Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Buczenie z okolicy panelu klimatyzacji

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Tom@sz
    Mieszka w
    Pustków Wilczkowski
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 8V

Domyślnie Buczenie z okolicy panelu klimatyzacji

Witam

Kupiłem 2 dni temu Alfę 159. Autko w dobrym stanie, ale jak zwykle jest coś do zrobienia.
    Przepraszam jeśli dubluję temat, ale naprawdę nie znalazłem wątku opisującego dokładnie mój problem.

Otóż po zakończeniu jazdy, wyłączeniu silnika i wyjęciu kluczyka ze stacyjki słychać jak pracują przez chwilę jakieś siłowniki, a po tym jak cichną u mnie jest jeszcze słyszalne takie bardzo delikatne cichutkie buczenie. Czasami znika samo i za chwilę znów się pojawia. Jest nawet na drugi dzień rano.

Dochodzi ono spod panelu klimatyzacji. Po wyjęciu bezpiecznika F39 dźwięk znika. Czytałem trochę wątków na temat wiatraczka klimy, że to może być początek jakichś problemów z nim. Proszę o potwierdzenie, czy to rzeczywiście to. Czy z tym można jeździć, czy trzeba od razu naprawiać ? Pytam tak bardziej pod kątem ewentualnych zwarć, pożarów itp.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Raf878
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 159 SW 2,0 JTDM

Domyślnie

Witam

Kupilem 2 mies temu Alfe 159 SW 2,0 JTDM I mam tak samo, po zgaszeniu silnika buczenie spod panelu sterowania klimatyzacji , tak samo po otworzeniu drzwi rano od razu pojawia sie na chwile to "buczenie ". Wszystko działa poprawnie i nie ogarniałem tematu.

Może ktos bardziej doświadczony wie co to jest ?

Pozdr
    Raf

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Strzelam, że to klapy nawiewów ustawiają się po skończonej i odpowiednio przed pracą.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak Avatar entuzjasta159
    Mieszka w
    okolice Rzeszowa
    Auto
    brava 1,9 jtd cf3 2001 @ Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 8v

Domyślnie

spoko,nie masz czym się przejmować, u mnie jest to samo, klapy się ustawiają od kierowania nadmuchu powietrza, więc szkoda się martwić

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

To jest normalne. Klapy od HVAC'a pracują. Po co? Nie wiem... ale nie wnikam
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Tom@sz
    Mieszka w
    Pustków Wilczkowski
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 8V

Domyślnie

Koledzy dzięki za odpowiedzi, ale to nie do końca to o czym piszecie. Pisałem, że po zakończeniu pracy silnika słychać siłowniki przez ok. pół minuty i to jest pewnie to o czym wspominaliście. Natomiast po zakończeniu ich pracy słychać ciągłe jednostajne buczenie, tylko bardzo ciche, trzeba się wsłuchać. Dźwięk przypomina ten jaki wydaje pracujący transformator, tylko jest to naprawdę ciche. Z całą pewnością pochodzi z klimatyzacji, bo niknie po wyjęciu jej bezpiecznika. Pewnie jest to faktycznie wiatraczek klimy, któremu zaczyna coś dolegać. Tym się nie martwię - jak padnie to się naprawi. Bardziej martwi mnie możliwość ewentualnego zwarcia, ale skoro ten temat nie był poruszany na forach, to też wnioskuję, że nie jest to takie straszne