Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: Głośno na tylnej kanapie

Użytkownik Świeżak Avatar klimucho
    Mieszka w
    Warszawa / Mińsk Mazowiecki
    Auto
    Spider 115 1.6 '87

Domyślnie Głośno na tylnej kanapie

Mojej Giuliettcie stuknęło 1000 km przebiegu. Po tym czasie mam następujące zastrzeżenia:
    1. Od prędkości ok. 90 km/h na tylnej kanapie bardzo nasila się hałas - szum powietrza. Z przodu nie jest to tak bardzo słyszalne, ale pasażerowie z tyłu się skarżą. Wydaje mi się, że odgłosy dochodzą z okolic tylnej klapy.
    2. Od prędkości ok. 100 km/h nasila się też szum z lewych drzwi kierowcy.

Auto jest nowe i postanowiłem, że zgłoszę się do ASO. Zanim jednak to nastąpi może macie pomysł co może być przyczyną (zwłaszcza w pkt. 1)? Czy ktoś miał podobne problemy? Czy może jest to standard w Giuliettcie? Dodam, że jeżeli chodzi o wygłuszenie, to lepiej wypadała już 156, a co dopiero 159...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Giulia 2.0 RWD MY'20

Domyślnie

1) Giulietta jest ogolnie slabo wygluszona. Slychac szumy powietrza, silnik a przy deszczu robi sie glosno od wody uderzajacej w nadkola. Z mojej to by pewnie wysiedli, z downpipem zamiast katalizatora jest jeszcze glosniej ale rzadko woze kogos na tylen kanapie
    2) szum przy 100 i wiecej u mnie byl spowodowany wadliwa konstrukcja obudowy lusterka (MY'11), a konkretniej element przytwierdzajacy lustekro do nadwozia byl zle wyprofilowany i powodowal szumy, wymienili obudowy na nowszy model i szum ustapil ale Ty masz MY"15 wiec to moze byc uszczelka drzwi, zglos sie do ASO

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Nie przesadzajmy... Jest sporo ciszej niż w 147. Sporo. Na tylnej kanapie w życiu nie siedziałem, nawet na wyłączonym silniku, więc się nie wypowiem. Z przodu do 120 km/h jest OK.
    Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 26-03-2015 o 10:23
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Giulia 2.0 RWD MY'20

Domyślnie

mi jeszcze przed jakimikolwiek modyfikacjami wydechu pasazerowie z tylu zglaszali ze na trasie przy ponad 120 jest dosc glosno, osobiscie rowniez uwazam ze Julka najcichsza nie jest a szczegolnie slabo wygluszone sa okolice nadkoli. Jednak mi to nie przeszkadza, jak napisalem u mnie poziom glosnosci jest jeszcze bardziej podniesiony przez modyfikacje, przy czym uzywam samochodu w 90% w miescie a w cieple dni nie uzywam klimy (do 30 st.) tylko jezdze z opuszczonymi szybami , no chyba ze kogos wioze

Użytkownik Rowerzysta Avatar Wichura87
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR, OPC

Domyślnie

Cytat Napisał method Zobacz post
    2) szum przy 100 i wiecej u mnie byl spowodowany wadliwa konstrukcja obudowy lusterka (MY'11), a konkretniej element przytwierdzajacy lustekro do nadwozia byl zle wyprofilowany i powodowal szumy, wymienili obudowy na nowszy model i szum ustapil ale Ty masz MY"15 wiec to moze byc uszczelka drzwi, zglos sie do ASO
    Oba lusterka mają wadliwą konstrukcję? Bo mam modelowy rocznik 11 i przy większej prędkości tak świszcze przy lusterku kierowcy, że szlag trafia i nie wiem co to jest.
    Czy robią to w ASO po gwarancji?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Giulia 2.0 RWD MY'20

Domyślnie

Nie wiem, ja robilem na gwarancji. Gdy kupilem samochod juz mial wymienione lusterko od strony kierowcy, ale szumialo mi od strony pasazera (dzwiek a'la niedostrojone radio). Zglosilem w ASO i wymienili. Jest prosty sposob na potwierdzenie ze to lusterko szumi, przy predkosci przy ktorej slyszysz ten specyficzny szum otworz okno i zakryj reka miejsce mocowania lusterka do nadwozia, jak szum ustapi to masz pewnosc ze trzeba wymienic obudowe lusterka z mocowaniem. Jesli od strony pasazera to potrzeba pasazera do tego testu oczywiscie

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Ogólnie wygłuszenie tylnych nadkoli nie jest wybitne. Pytanie czy to co słyszysz to norma, czy jest głośniej niż u innych. Z przodu jest to (u mnie) słyszalne jako dość niski szum dochodzący wyraźnie od tyłu. Dużo zależy od rodzaju nawierzchni i opon, ale regułą jest, że to tył jest głośniejszy.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Wichura87
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR, OPC

Domyślnie

Muszę i tak zajechać do ASO po jeden plastik, to zapytam o te lusterko.

Tak swoją drogą to zamówiłem miesiąc temu jeden plastikowy element - zaślepkę/obudowę pod fotelem pasażera (tam gdzie są chyba jakieś wiązki do elektrycznych foteli, poprzedniemu właścicielowi zniknęła) no i cały czas czekam. Może do końca miesiąca będzie. Sprowadzają jeden plastik za 30 zł z Włoch, masakra

Użytkownik Świeżak Avatar klimucho
    Mieszka w
    Warszawa / Mińsk Mazowiecki
    Auto
    Spider 115 1.6 '87

Domyślnie

Cytat Napisał MiLykie Zobacz post
    Ogólnie wygłuszenie tylnych nadkoli nie jest wybitne. Pytanie czy to co słyszysz to norma, czy jest głośniej niż u innych. Z przodu jest to (u mnie) słyszalne jako dość niski szum dochodzący wyraźnie od tyłu. Dużo zależy od rodzaju nawierzchni i opon, ale regułą jest, że to tył jest głośniejszy.
    No właśnie nie wydaje mi się to normą, bo na dłuższej jeździe testowej tego nie słyszałem. Muszę złapać kogoś z Giuliettą i porównać.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta Exclusive 1.4MA

Domyślnie

U mnie świsty z lewej strony pojawiają się losowo, wydaje mi się to związane z pogodą i jazdą na trasach szybkiego ruchu - autostrady, drogi ekspresowe. U mnie przebieg lekko ponad 1500 km, ale mogę potwierdzić przypadłość.