Witam,
mam problem z układem chłodzenia auta.
Od początku. Zakupiłem auto, nie było nadmuchu ciepłego powietrza z nadmuchu - tylko letnie powietrze. Temeratura na wskaźniku na wyświetlaczu po nagrzaniu auta była ok. 90 st.
Wczoraj postanowiłem coś z tym zrobić. Pocztałem na forum, wśród kliku porad była ta, że może układ zapowietrzony, więc spróbowałem tego bo to najprostsze. Zapaliłem silnik, odkręciłem plastikowy korek na chłodnicy (górny róg, stojąc od przodu auta po lewej stronie), jak zaczął lecieć płyn to zakręciłem.
Czekajac aż nagrzeje sie silnik odkręciłem osłonę filta kabinowego i go wyjąłem. Sprawdziłem stan i go włożyłem spowrotem.
I zaczęły sie nowe problemy:
1. Silnik nagrzewa się do 70 st. - wskazanie na wyświetlaczu, Dzisiaj zauważyłem, ze temp. urosła do ok. 80 i spadła do 70 i tak sie utrzymuje
2. Mam wrażenie, ze nadmuch daje cieplejsze powietrze
3. Na ICS wyskakuje błąd: "Air conditioner fault Please contact workshop "
4. Nie mogę zmienic nadmuchu z "twarzy" na inną pozycję. Jedynie jak ustawię nadmuch np. na "nogi". Wyłaczę silnik i właczę ponownie to nadmuch sie przestawia na "nogi". Teraz mogę ponownie ustawić na "twarz", ale już nie mogę z tej pozycji przełączyć na inną.
Alfa 166, 2.4 JTD, 2000 rok