Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Giulietta vs Brera

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Giulietta 1.4TB Distinctive/Sport/Premium/Dach

Domyślnie Giulietta vs Brera

Ktoś ma jednocześnie Giuliettę i Brerę i jest w stanie porównać te samochody do siebie.

Brera byłaby jako auto na weekendowe przyjemności z odpowiednio mocnym silnikiem i ekonomiką mającą marginalne znaczenie, Giulietta natomiast jako typowe ekonomiczne wozidełko do pracy. Ktoś ma je jednocześnie lub miał jedno po drugim i może je porównać ?

Czy awaryjności Brery bliżej jest 156, czy de facto bezawaryjności 159/Giulietty ?

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Cytat Napisał barnio Zobacz post
    Czy awaryjności Brery bliżej jest 156, czy de facto bezawaryjności 159/Giulietty ?
    Co to za pytanie, przecież bebechy Brery to dokładnie 159 bez wyjątku, więc taka sama awaryjność, kropka.

Prawda?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Brera jest śliczna na zewnątrz i wewnątrz - na pewno przyjemniej się będziesz czuć w Brerce. Minus to pewna ociężałość w porównaniu z Julką. Zawias też jest dużo sztywniejszy w Brerze, ale w fotelu kierowcy tego nie czuć, natomiast z tyłu jest SKRAJNIE niewygodnie - i trzęsie, i miejsca mało.
    Jeśli ekonomika ma marginalne znaczenie, to tylko benzyna V6 . Julka 1.4 brzmi przy tym jak kosiarka, a jak brzmi TBi to pewnie słyszałeś - gorzej niż MA.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

TBi brzmi gorzej niż klepiąco-cykające MA? No nie wiem... Oczywiście V12 najlepsze, potem ew. V8 i gdzieś na końcu V6. R4'ki takie czy śmakie brzmienia "nie majo".

Jak ktoś słusznie napisał Brera = 159, co ma plusy i minusy. Tak samo silniki, zupełnie inne (benzynowe, na dyzlach się nie wyznaję).

Dodatkowo warto dodać, że dynamika Brery pozostawia trochę do życzenia w porównaniu do Julek MA i TBi. Tzn. nie licuje ze sportowym wyglądem Brery. Czyli tak - ta niepozorna, familijna i "ekonomiczna" Julka QV objeżdża wszystkie Brery z palcem w nosie, na prostych i w zakrętach. A i MA tylko 3.2 V6 ustąpi.

Możesz sobie zadać pytanie, czy kiedykolwiek będziesz chciał kogoś (>5 letniego) przewieźć na tylnej kanapie. Jeśli tak - to Brera odpada.

Czy chciałbym Brerę? Pewnie tak. Zamiast Julki? Chyba nie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał MiLykie Zobacz post
    TBi brzmi gorzej niż klepiąco-cykające MA?
    TBi w ogóle nie brzmi . Coś jak Prius .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

barnio a ile masz wzrostu? Bo ludzikom powyżej 1.90m może być ciasno. Kolega ma 198 cm, się mieści i nie narzeka, a ja za wuja nie mogę zrozumieć jak on to robi. Mam 190 cm i już ze 3 razy się przymierzałem i się nie mieściłem.

Użytkownik Rowerzysta Avatar fx25
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Brera Q4 Stelvio Q

Domyślnie

Cytat Napisał MiLykie Zobacz post
    Czyli tak - ta niepozorna, familijna i "ekonomiczna" Julka QV objeżdża wszystkie Brery z palcem w nosie, na prostych i w zakrętach.
    Chyba wtedy jak brera jedzie na lawecie , gdzie taką objechałeś ?

Na poważnie to różne samochody, przy założeniu Giulietta + Brera będzie OK.
    Wg mnie faktycznie wzrost może mieć znaczenie, ja mam 177 i siedzę wygodnie (nawet w kasku na głowie). Drażni mnie jedynie zmniejszone pole widzenia przez przednią szybę - na mieście, przy dojazdach do świateł, szczególnie irytuje, rekompensuje na trasie ...
    Z awaryjnością tak jak w 159 (odpowiedniej wersji).

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Poliftowa Julka QV ma 6.0 do setki, a Brera 3.2V6 ma 6.8. I do tego mega ciężki przód...

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Giulietta 1.4TB Distinctive/Sport/Premium/Dach

Domyślnie

No nie powiem abyscie mnie pocieszyli. Czytalem ze jednostki z 1700kg Brery nie maja latwo, ale nie myslalem ze az tak Brera jest z tylu i profilu obledna, niemniej zakladalem ze roznica w cenie topowych wersji da tez roznice w odpychaniu sie, a wychodzi ze niekoniecznie.

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

Najlepiej przejedź się i oceń sam, bo dla jednego 120 koni będzie wystarczające a dla innego 170 pod butem i będzie mało.