Na początku pozdrawiam wszystkich i witam w rodzinie Alfek. Ok, żeby nie spamować to przejdę od razu to meritum sprawy, a mianowicie. Nabyłem ostatnimi dniami Alfę 156 [ściągnięta z Belgii] i mam kilka pytań.
Po pierwsze:
Fabryczny autoalarm, czyli twarzą w twarz z META SYSTEM.
Czy jest możliwość ustawienia mniejszej czułości alarmu?
Ostatnio stojąc na parkingu musiałem co chwilę "uciszać" moją Alfę, ponieważ jakiś głośniejszy hałas albo coś cięższego przejeżdżającego obok powodowało włączenie się alarmu.
Poza tym bardzo szybko uzbraja się [co może nie jest wadą, ale jednak przeszkadza], wystarczy zamknąć drzwi i dosłownie za chwilę kierunki migną i Alfa jest uzbrojona. Dodam, że przy tej operacji nie załącza się centralny zamek, aby wyłączyć sam alarm muszę kliknąć w kluczyku, wtedy alarm załączy się jeszcze raz i uruchamia się centralny, i dopiero kolejne naciśnięcie przycisku powoduje odblokowanie samochodu. Można coś z tym zrobić, czy to już jest taka dolegliwość tego systemu?
Kolejne pytanie odnośnie alarmu, tzw. awaryjne wyłączanie z kluczyka znajduje się po lewej stronie kierownicy.
Jeżeli nie mam takiego kluczyka i nie został przez przypadek w stacyjce awaryjnego wyłączania alarmu to co w tym przypadku zrobić?
Posiadam instrukcję do tego systemu META ale jest ona w języku belgijskim... [wersja M487A IR/IP]
Po drugie:
Przeszukując tematy na forum natknąłem się na króciutki temacik odnoszący się do odłączenia akumulatora i ponownym podłączeniu.
Czy po takim "zabiegu" będę mógł normalnie uruchomić samochód, bez wpisywania jakichkolwiek odblokowujących kodów [poza radiem, które zresztą i tak nie jest oryginalne Alfy]?
Posiadam czerwoną kartę "CODE CARD" [tylko i wyłącznie ją], domyślam się, że jest to do systemu META tylko pytanie, kiedy wystąpi potrzeba użycia tego kodu?
Kolejne pytanie [może dla niektórych banalne], ale z racji, że w ogóle jest to mój pierwszy samochód śmiem o to pytać.
Czy po wymianie oleju silnikowego, albo w ogóle jakiegokolwiek płynu należy wprowadzić nowe dane do komputera, bo w innym przypadku samochód nie odczyta zmian i będzie uważał, że jest coś nie tak?
Usłyszałem to od znajomego i chciałbym to wyjaśnić...