witam mam alfę 147 silnik 120 KM problem jest tego typu że jest mułowata i szarpie po zmianie biegów .Check się nie pali ale coś jej dolega .Podpowiedzcie od czego zacząć czy może być przestawiony rozrząd i dla tego takie objawy?
witam mam alfę 147 silnik 120 KM problem jest tego typu że jest mułowata i szarpie po zmianie biegów .Check się nie pali ale coś jej dolega .Podpowiedzcie od czego zacząć czy może być przestawiony rozrząd i dla tego takie objawy?
Może być rozrząd, może nie palić na wszystkie cylindry.
Opisz bardzie szczegółowo, czy na wolnych obrotach silnikiem trzepie, słychać jakby nie chodził na jakiś cylinder ?
miała zakładany wczoraj gaz i gościu zrobił mapę wtrysków i powiedział że chodzi na wszystkich garkach oliwy nie bierze nie dymi ale na te 120 kucy to lipa mam drugie auto opla 2.0 dtl 101 kucy co też nie jest rakietą ale objeżdzam tą alfę jak chce ona nie żyje od dołu dopiero powyżej 3 tyś coś się dzieje .Chodziła u niemca nawet miała przegląd niemiecki ale podglądałem pasek a tam jakiś magik znaczył sobie flamastrem i nie wiem czy czasem się nie walnął
Dodano po 2 minutes:
mam do niej przewód sprawdzałem multiecscanem i błędów zero
Auto jest z..........ste niech niemcy uczą się robić auta jeżeli chodzi o wygląd ale mocy brak
Ostatnio edytowane przez jurzur3 ; 06-09-2014 o 11:08 Powód: Dodano
Sprawdź przepływkę jak masz kabel może się kończy.
Może nie działa ci elektrozawór wariatora ?
Bo w moim odczuciu to wersja 120KM nawet nieźle jak na tą moc zbiera się z dołu, ale np porównując ją do wersji 105KM gdzie nie ma wariatora to tam właśnie zaczyna się coś dziać powyżej 3.5tys obrotów.
Weź spróbuj na wolnych obrotach podać napięcie 12V na elektrozawor i sprawdź czy się zmieni praca silnika.
PS: Silnik czasem nie chodzi jak diesel ?
Edit: A no i właśnie, tak jak na górze napisał. Weź odłącz przepływke, przejedź się i zobacz czy będzie jakaś różnica.
Ostatnio edytowane przez m4tinez ; 06-09-2014 o 11:18
przepływka jak by była walnięta to nie pokazywał by błędu? nie chodzi jak dislok tylko gdzieś koniki uciekły drażni mnie ten flamaster na kołach rozrządu ona właśnie tak chodzi jak by przepływka była odpięta pogoniłem ją na maksa przez 10 km i ledwie 140
Dodano po 3 minutes:
jakie wartości powinna pokazywać przepływka u mnie przy oplu na wolnych pokazuje około 300-314
Ostatnio edytowane przez jurzur3 ; 06-09-2014 o 11:35 Powód: Dodano
Co do wartości przepływki to nie znam.
To może oddaj ją komuś obeznanemu kto ci sprawdzi ten rozrząd ? Bo w poprzedniej alfie rozrząd wymieniał mi wiesiek od golfów i też na znaki. Po tym zabiegu auto wgl nie jechało, oddałem do speca od alf, ustawił na blokady, czujnik zegarowy itd i auto zbierało się zajebiście.
Jak masz fesnto tam masz opcję wartość oczekiwana czy jakoś tak i wartość rzeczywista.
chyba wezmę się za ten rozrząd czujnik zegarowy to mam bo robię inne auta i nie ma problemów z alfą nie miałem styczności ale siostrze trzeba pomóc tylko kupię blokady z allegro gdzieś widzałem filmik i nie jest to takie trudne myślałem ze ktoś miał podobny problem czasem warto się spytać a nie rozbierać pół auta
Zdejmij dekiel zaworów, ustaw gmp na czujniku i przymierz blokady, jeżeli będą pasować to rozrząd ok, jeżeli nie to jest przestawiony.
A poszukaj na forum, bo jest kilka osób które wypożycza blokady i nie trzeba kupować nowych.