wcisnąć do końca, a żeby zahamować musiałem wcisnąć pedał kilka razy, aby zaczął hamować. Po pierwszej jeździe, odstawiłem samochód na kilka godzin i jak wjeżdżałem do garażu już hamował jak brzytwa. Pomyślałem, że może miałem gdzieś zanieczyszczony płyn hamulcowy i jakiś paproch dostał się do pompy, ale na drugi dzień to samo. Dodatkowo zauważyłem, że ubyło trochę płynu hamulcowego. Przez tydzień do dłuższych wyjazdów musiałem używać innego samochodu. Co do Alfy wywnioskowałem, że skoro ubyła bardzo mała ilość to musi być gdzieś wyciek na uszczelnieniu.

Jakby tego było mało wczoraj jak wracałem do domu z tyłu usłyszałem jakiś szum - szybki wniosek klocki hamulcowe. Co mnie bardzo zdziwiło, bo w październiku wymieniałem wszystkie klocki i tarcze.

Dzisiaj podjechałem do mechanika, aby zobaczył czy to klocki, okazało się, że tylny klocek od strony pasażera jest cały starty, a koło strasznie ciężko chodzi - hamulec trzyma, mechanik powiedział mi, że to pewnie przez uszczelnienie i należałoby wymienić je wraz z jes wężykiem.

Zaproponował mi jedynie wymianę tylnych klocków i uszczelnienia z wężykiem w tylnym kole od pasażera. Jako, że jestem zdanie, że jak jedna taka część się popsuła, to pewnie zaraz walną pozostałe i chciałbym wymienić od razu wszystkie.

I tu się pojawia mały problem finansowy, bo mechanik powiedział mi dość dużą sumę za wymianę i zakup tego wszystkiego i chciałbym się poradzić was gdzie można tanio i za ile kupić takie części i czy jak jest skomplikowana wymiana tych części.

2. [Zamek centralny]

Już od dość dłuższego czasu nie działa otwieranie samochodu z pilota. Byłem wymienić w kluczyku baterie, ale to nic nie pomogło. Jak myślicie, co mogło tam zawinić i jak to naprawić?

3. [Schowek]

Urwała mi się rączka w schowku. Nie wiem czy kupić całe drzwiczki, czy da się jakoś wymienić sam mechanizm otwierania z rączką.

4. [Rysy]

Mam kilka rys nie rysek, które da się zwalczyć pastą, tylko kilka mocniejszych. Pewnie ktoś był zazdrosny o moją ślicznotkę i porysował mi ją na parkingu jakimś kluczykiem, albo czymś innym. Mam dość długą rysę na drzwiach od bagażnika, nad zbiornikiem baku, po drugiej stronie baku i na drzwiach kierowcy. Chciałbym je jakoś usunąć i nie mam za bardzo pomysłu jak. Kupić lakier w jakiejś mieszalni, czy coś innego.

Z góry dziękuje za pomoc.
    Ostatnio edytowane przez MsOnlyP ; 14-07-2014 o 20:43