Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Koledzy pomocy alfa chciała się palić!!!!!!!!!!!!!!

speedx03
    Gość

Domyślnie Koledzy pomocy alfa chciała się palić!!!!!!!!!!!!!!

Witam koledzy jestem od niedawna posiadaczem alfy 166 2,4 jtd 99r. Opiszę sytuacje.Wczoraj wieczorem dostaje telefon od kolegi że pali mi się prawy kierunkowskaz w alfie .Wychodzę z domu szybko to sprawdzić a tu rzeczywiście pali się prawa strona kierunków i najdziwniejsze światłem ciągłym . Myśle sobie co jest zamykając samochód wszystko było w porządku. Więc otqwieram szybko drzwi a tu dym w środku aż mnie cofło więc szybkieodłączenie aku i wietrzenie samochodu. Po rozpoczęciu poszukiwań co się spaliło znalazłem miejsce. Była to zielona kostka znajdująca się obok nóg pasażera za skórzaną osłoną . Czy może ktoś wie za co ona odpowiada i jak się fachowo nazywa bo nawet nie wiem czego szukać.Wiem jedno po odłączeniu jej i uruchomjieniu silnika dopatrzyłem się następujących niesprawności- nie działa oświetlenie wewnątrz,strzałki kierunków na desce i wogóle ogrzewanie wyświetla jakiś błąd połączenie. Może ktoś również wie za co odpowiadają te pozostałe kostki bo też nie mam pewności czy nie uległy uszkodzeniu . Z góry dziękuje za pomoc. W załącznikach dodaje zdjęcia tej kostki.

Użytkownik Rowerzysta Avatar radke
    Mieszka w
    Magdalenka / Grodzisk Maz.
    Auto
    Volvo S70 / Opel Insignia ST / Skoda Fabia / ...

Domyślnie

Sprawdź, czy tam, gdzie zrobiło się zwarcie, nie ma wilgoci.
    Jeśli jest to już masz przyczynę: prawdopodobnie przecieka Ci nagrzewnica - przypadłość w 166.
    Pomoga jedynie jej wymiana.

I ciesz się, że nic poważniejszego się nie stało.....

W tych okolicach jest b.dużo kostek, złącz itp. Trudno tak na podstawie zdjęć stwierdzić dokładnie, co poszło.
    Zacznij od sprawdzenia bezpieczników.....
    Pozdrawiam
    Radke

speedx03
    Gość

Domyślnie

Napewno ta zielona się spaliła bo nawet gdy próbuje ją włożyć ponownie od razu się z niej kopci więc na pewno do wymiany tylko nie wiem cóż to i nie mam jak tego szukać w sklepach

ViP Ogier Avatar DANIEL166
    Mieszka w
    Police
    Auto
    AR 166 2.4JTD 10V

Domyślnie

spisz oznaczenia tego przekażnika , szukaj na allegro , gdzieś nawet widziałem facet sprzedawał całe okablowanie wraz ze wszystkimi przekażnikami ,. powiedziałbym ci jak to się nazywa ale chwilowo nie działa mi e-per ,

Użytkownik Rowerzysta Avatar radke
    Mieszka w
    Magdalenka / Grodzisk Maz.
    Auto
    Volvo S70 / Opel Insignia ST / Skoda Fabia / ...

Domyślnie

Cytat Napisał speedx03 Zobacz post
    Napewno ta zielona się spaliła bo nawet gdy próbuje ją włożyć ponownie od razu się z niej kopci więc na pewno do wymiany tylko nie wiem cóż to i nie mam jak tego szukać w sklepach
    Sprawdzę wieczorem na swoim aucie.
    Ale nic nie obiecuję; mamy różne silniki więc może się okazać, że u mnie nie ma zielonej kostki.....
    Pozdrawiam
    Radke

speedx03
    Gość

Domyślnie

Oznaczenia tej kostki to - B883
    60617164
    12V

patryk520
    Gość

speedx03
    Gość

Domyślnie

Dzięki kolego tak właśnie coś myślałem ze to od tego ale co z oswietleniem wnetrza i klima .Ciekawe czy to wina tego ustrojstwa czy jeszcze cos wiecej oprocz tego poszlo.

---------- Post dodany o godzinie 15:56 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:54 ----------

Wiecie co jest najlepsze zo to przekaznik kierunkow i awaryjnych i z wyciagnieta ta kotstka kierunki i awaryjne dzialaja normalnie tyle ze nie wyswietla na desce.

ViP Romeo Avatar williamdrake
    Mieszka w
    Erlensee (de)
    Auto
    AR 145 2.0 TS QV, Peugeot 207 1.4 Vti

Domyślnie

Często widzi się na parkingach samochody ze świecącym światłem ciągłym kierunkowskazie. Przeważnie są to...Fiaty (np.Panda)
    Ik@r 1111
    AR 33 1.7 IE 2000-2008 r.
    AR 145 2.0 16V TS 2008-...

speedx03
    Gość

Domyślnie

Wiecie co jest najlepsze zo to przekaznik kierunkow i awaryjnych i z wyciagnieta ta kotstka kierunki i awaryjne dzialaja normalnie tyle ze nie wyswietla na desce.