Mam dziwny problem z moją Alfą. Kupiłem samochód, który kopcił na czarno nawet przy delikatnym ruszaniu. Jeśli jechałem równo nie było problemu, zleciłem diagnozę przed zakupem w czym problem i stwierdzono że na 90% winny jest nowy soft, bo nic nie wskazuje na uszkodzenie wtrysków,nie łapie lewego powietrza, EGR czyściutki i sprawny a samochódjeździ jak szatan. Z racji, że mam dobrego znajomego który posiada hamownię montowaną na kole i mierzy moc w warunkach rzeczywistych, oraz zajmuje się tuningiem i wycinaniem elektronicznym katalizatorówto stwierdziłem, że to najmniejszy problem i wgranie lub poprawienie softu to nie problem. Niestety okazało się po pierwsze,że samochód ma faktycznie około 172 KM, nie pamiętam momentu ale przebiega w zasadzie cały czas tak samo i jest wysoki. Problem polega na tym, że jest oryginalny soft, nic dosłownie nic niezostało w nim zmienione. Zaczęliśmy się zastanawiać czy przypadkiem nie ma jakiegoś wynalazku typu BOX, ale nic nie ma. Silnik chodzi idealnie, nie ma problemów z odpalaniem, nic niestuka, syczy, spalanie ON bardzo małe, żadnych błędów niewywala. Nie mieliśmy jak sprawdzić reszty parametrów, ale nic niewskazuję na usterkę oprócz dymienia. Zaczęliśmy sprawdzać wtryski i proszę o info od speców jakie powinny być w tym modelu2004r 1,9 150KM bo mam zamontowane takie 0445110 111
Kolejne pytanie jest takie: Czy jestmożliwość zamontowania nowszej wersji silnika i założenia starych wtrysków, ewentualnie jak to sprawdzić na aucie? Czy lejące wtryski mogą spowodować taki przyrost mocy? Trochę już zgłupiałem i za bardzo nie wiem jak ugryźć temat. Chcę doprowadzić auto do stanu gdzie nie będzie tego cholernego dymienia, ale nie chcę wymieniać połowy elementów, żeby do tego dojść, bo koszta przekroczą wartość auta
Liczę na podpowiedzi mądrzejszych i bardziej doświadczonych kolegów lub koleżanek z forum![]()