Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Temat: Wymiana półosi alfa 159

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM

Domyślnie Wymiana półosi alfa 159

Witam,
    Prawdopodobnie czeka mnie wymiana prawej półosi i tu zaczyna sie problem. Dzwoniąc po czesciach z aledrogo kazdy sie pyta o ilosc frezów wchodzących w skrzynie. Czy w takich samych modelach byla rózna ilośc i czy wystarczy sprawdzic na wejsciu w skrzyni czy takze trzeba sprawdzic na przegubie przy kole. Mam model Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 150 KM czy jest jakas mozliwośc zakupu bez rozkrecania i sprawdzania u mechanika. Z góry prosze o powstrzymanie sie od komentarzy , które nie przyniosa nic przydatnego do tematu typu "nie kupuj uzywanej tylko jedz do serwisu i wydaj 2 tys i bedziesz mial dobrze"
    Powrót do góry

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Tą półoś idzie w ASO dorwać nawet za ok 1500 zł.
    W jakim celu chcesz wymienić całą półoś? Może wystarczy przegub wewn?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM

Domyślnie

Wynika to z segesti kolegi , który składał troche aut. Problem polega na tym, ze rozpiął mi sie przegub wew i nawet po zapieciu coś puka przy ruszaniu ( no i chce nadmienic ze juz raz jeden mechanik mi zakladal zapiecie wiec boje sie ze kiedys w trasie znowu mi sie rozepnie). Jesli nawet mialbym wymienic tylko przegub wew to i tak musze znac ilosc frezów pewnie - bez tego ani rusz. Alfa nie jest najmlodsza ( rocznik 2005) wiec inwestowanie 1500 PLN to troche dla mnie bez sensu jesli mógłbym naparwic to za 1/5 tej wartosci.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

dokładnie...
    jak nie jest ukrzywiona, to wystarczy przeguby wymienić

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM

Domyślnie

Co rozumiesz przez "ukrzywiona"?

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Cytat Napisał Amber66 Zobacz post
    Co rozumiesz przez "ukrzywiona"?
    czasem zdarza się tak, że auto bierze udział w wypadku/kolizji, dostaje w okolice koła, krzywi się wtedy na 100% wahacz i nie rzadko półoś - mówiąc ukrzywioną miałem własnie na myśli powypadkową, ale zakładam, że nie masz takiej, a myślisz o wymianie półosi przez jej normalne zużycie, czy tak jak piszesz wyżej przez to że coś się w środku rozleciało

jak ci coś puka w przegubie, to się pewnie już łożysko rozleciało, może miałeś przeciętą manszetę i smar uciekł, a może to był już jej czas

w takim przypadku nie wymienia się półosi a jedynie przegub
    przegub kupuję się nowy, nie musisz znać ilości zębów/rowków czy jak to zwał, a szukasz go po numerze VIN,

a jak nie chcesz nowego przegubu to tylko kompletna półoś używana ci zostaję

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM

Domyślnie

ok - wiec pewnie mam do wymiany przegub wew. czyli tzw. krzyzak - dobrze rozumiem? Wszystko wskazuje ze cos sie rozwalilo - jestem po wymianie obu wachaczy po prawej stronie bo zaczely 'trzeszczec' i nadal jak nie raz jade wolno przez kraweznik lub jak ruszam slysze jakis trzask. Sprawdzalem na szarpakach i nic w zwieszeniu nie wyszlo i do tego sie rozpiał wiec pewnie to jest jedyna diagnoza.
    A po nr VIN w intercarsie dobiora odpowiednie?

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Cytat Napisał Amber66 Zobacz post
    ok - wiec pewnie mam do wymiany przegub wew. czyli tzw. krzyzak - dobrze rozumiem? Wszystko wskazuje ze cos sie rozwalilo - jestem po wymianie obu wachaczy po prawej stronie bo zaczely 'trzeszczec' i nadal jak nie raz jade wolno przez kraweznik lub jak ruszam slysze jakis trzask. Sprawdzalem na szarpakach i nic w zwieszeniu nie wyszlo i do tego sie rozpiał wiec pewnie to jest jedyna diagnoza.
    A po nr VIN w intercarsie dobiora odpowiednie?
    jak się rozleciał przy wymianie wahacza, tzn że już był jego czas i za chwilę i tak by strzelił...
    lepiej zawieź auto do warsztatu, powiedz co chcesz żeby ci zrobili i niech sami zamówią, tylko poproś żeby dali ci możliwość wyboru marki, no chyba że chcesz najtańszy

po nr VIN w każdym sklepie powinni ci dobrać, bez problemu - no chyba że masz jakiegoś swapa silnika z innego modelu, ale wątpię

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Zapytaj użytkownika Gepard (autosklep24.pl). Miał swojego czasu w ofercie zamienniki przegubów wewn.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Rowerzysta Avatar AlfaLorenzo
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170km, poprzednio Alfa159, 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Zapytaj użytkownika Gepard (autosklep24.pl). Miał swojego czasu w ofercie zamienniki przegubów wewn.
    do diesla prościej dostać, z moją benzyna był problem (właśnie ze względu na ilość zębów), zamiennik proponowany to Zeta-Erre. Ja po sprawdzaniu i niejednoznacznej odpowiedzi czy będzie pasować nie zdecydowałem się na zamiennik. Oryginał za drogi (prawa około 1500zł - tylko przegub wewn. z krzyżakiem, lewa 1000 zł)
    Oddałem półoś do regeneracji (motomax) i jestem w pełni zadowolony, koszt 599zł - do zrobienia krzyżak/kielich, czyli standard.
    Co jest lepsze czy zamiennik czy regeneracja ? ile osób tyle opinii, ja nie mam zastrzeżeń do regeneracji (jeśli oczywiście jest fachowo zrobiona, bo niestety z tym bywa różnie)
    Pozdro