Cześć,
jestem po wymianie amortyzatorów tylnych. Odebrałem auto od mechaniora i zauważyłem, że pojawiły się na konsoli kontrolki ABS oraz czerwona od poduchy. Kazałem mu wszystko posprawdzać, czy czegoś nie odłączył przypadkiem czy coś. Przy mnie rozbierał raz jeszcze i oglądaliśmy i nie wydawało się by coś było nie tak. Co prawda było dość ciemno i robiliśmy to przy sztucznym oświetleniu także może coś umknęło.
Wczoraj podpiąłem pod komputer i odczytałem błędy.
Dla ABS pojawiły się dwa, tak jak poniżej na zdjęciu.
Po wykasowaniu ten odnośnie elektrozaworów znikł jednak ten od czujnika prędkości niestety nie.
Błąd wskazuje przerwę. Gdzie jej szukać ? Może coś w bagażniku było ruszone?
Druga rzecz to kontrolka poduszki. Po zaczytaniu błędów pokazały się dwa poniższe:
skasowałem i ten odnośnie błędu pasażera zniknął jednak ten z zwarciem na masę pozostał.
Próbowałem kilkukrotnie kasować jednak bez skutku, wywalało mi FES do menu głównego i kazało raz jeszcze się łączyć.
Po kilku próbach znów pojawił się błąd pasażera i też nie dało się go skasować. Nie wiem czy to nie wina tego, że na siedzeniu leżała torba od komputera i jakieś graty i czujnik wariował ale pomyślałem o tym dopiero jak wszystko poskładałem.
Poduszki posiadam tylko dla kierowcy i dla pasażera ( w FES wybierałem opcję z 1F jak pamiętam)
Gdzie szukać tej masy? Stawiam też gdzieś na bagażnik ale w którym miejscu, jakie kable ?
Odłączałem też akumulator na trochę ale bez skutku.
Prośba o pomoc koledzy.