Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Dawki paliwa silnik 1.9 JTD 16V

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 16V

Domyślnie Dawki paliwa silnik 1.9 JTD 16V

Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem Belli, mam problem ponieważ czuję ropę pod maską i nie wiem skąd ona może uciekać, może miał ktoś podobny przypadek. Dodam ze przy stosunkowo normalnej jeżdzie pali 9 litrów. Wie ktoś może jakie powinny być dawki paliwa w tym silniku? Żadnych błędów niby nie posiada ten motorek. Dziękuję za odpowiedz

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kalwaria Zebrzydowska
    Auto
    Giulia Veloce MY' 2019 2.0 280KM

Domyślnie

jasne na 99% z powrotu z wtrysków , wchodzi wężyk w taka czarną plastikową puszkę przykręconą do kolektora ssącego pewnie z pod niego leci wymień tam opaski uciskowe i wymień też z powortu na pompie Cr ja mam taki sam silnik i robiłem to 2 tyg temu dodam ze Ciekąca ropa załatwiła mi alternator , 9 litrów mi też pali teraz na mrozach do pracy i z pracy po 5km jeżdżę wiec silnik zimny .

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Ok dzięki jutro zaglądne na te wężyki ja nogi lekkiej nie mam, ale słyszałem ze po mieście max 8 palą te silniki więc nie wiem zobaczymy jak to dalej będzie Posiadam Belle od tygodnia i ogólnie jestem pod wrażeniem samochodziku, osiągi cos pięknego więc cos spalić tez musi ciekawym jak z tymi dawkami paliwa ma być ale może ktoś inny mi pomoże w tym temacie

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kalwaria Zebrzydowska
    Auto

Domyślnie

ja też lekkiej nie mam 8L jak jest zimna i miasto to nawet z 10 spali to jest 16v musi palić ,zaglądnij pod maskę ściąg osłonę bo jak tam się ropa leje to załatwisz alternator mój tak się spalił bo tam się lało , możesz też szczotki w rozruszniku uwalić wiec patrz szybko . i wymień sobie opaski zaciskowe od razu na pompie Cr z powrotu i z powrotu z wtrysków bo to jest problem na 90% potem to umyj wszytko i zaobserwuj czy się nie leje

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

no widziałem właśnie że pompa CR mokra, ale ciśnienie daje książkowo 310 barów na wolnych obrotach więc chyba ok a komputerek spalania ile Ci pokazuje bo mi przed skasowanie dzisiaj miałem 5,5l średnie więc całkiem mija się to z rzeczywistościa

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kalwaria Zebrzydowska
    Auto

Domyślnie

Komputerem się nie sugeruj bo to jest gów*o pokazuje jak chce zaniża o wiele na to nie patrz to jest nie potrzebny wynalazek który zajmuje tylko miejsce w aucie i ciężar zbędny zalej pod korek zrób 100km zalej pod korek wyjdzie Ci spalanie mi pokazuje średniego z 1tys km 6.2L myslę ze realne jest w okolicy 7.5-8L po mieście i zimny silnik. co do pompy to pewnie z powrotu leje się taki wężyk gumowy w Literę L jest na niej podłączony do tego czarnego zbiorniczka wymień opaski bo pewnie tam puszcza aby wymienić opaske na pompie Cb najlepiej okkręć ten zbiorniczek aby króćców nie połamać wymień na pompie potem przy tym czarnym zbiorniczku i opaska na powrocie z wtrysków i będzie lala

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Umyj pompe CR benzyną do sucha i obserwuj czy nie cieknie z pod prostokątnych dekielków. Też stały temat zaraz po wężykach zasilania i powrotu.

​MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
    https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl

Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    KWA
    Auto
    2 x Giulietta 1.4tb i 1.75qv, GT 3.2v6

Domyślnie

Cytat Napisał Michał 12 Zobacz post
    jasne na 99% z powrotu z wtrysków , wchodzi wężyk w taka czarną plastikową puszkę przykręconą do kolektora ssącego pewnie z pod niego leci wymień tam opaski uciskowe i wymień też z powortu na pompie Cr ja mam taki sam silnik i robiłem to 2 tyg temu dodam ze Ciekąca ropa załatwiła mi alternator , 9 litrów mi też pali teraz na mrozach do pracy i z pracy po 5km jeżdżę wiec silnik zimny .
    Nie nie jest to takie jasne na 99,9%. Ja bym obstawiał jak ktoś wcześniej napisał pompa cr. To jest bardziej prawdopodobne w tym motorze. 80% tych pomp się poci, i albo daje ciśnienie albo nie i wtedy jest wymiana.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kalwaria Zebrzydowska
    Auto

Domyślnie

to jest moje 2 jtd i w 2 jtd lało się z wężyków z pompami nie miałem problemów nigdy aby się pociły . wiec pisze z własnego doświadczenia jak jest , nie od razu wróżyć ze leje się z pompy niech sprawdzi na początek wężyki umyje jak problem będzie występował nadal to będziemy szukać , równie dobrze mógł pęknąć któryś króciec w tej czarnej puszeczce akumulatorze paliwa ?

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    KWA
    Auto
    2 x Giulietta 1.4tb i 1.75qv, GT 3.2v6

Domyślnie

Może być i tak ale w pompie cr jest ogromne ciśnienie i to że sie poci i śmierdzi ropą nie jest niczym nadzwyczajnym, przecież większość tych aut ma już minimum 10lat i za sobą zazwyczaj ogromne przebiegi