Witam serdecznie
Jak pewnie większość z was założyłem konto ponieważ przymierzam się do kupna Alfy GT.
Większość moich aut to były diesle z o mocy minimum 140 KM z common rail. Przyzwyczajony więc jestem do dość szybkich i mocnych aut.
Jednak ostatni diesel sprawił mi nie lada kłopot - wtryski - koszt regeneracji, wymiany itp. prawie 5 tys.
Po nowym roku przymierzam się do GT alfy.
Czytałem różne opinie o silnikach JTD i JTS mam mieszane uczucia.
Postanowiłem, że następne auto będzie na benzynę.
rsy
Mam kilka pytań do was...
- silnik JTD wiem, że jest jednym z najlepszych na rynku... jednak on także opiera się na wtryskach common rail przez to naprawa wtrysków będzie na pewno bardzo droga, a jest to część, której od tak po prostu żadna diagnostyka nie zweryfikuje, czy macie doświadczenie z wtryskami, jak trwałe są, czy koło dwumasowe, wysprzęglik są trwałe?? Spotykam różne opinie na ten temat. A sprawdzając tu na forum między innymi to wymiana dwumasy z robocizną to też koszt ca 2000 zł.
- silnik JTs 2.0 165 KM tylko ten mnie interesuje. Ponoć ma problemy z wariatorem ?? Nie znam się na silnikach benzynowych. Czym jest ten wariator. Czy to to http://allegro.pl/zmieniacz-faz-rozr...831998899.html . Jeżeli tak to ile tego jest w aucie jedno czy tak jak np wtryski w dieslu gdzie jest ich kilka. Czy po kupnie auta lepiej kupić od razu nowy wariator?? Oprócz tego w linku są jeszcze jakieś zestawy naprawcze, elektrozawór wariatora. Jaki koszt wymiany robocizna?? Co tak naprawdę się w tym psuje. Kupując auto zawsze wymieniam to co jest w aucie wadliwe wg. opinii ogólnej. Dlatego pytam tak szczegółowo.
I bardzo ważne pytanie domyślam się, że JTD ze 150 KM zapewne ładnie ciągnie. Czy bezyna 2.0 165 KM ma wysoki czy niski moment obrotowy?? Czy np. wyprzedzając w benzynie jestem zmuszony zmniejszyć bieg aby auto miało dobry ciąg?? Są to pytania do użytkowników ich własne odczucia.
Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie informacje.
kaljaam