Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Problem z centralnym zamkiem

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie Problem z centralnym zamkiem

Witam,
    Dzisiaj pojawił się u mnie dziwny problem z centralnym zamkiem, no może nie tak bardzo dziwny, bo coś takiego już się kilka razy zdarzało i samo naprawiało, ale nie tym razem. Wyjaśnię najlepiej o co chodzi:
    Dzisiaj rano podchodzę do auta i próbuję otworzyć drzwi z pilota, alarm się dezaktywował, drzwi otworzyły ale po sekundzie znów zamknęły. Próbuję ponownie, ale znowu to samo.. drzwi się otwierają i po sekundzie zamykają samoczynnie. Więc spróbowałem za trzecim razem, naciskam przycisk na pilocie od otwierania i szybko otwieram drzwi ręką.. udało się drzwi otworzyć, ale i tak po sekundzie się wszystkie zablokowały. Więc złapałem za wewnętrzną klamkę, pociągam i wszystkie drzwi się odblokowały i tak już zostało, nie zamknęły się same. Myślę sobie.. "już miałem podobnie, tylko że drzwi się otwierały i nie dało się zamknąć, ale wystarczyło odpalić samochód, zgasić i się naprawiło, więc pewnie się przejadę to przejdzie" Po powrocie próbuję zamknąć auto z pilota, naciskam przycisk i NIC.. zero reakcji, więc wsiadłem wszystkie drzwi zamknąłem ręcznie, próbuję otworzyć pilotem NIC.. pociągam za klamkę od wewnątrz, drzwi się wszystkie otwierają na raz. Wtedy się pogubiłem, bo niby centralny działa gdy pociągnie się klamkę u kierowcy to wszystkie się otwierają, ale zamknąć trzeba wszystkie oddzielnie i przekręcając kluczyk w zamku też tylko zamykają i otwierają drzwi u kierowcy.
    Jak pisałem miałem już podobny problem latem, ale wtedy się TYLKO nie zamykały, otwierało się z pilota, ale nie reagowały na zamknięcie. Sposobem na ten problem było odpalenie auta i zgaszenie go i wszystko wracało do normy, z dzisiejszym przypadkiem było trochę inaczej i zwyczajowe naprawienie problemu nie pomogło.

Chciałbym zauważyć, że alarm sam w sobie za każdym razem się uzbraja i rozbraja podczas naciskania przycisków na pilocie, tylko centralny nie reaguje. Posiadam także dołożony system otwierania bagażnika, poprzez przytrzymanie przycisku do otwierania drzwi i ów bagażnik także bez problemu się otwiera.
    Jakieś pomysły ? dajcie znać to jutro pokombinuje coś, chyba że samo przejdzie.

Czekam na pomoc
    POZDRO !

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Trudno na odległość ale problem może być mikro-wyłącznikami w drzwiach.
    W drzwiach kierowcy (czasem pasażera) rygiel jest typu master czyli przy mechanicznym otwieraniu lub zamykaniu steruje pozostałymi zamkami.
    A jak akumulator bo on potrafi napsuć zdrowia.
    Moja Bella

Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

Akumulator nówka, w tym roku 2014 po zimie zmieniany, bo sprawiał problemy.
    Czy powodem może być np. mróz ? np. skoro zamek w drzwiach zamarzł, to przez to nie działa centralny ? , tak pytam bo ojciec stwierdził że skoro mi zamek zamarzł to pewnie przez to nie działa centralny, choć wydaje mi się to mieć mało wspólnego, ale może..
    Czekam na kolejne porady, coś jutro muszę kombinować dalej, może spróbuję aku odłączyć i przejrzeć bezpieczniki.

Użytkownik Świeżak Avatar 156AR
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    156 , 1800 TS , 1998

Domyślnie

Miałem podobnie takie objawy ubiegłej zimy. Pomogło u mnie poprawienie styków na okrągłych wtyczkach między drzwiami a "futryną".
    Rozkręciłem wtyczki, potraktowałem "kontaktem" i ponownie skręciłem - pomogło, do tej pory spokój.

Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

Ooo... i to jest myśl, sprawdzę to rozwiązanie, może pomoże

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał Mumino Zobacz post
    Czy powodem może być np. mróz ? np. skoro zamek w drzwiach zamarzł, to przez to nie działa centralny ? , tak pytam bo ojciec stwierdził że skoro mi zamek zamarzł to pewnie przez to nie działa centralny, choć wydaje mi się to mieć mało wspólnego, ale może..
    Ojciec ma rację .Może to być powodem
    A te okrągłe wtyki przy słupkach drzwiowych też potrafią zawodzić.
    U mnie przez nie przerywały głośniki.
    Moja Bella

Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

No to tym bardziej sprawdzę te wtyczki bo u mnie także czasami przerywają głośniki, ale tylko pasażera i przy otwieraniu drzwi, chociaż zawsze uważałem że to problem z głośnikami (jakieś przewody podpięte do głośnika przerywają) niż tej całej wiązki co wychodzi z drzwi Dzięki za porady, dam znać czy pomogło jak się tym zajmę

POZDRO !