Witam,
Alfe GT z silnikiem 1,8 posiadam od ok. 2 lat przjejechałem nią ok 70 tys i mam aktualnie 156 tys. kilometrów.
Prolbemy zaczęły sie 2 tygodnie temu wjechałem na warsztat zabrałem sie za wymiane poduszki pod silnikiem, przy okazji wpadł znajomy który pracuje w autoryzowanym serwisie. Miał przy sobie komputer wiec poprosiłem go żeby podpiął sie i wykasował mi błąd podzuszki który palił sie ok miesiąca.
Kiedy wyjechałem z warszatu zaczeły dziać sie jakieś przygody. NIe na okragło, czasami. Uchyliłem okno do połowy po czym po otwarcziu i zamknieciu drzwi okno automatycznie sie domykało. zaczęły pojawiac sie problemy z benzyną. Mianowicie po odpaleniu i uczyleniu okien alfa gasła i nie chciała zapalić przed dłuższą chwile. Raz zamknałem okna, raz odpaliłem ją awaryjnie na gazie i zaczelo mnie to niepokoić. Wszystkie przyciski na kokpicie czy te od szyb zaczeły pikać podczas naciskania. Wczoraj rozmawiałem ze znajomym powiedział abym pojeździł troche na benzynie, sugerując ze moze cos dziać się z pompą.
Wczoraj jadąc na benzynie po jakichś 10 km alfa zaczeła schodzić z obrotów az w końcu zgasła. Musiałem odpalac ją znowu awaryjnie na gazie. Potem przez 20 min alfa stała z otwartymi szybami i otwartym zamkiem bo nie mogłem nic zamknąc. Wracając w pewnym momecie udało sie zamknąć szyby i ją całą kiedy dojechałem do domu. Dzis od rana zabrałem sie do pracy. Dostałem sie do pompy paliwa przekonany, że cos z nią nie tak. Podpiąłem miernik i w drogę. Jechałem jakieś 20 km. Na mierniku napiecie wachało się miedzy 12~13 V w drodze otwierałem szyby potem lekko domykałem. Cały czas było okej. Po powrocie do domu zadowolony, że pompa jest okej zacząłem bawić się szybami zauważyłem spadki w zasilaniu pompy do 7V. Zostawiłem samochód na godzinę na słońcu. Kiedy przyszedłem było goraco więc otworzyłem okna. Na mierniku na początku normalnie 12V po czym spadało do 5V; 3; 1,5V alfa zaczeła sie dusić po czym zgasła. Zostało awaryjne odpalanie na gazie. Po przejrzeniu bezpieczników, przekaźników oraz wykręceniu komputera nie zauważyłem nic niepokojącego. Aktualnie po otawrciu drzwi na wyświetlaczu pojawia sie choinka, żarówki w drzwiach, po otwarciu, mrugają jak stroboskop nadal nie mogę odpalić a Alfa stoi z otwartymi szybami bo wgl. nie łapie ich zamykanie.
Z góry dziękuje za wszystkie rady.