Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: OBD II - Błąd P0120 i P1217 HELP!

Użytkownik Maniak resoraków Avatar BlackEvil
    Mieszka w
    Cieszyn
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0 TS 2002r.

Domyślnie OBD II - Błąd P0120 i P1217 HELP!

Witam, miałem problem z uciekającym płynem chłodniczym po zainstalowaniu LPG wyciek był w trudno dostepnym miejscu kolo skrzyni biegów pod przeplywka, przepustnica. Musiałem zdemontowac filtr powietrza odpiac przeplywke odkrecic przepustnice te dwie duze wtyczki od niej małą od spodu i mase przy okazji cala wyczyscilem. Zlikwidowalem wyciek i wymienilem caly plyn chlodniczy. I teraz problem taki ze po zlozeniu wszystkiego wyskoczyla mi ikonka silnika na desce po podlaczeniu do kompa przez DELPHI wyskoczylo mi to:
    P0120 Obwód czujnika/przełącznika A pozycji przepustnicy/pedału - sygnał wejściowy zbyt wysoki - stale
    P1217 Niski przepływ płynu chłodniczego przez radiator - nieciagle

WTF? Nie wiem co jest grane wszystko jest na bank dobrze złożone, dzisiaj rozbieralem to raz jeszcze wszystkie wtyczki przeczyscilem podpialem dokladnie odpalam silnik i dalej nic. Co moze byc nie tak? Jesli chodzi o blad p1217 moze byc po prostu jakis plyn chlodniczy zly?? za gesty moze czy cos?

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

zdupiony czujnik, przez co pokazuje tez niski przeplyw, lub jeszcze gdzieś Ci ucieka i ma słabe cisnienie. Dla pewności jeszcze zobacz, czy nie masz poluzowanego konektora

Mieszka w
    Cieszyn
    Auto

Domyślnie

A wlasnie przy zlozeniu wszystkiego za pierwszym razem zapomnialem podlaczyc tą małą wtyczke z przepustnicy od dołu, ale silnik i tak odpalil i chodzil, oczywiscie juz z bledem. Po zgaszeniu, trup i przypomnialem sobie o tej wtyczce, kiedy ja podlaczylem auto znowu ożyło, tylko ze wyslwietla mi blad. Możliwe ze przez to sie cos popierniczylo, albo zepsul sie czujnik o ktorym mowisz???
    Ostatnio edytowane przez BlackEvil ; 20-07-2015 o 05:17

Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Błąd będzie się swiecił do czasu, az go nie skasujesz, pomimo tego, ze usuniesz usterke. Skoro nie podlaczyles kabla to automatycznie wylecial blad, jak wlaczysz auto pod kompa wyswietli się bład sretete ->zapisany<- i dopoki go nie skasujesz, a samochód bedzie na igłe to błąd nie zniknie, bedzie się swiecił check engine

Mieszka w
    Cieszyn
    Auto

Domyślnie

Oddalem auto do serwisu, zrobili adaptacje przepustnicy i pokasowali bledy. Sprawa rozwiazana.

Mieszka w
    Cieszyn
    Auto

Domyślnie

Mozecie mi powiedziec od czego jest ten przewod??
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0515.JPG
Wyświetleń:	457
Rozmiar:	105.4 KB
ID:	174005  

Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Nima to przewód od filtra oparów paliwa ?

Mieszka w
    Cieszyn
    Auto

Domyślnie

I dupa blada: ) problem powrócił jak bumerang chociaż tym razem jest jakoś inaczej. Po zrobieniu adaptacji przepustnicy niby wszystko było ok, ale tylko do rana kiedy odpaliłem auto i po 2-3 sec znowu pojawił się błąd silnika obroty wariują od 500 (prawie gaśnie) do 1500 i tak w kółko, cały czas jakby już prawie gaśnie i znowu wskakuje na obroty żeby się podtrzymać. Musze mocno gazować bo auto po prostu gaśnie przy każdym dojedzie do skrzyżowania, przy zmianie biegów tak szybko spadają obroty ze prawie gaśnie mimo ze staram się biegi powyżej 3tys obrotów zmieniać. Bylem u mechanika, który mi powiedział ze przepływka jest źle dobrana do tego modelu i mi ja wymienił na nową i owszem auto ożyło, ale tylko w tym sensie, ze lepiej się zbiera od startu itd. , ale sam problem rano znowu się pojawił. Dziwne jest to o tyle bardzo, ze dzieje się tak tylko kiedy rano odpalam auto jadąc do pracy, a po południu kiedy już przyjadę do domu i odpalę auto ponownie wszystkie problemy znikają i auto chodzi jak marzenie odpalam 900 obrotów i nawet wskazówka nie drgnie, wtedy podpinam do kompa kasuje błędy po raz kolejny odpalam auto i śmiga jak gdyby nic się nie stało, a rano wszystko zaczyna się od nowa... WTF? Coś z temperatura związanego czy co ja nie wiem. Pojechałbym z tym z powrotem do mechanika, ale jest na urlopie. Mam wrażenie ze to jakaś pierdoła tylko jaka? ktoś ma jakiś pomysł?

PS. U jednego z fachowców pojawiły się na kompie takie błędy jak na fotce niżej natomiast u mnie ciągle pojawiają się te z tematu.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0516.jpg
Wyświetleń:	133
Rozmiar:	75.3 KB
ID:	174103  
    Ostatnio edytowane przez BlackEvil ; 30-07-2015 o 15:02

Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Nie wiem co Ci powiedizec, chyba musialbym w nim zanurkować i pokolei wszystko sprawdzac... Jezeli mowa o anomaliach z obrotami, to wygladą tak, że cos zle spala, wiec albo powietrze, albo iskra, albo paliwo, albo wszystko w jednym.

Przeplywomierz wymieniony, chociaz na to bym swtawial, ok. To zostały Ci do sprawdzenia sondy, świece, wszystko kable i wszystko dookola gdzie grzebales, czy czegos nie udupiles.

Ze tak powiem, masz bledy czarno na bialym i to pokazuje gdzie mniej wiecej szukac + anomalie spalania, ze cos musi byc nie teges z proporcjami/sterowaniem, wiecej Ci chyba nikt nie powie

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Sprawdź sondy i czy nie masz nieszczelności w wydechu za kolektorem.