Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Zakup Alfy od fimy na fakturę vat wykupioną przez nią po leasingu

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9JTDM 150 KM 2008r. i Giulietta 1.4 120KM 2015r. Była Alfa Romeo 156 SW 2002

Domyślnie Zakup Alfy od fimy na fakturę vat wykupioną przez nią po leasingu

Witam
    Sytuacja trochę skomplikowana i proszę o poradę. Mam zamiar zakupić auto wykupione świeżo przez poprzedniego użytkownika (tj. firmę ale nie handlująca samochodami) po zakończonym leasingu, numery rejestracyjne będą niezmienione tj. na firmę lesingową. Alfa było w leasingu 3 lata, poprzednio sprowadzona jako używana rocznik 2008. Nie jestem płatnikiem vat. Firma proponuje wystawienie faktury na samochód na symboliczną kwotę załóżmy 3000zł, samochód się według niej zamortyzował w czasie leasingu. Rejestracja w Urzędzie Komunikacji raczej bez problemów - dowiadywałem się. W związku z powyższym moje pytanie, U. Skarbowy raczej nie musi być przeze mnie odwiedzany bo faktura zwalnia z płacenia podatku od czynności cywilno prawnych, ale czy kwota na fakturze nie będzie podważona za zbyt niską i czy nie będę za to wzywany do urzędu jak winny?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wolsztyn
    Auto
    159 SW 2.4 JTD Q-Tronic

Domyślnie

Przerabiałem ten temat ale trochę bardziej skomplikowanie bo kupowałem auto we Włoszech i VAT płaciłem w Polsce. Policzą ci opłaty wg ich taryfikatora. Podatku PCC moim zdaniem wtedy nie płacisz ale numer ze sprzedażą auta za 3000 pln nie przejdzie

Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9JTDM 150 KM 2008r. i Giulietta 1.4 120KM 2015r. Była Alfa Romeo 156 SW 2002

Domyślnie

Tak tylko ja w sumie dostanę fakturę z taką kwotą od firmy w kraju, samochód jest kilka lat w kraju i w sumie to skarbowy nie będzie oglądał mojej faktury a tylko urząd komunikacyjny. Problemy według mnie mogą być po sprawdzeniu sposobu wystawienia faktury przez tą firmę. Tu moje obawy czy nie będę ewentualnie "współwinny" i ukarany?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin okolice
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 2007 Alfa Romeo 156 1.6 TS 1999

Domyślnie

A są powiązania kapitałowo-rodzinne między sprzedającym a Tobą? Bo gdyby były to można zakwestionować kwotę u sprzedawcy. To czy się zamortyzował to i tak nie ma tu znaczenia, w zasadzie powinna być na fakturze cena taka jaką faktycznie płacisz, nawet z punktu widzenia praw konsumenta, czy też później gdyby były problemy z ubezpieczycielem (odpukać).

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał maroz Zobacz post
    Witam
    Sytuacja trochę skomplikowana i proszę o poradę. Mam zamiar zakupić auto wykupione świeżo przez poprzedniego użytkownika (tj. firmę ale nie handlująca samochodami) po zakończonym leasingu, numery rejestracyjne będą niezmienione tj. na firmę lesingową. Alfa było w leasingu 3 lata, poprzednio sprowadzona jako używana rocznik 2008. Nie jestem płatnikiem vat. Firma proponuje wystawienie faktury na samochód na symboliczną kwotę załóżmy 3000zł, samochód się według niej zamortyzował w czasie leasingu. Rejestracja w Urzędzie Komunikacji raczej bez problemów - dowiadywałem się. W związku z powyższym moje pytanie, U. Skarbowy raczej nie musi być przeze mnie odwiedzany bo faktura zwalnia z płacenia podatku od czynności cywilno prawnych, ale czy kwota na fakturze nie będzie podważona za zbyt niską i czy nie będę za to wzywany do urzędu jak winny?
    Napisz jeszcze, co dokładnie kupujesz, od kogo, ile faktycznie będziesz płacił za auto i najlepiej, jakbyś zostawił do siebie telefoniczny namiar jakiś.... Boszzzz....
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Mieszka w
    mazowieckie
    Auto

Thumbs up

Nie całkowicie obca osoba, fakt ubezpieczyciel chyba będzie kwestionował wówczas wartość rynkową i brał tą faktury, nie pomyślałem o tym o tego jest forum. Pozostaje kwestia mojej odpowiedzialności za przyjęcie takiej faktury. Sam odpowiem księgowy sprzedającego po sprawdzeniu zdecydował, że faktura musi być na kwotę rzeczywistą. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez maroz ; 19-03-2015 o 15:35

Mieszka w
    mazowieckie
    Auto

Domyślnie

Podsumowując z US nie warto toczyć bojów.Marne parę groszy, które teoretycznie zaoszczędzimy "pomagając" drugiej stronie może nas sporo kosztować w przyszłości.
    Ostatnio edytowane przez maroz ; 20-03-2015 o 18:37 Powód: przemyślenia

Użytkownik Ogier
    Auto
    Stelvio Veloce MY22

Domyślnie

Ja nie mogę... polska jenzyk trudny jenzyk, nie?