Witam Panowie, pada mi już akumulator w Alfie 156 2.4 JTD. Co byście polecili z własnego doświadczenia?
Pozdrawiam.
Witam Panowie, pada mi już akumulator w Alfie 156 2.4 JTD. Co byście polecili z własnego doświadczenia?
Pozdrawiam.
Witam z mojego doświadczenia mogę Ci polecić akumulator 4max poj.100Ah 760-780A prąd rozruchowy 780.W mojej AR166sprawdza się doskonale i cena zakupu jest przystępna.
ja mam centrę futurę + 77Ah/760A rozruchu do 1.9jtd 16v i powiem Ci ze kreci jak szalona a weszła na stykdo 2.4 będzie idealna , bo do 1.9 chyba az za duża jest
![]()
ja mam od roku Tople dobra cena i wszystko ok, częste rozruchy, 12 15 km trasy, przejechane 18 tys
Ja na wakacjach do 2.4 kupiłem Bosch 74/680 za 320zł. Złego słowa nie powiem.
Bosch S5, kupiony, bo tańszy niż planowana Futura. Bez zastrzeżeń - zresztą poprzednio też miałem Bosch'a S5 który wytrzymał 6 lat - 60% nieogrzewany garaż, 40% pod chmurką.
ps. ostatnio (jakieś dwa lata) centry zbierają bardzo złe opinie, więc z tą marką mimo ogromu pozytywnych opinii (często sprzed kilku lat) bym uważał. IMO teraz tylko Bosch albo Varta, ew. jakiś Banner.
Generalnie firma obojętna, grunt aby był nowy i z najwyższym prądem rozruchu. Do klekota to jest najważniejsze.
Ja akurat mam od 5 lat Boscha i zero problemów.
Trochę handlowałem akumulatorami i powiem tak . Im mocniejszy akumulator w małej obudowie tym krócej będzie pracował . Owszem jeśli ktoś mało jeździ lub na krótkich odcinkach ( 1 ,2 km) , taki akumulator będzie lepszy bo się szybciej zregeneruje , a po długim postoju miej straci zapasów . Polecam podstawowe wersje akumulatorów są nieskomplikowane i z reguły długo nie stoją na półkach sklepowych . Takie topowe np bosch s5 / s6 potrafią sobie leżeć w hurtowniach po 2 lata. Owszem będzie działał , ale jego sprawność spada do np 75 %. W swojej alfie 1.9 bosch s4 74 starczył mi na 3 lata (świeży), w obecnej 2.4 mam już 3 letniego podstawowego exide 74ah i żyje . Kiedyś kupiłem pakiet 10 akumulatorów centry ( 4 lata temu ) , 8 wróciło na reklamacje . Sprzedałem sporo Kagerów (produkt bosch) wytrzymują co najmniej 3 lata . Troszkę też było akumulatorów Ukraińskich chyba Westa pod różnymi nazwami (np fireball) . Z reguły były dobre ale trafiały się felerne egzemplarze . Zero reklamacji na hopecke czy jakoś tak , topla, ale to było dawno i niewiele sztuk .