Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: 147 1.9JTDm uszkodzony pasek rozrządu

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 JTDm 150KM

Domyślnie 147 1.9JTDm uszkodzony pasek rozrządu

Hej Wszystkim,

Pilnie potrzebuję porady (ogólnie jestem dosyć zielony z mechaniki więc sory jak coś pokręciłem) - bella nieprzyjemnie znowu mnie zaskoczyła. Wracając z pracy, praktycznie pod blokiem, usłyszałem dziwne dźwięki z okolic prawego przedniego nadkola - dojechałem jeszcze 100m i zaparkowałem, spojrzałem pod nadkole i zobaczyłem coś niby kabel, podnoszę maskę i się przeraziłem - pasek klinowy na krawędziach się rozszczepił, zdjęcia poniżej. Pasek wraz z rozrządem był wymieniany 11 marca br. przez poprzedniego właściciela (faktura, też na foto). Co do cholery jasnej mogło pójść nie tak? Dodam jedynie że wracając z pracy auto coś wolno się grzało jeśli chodzi o temperaturę ale silnik pracował normalnie, bez dziwnych oznak.

Co robić? laweta (już drugi raz w ciągu 2 tygodni). Ręce mi opadają. Czy silnik mógł zostać uszkodzony jeśli pasek całkowicie się nie zerwał? Help.

Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_20150429_21_57_48_Pro[1].jpg
Wyświetleń:	386
Rozmiar:	80.8 KB
ID:	165182   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_20150429_21_57_56_Pro[1].jpg
Wyświetleń:	413
Rozmiar:	48.2 KB
ID:	165183   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_20150429_21_58_08_Pro[1].jpg
Wyświetleń:	380
Rozmiar:	53.5 KB
ID:	165184   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_20150429_22_08_48_Pro[1].jpg
Wyświetleń:	177
Rozmiar:	76.8 KB
ID:	165185  
    Ostatnio edytowane przez slavkom ; 30-04-2015 o 10:02

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

Przecież to nie jest pasek rozrządu, tylko urządzeń pomocniczych? Czyż nie?
    Pasek rozrządu ma zęby.

Ten jest wielorowkowy.

Jeśli tak, to nic się nie uszkodziło.

Pasek Gates... no właśnie niezbyt dobre opinie mają.
    Ja miesiąc po wymianie rozrządu i paska wielorowkowego, jak pojechałem do innego mechanika (problemy z elektroniką), to jak zobaczył pasek gates'a, to od razu zaproponował, żeby zmienić na inny - bo miał kilka przypadków że te paski się potrafią zerwać.

Ale lepiej, niech się wypowie ktoś z większymi kompetencjami. Ja też nie jestem mechanikiem. Piszę tylko, żeby Cię uspokoić.

Warto też sprawdzić, czy nie masz krzywej rolki. Coś powoduje nadmierne zużycie paska. Co jak co, ale miesiąc i pasek się rozwarstwia bez przyczyny?

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 JTDm 150KM

Domyślnie

Już wiem że to pasek akcesoriów, do-edukowałem się po chwili paniki. Dzięki Mateusz za odpowiedź, wszystko zostanie sprawdzone i na pewno zrobione, tylko na 100% (chyba) czeka mnie laweta bo nawet te 10km po Krakowie nie objadę raczej bo gdzieś się coś zapląta mocniej i będę miał jeszcze więcej problemów..będę wdzięczny jak ktoś się jeszcze wypowie

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał mateuszszar Zobacz post
    Pasek Gates... no właśnie niezbyt dobre opinie mają.
    Słyszałeś czy miałeś pasek Gates'a? W drugim aucie już prawie 5 rok zasuwa na pasku tej firmy i nie widać oznak starzenia. A tak w ogóle to firma ta robi paski dla wielu koncernów motoryzacyjnych pod ich nazwami.
    Jest jeszcze problem podróbek.
    Istnieją cechy charakterystyczne, które pozwalają na szybką weryfikację. Kod daty produkcji (kombinacja liczb z dwoma literami w szeregu oznaczeń na pasku oraz nr sekwencyjny paska, na paskach podrabianych jest stały. Paski oryginalne mają różne kody daty a numery sekwencyjne zmieniają się, w zależności od pozycji paska w cyklu produkcyjnym.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Słyszałeś czy miałeś pasek Gates'a?
    Miałem, ale mój mechanik mi wymienił. Sam miał podobno takie przypadki zerwanych pasków u klientów - stąd zaproponował zmianę. Na pewno nie zrobił tego dla kasy, bo mimo, że chciałem zmieniać klocki hamulcowe, to stwierdził, że nie ma sensu, bo jeszcze są bardzo dobre (inaczej by to wymienił i mnie skasował).

sdero napisał (link powyżej), że wina leży po stronie 'krzywego koła pasowego'.

Ja się nie znam. Pracuję w innej branży.
    Jeśli faktycznie to mit, to zwracam honor paskom Gates'a (podobnie jak sdero

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał mateuszszar Zobacz post
    Jeśli faktycznie to mit, to zwracam honor paskom Gates'a (podobnie jak sdero
    Honor można zwrócić poza tymi podrobionymi.

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 JTDm 150KM

Domyślnie

Auto odstawione na warsztat, rano uciąłem pasek i strzępy i pojechałem do mechanika, miałem blisko więc obeszło się bez lawety/holowania. Jedyne co udało się jak na razie zauważyć to poluzowana śruba od rolki, ciężko powiedzieć czy to przyczyna czy skutek, po dokładnym sprawdzeniu będę wiedział więcej.