Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Wymiana manetek

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Szagi
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 jtd 115KM

Domyślnie Wymiana manetek

Witam.

W mojej 147 od zakupu nie działa guzik "SET" na manetce wycieraczki - jest on tak jakby wciśnięty i nie reaguje w ogóle. Przez to nie mam dostępu do wielu funkcji komputere (np średnie spalanie). (miał ktoś tak? da się to jakoś inaczej rozwiązać niż poprzez kupienie nowego "pająka"?)

Chciałbym to naprawić tylko teraz pytanie czy wymiana tego przełącznika jest bardzo skomplikowana?
    Na allegro znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/przelacznik-zespol...725020320.html - powinienem na coś zwrócić uwagę w doborze tego przełącznika? (posiadam tempomat - ale czy są jeszcze jakieś inne czynniki, które mogą sprawić że ten przełącznik nie będzie pasował do mojego samochodu?)

Z góry dziękuję za odp.

Użytkownik Świeżak Avatar szejker
    Mieszka w
    Strumień
    Auto
    Alfa Romeo 147 TI 1,6 120KM

Domyślnie

Chciałbym przyłączyć się do pytania, jak rozebrać ten przycisk

Użytkownik Maniak resoraków Avatar MatiMatteo
    Mieszka w
    Konin
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Może przycisk ,,SET" można lekko podważyć szpileczką albo haczykiem. Nie widzę innej opcje.

Użytkownik Świeżak Avatar szejker
    Mieszka w
    Strumień
    Auto
    Alfa Romeo 147 TI 1,6 120KM

Domyślnie

A jak całą wajhę rozebrać?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar MatiMatteo
    Mieszka w
    Konin
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Nigdy nie robiłem tego więc nie będę strzelać. Ale wydaje mi się,że trzeba odkręcić kierownice.

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Podejrzewam że podważnie nic nie da. gdyby miało coś dać to po wielu latach ten przycisk łatwo by wpadał ze zużycia. A o takich przypadkach nie słyszałem. Myślę że trzeba wyjąć manetkę i ją rozebrać. Pewnie jest na zatrzaskach

Wyryte rantem felgi

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    AR 159 1,8 mpi

Domyślnie

Wymieniałem te manetki bo miałem bez przycisku SET ,sama wymiana jest bardzo prosta
    poducha ,kierownica ,obudowa,pajączek i rozkręcenie pajączka bez problemu dasz sobie radę .
    Co do samej manetki nie wiem jak się ją rozbiera jak będę miał chwile to zerknę na nią i zrobię fotkę

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Domo
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD m-jet 16v 140 km - dzwon :( / Alfa Romeo GT 1.9 JTD m-jet 16v 150 km Q2 :)

Domyślnie

Jak będziesz chciał wymienić manetkę na nową to ja mam na stanie w pełni sprawnego pająka, został mi po wymianie na wersję z tempomatem.

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Cytat Napisał Alfeek1 Zobacz post
    Wymieniałem te manetki bo miałem bez przycisku SET ,sama wymiana jest bardzo prosta
    poducha ,kierownica ,obudowa,pajączek i rozkręcenie pajączka bez problemu dasz sobie radę .
    Co do samej manetki nie wiem jak się ją rozbiera jak będę miał chwile to zerknę na nią i zrobię fotkę

samej manetki raczej nie rozbierzesz,a wymiana calej manetki jest bardzo latwa,co prawda trzeba zdjac kierownice i obudowy ale wtedy wyjmujesz samą manetke z gniazda i wciskasz nową,jeden kabelek i po sprawie

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    mazowsze
    Auto
    147 1.9 jtd 120km

Domyślnie

A jak jesteśmy w temacie manetek:-)

witam kolegów
    chciałbym zapytac o manewry z manetką:-) własnie zakładam tempomat i nie zwróciłem uwagi że manetka którą kupiłem nie ma przycisku do kompa SET. natomiast moja stara menetka bez tempo ma ten przełącznik
    (bajdełej moja mała nie ma narazie kompa pokładowego ale planuje go wrzucić- czyli kupic licznik z kompem i powalczyc z tematem)

PYTANIE. CZY MOŻNA ZROBIĆ "JEDNĄ MANETKĘ Z DWÓCH"? czyli przłożyć dźwignie od wycieraczek z przyciskiem do tej którą mam z tempo, czy lepiej poszukać 3ej manetki z tempo i SET do kompa?