Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Kilka pytani o 156 1.9 JTD od żółtodzioba ;)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Przemekkk97
    Mieszka w
    Nakło nad Notecią
    Auto
    Alfa 156 1.9 JTD 110KM@150KM

Domyślnie Kilka pytani o 156 1.9 JTD od żółtodzioba ;)

Witam. Od jakiegoś miesiąca posiadam na wyłączność ową 156-tkę , pytanie pierwsze czy normalnym jest że silnik dopiero pow 2000/2100 rpm dostaje powera ? przy "manewrach na skrzyżowaniu kilka razy się tego wystraszyłem . Pytanie numer dwa w samochodzie odkryłem oprawki gumowe na bezpiecznik to standard ? Zdjęcie :

Problem w tym że są puste .

Pytanie trzecie co może być winowajcą niedziałającego światła stop , nie świeci się przy zaciągniętym ręcznym tylko jak nadusi się na pedał hamulca . Przy tym również nie działa kontrolka od zaciągniętego ręcznego .

Pytanie czwarte ostatnio miałem dość gwałtowne hamowanie ze 100 do zera i przy samym końcu już coś jakby zaczęło charczeć (nie wiem jak to określić) gruchać . Czy to właśnie tak działa ABS w AR ?

Pytanie piąte poprzedni właściciel wyciął kata. czy jest to na korzyść silnika ? Wiem tylko tyle że dla środowiska nie bardzo

Pytanie szóste i chyba ostatnie . poprzedni właściciel podpiął radio pod zapłon i ostatnio czekając za znajomą miałem dość bardzo długo włączony zapłon i po tej chwili zapalił się CHECK oraz LOCK, samochód nie chciał odpalić kręcił ale nic więcej , jest to standard (jakieś zabezpieczenie) czy po prostu immo się zaciął .

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź
    Ostatnio edytowane przez Przemekkk97 ; 25-06-2015 o 08:28

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał Przemekkk97 Zobacz post
    stop , nie świeci się przy zaciągniętym ręcznym tylko jak nadusi się na pedał hamulca
    Jest Prawidłowo.

hamowanie ze 100 do zera i przy samym końcu już coś jakby zaczęło charczeć (nie wiem jak to określić) gruchać . Czy to właśnie tak działa ABS w AR ?
    Jeśli ci jeszcze drżał pedał hamulca to właśnie ABS.
    Moja Bella

Użytkownik Romeo Avatar kolekszy
    Mieszka w
    Namysłów
    Auto
    AR 156 SW 1.9JTDm-jet 140km powered by

Domyślnie

również nie działa kontrolka od zaciągniętego ręcznego .
    Pytanie szóste i chyba ostatnie . poprzedni właściciel podpiął radio pod zapłon i ostatnio czekając za znajomą miałem dość bardzo długo włączony zapłon i po tej chwili zapalił się CHECK oraz LOCK, samochód nie chciał odpalić kręcił ale nic więcej , jest to standard (jakieś zabezpieczenie) czy po prostu immo się zaciął .

Sprawdź akumulator i profilaktycznie wyczyść krążek od immo przy stacyjce, za jednym zamachem warto przeczyścić też kostę -dotrzesz do niej po kabelku z krążka immo.

Pod mieszkiem od ręcznego masz taki dynks od kontrolki zaciągniętego ręcznego, przychodzi do niego jeden kabelek, działa to na zasadzie on/off
    Alfa Romeo 156 SW 1.9Jtd m-jet
    HONDA CBR 1000RR REPSOL

Moja śliczna http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...jtd_m_jet.html
    Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi
    Kasowanie błędów -Namysłów i okolice pisać PW

Mieszka w
    Nakło nad Notecią
    Auto

Domyślnie

Aku jest półroczny chyba BOSH bodajże S4 , co do ręcznego sprawdziłem jest ten dynks tam to się wymienia czy naprawia kabelek jest wpięty .

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

czy normalnym jest że silnik dopiero pow 2000/2100 rpm dostaje powera ?
    co to znaczy power dla Ciebie ? Nie powinien zamulać do 2000, ale powyżej załącza się turbo i masz przyspieszenie lepsze...

- - - Updated - - -

Pytanie trzecie co może być winowajcą niedziałającego światła stop , nie świeci się przy zaciągniętym ręcznym tylko jak nadusi się na pedał hamulca . Przy tym również nie działa kontrolka od zaciągniętego ręcznego .
    jest prawidłowo ale kontrolka powinna się świecić

- - - Updated - - -

Pytanie piąte poprzedni właściciel wyciął kata. czy jest to na korzyść silnika ? Wiem tylko tyle że dla środowiska nie bardzo
    raczej nie poczujesz różnicy, natomiast w zapachu spalin na pewno

- - - Updated - - -

nie powinno się zacinać. Podepnij lepiej radio na stałe, a nie pod kluczyk, bo na dłuższą metę będzie uciążliwe

- - - Updated - - -

Pytanie numer dwa w samochodzie odkryłem oprawki gumowe na bezpiecznik to standard ?
    nie spotkałem się z tym wcześniej...

Użytkownik Świeżak Avatar Uzurpat0r
    Mieszka w
    Tarnów
    Auto
    GT 3.2 V6

Domyślnie

pytanie pierwsze czy normalnym jest że silnik dopiero pow 2000/2100 rpm dostaje powera ? przy "manewrach na skrzyżowaniu kilka razy się tego wystraszyłem .
    A to było tak, że miałeś mocno skręcone koła, dałeś gazu i auto słabo przyspieszało? To chyba w większości diesli tak jest. Trzeba po prostu trzymać go na nieco wyższych obrotach.

Mieszka w
    Nakło nad Notecią
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał zieloo007 Zobacz post
    co to znaczy power dla Ciebie ? Nie powinien zamulać do 2000, ale powyżej załącza się turbo i masz przyspieszenie lepsze...
    no właśnie trochę właśnie zamula