Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Elektryka w GTV

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Keniq
    Auto
    Alfa Romeo GTV 2.0 TS 16v

Domyślnie Elektryka w GTV

Witam forumowiczów. Czy to normalne że w mojej GTV-ce (2.0 Ts 16V 150KM, 1996r) po wyłączeniu zapłonu i wyjęciu kluczyka mogę sobie np nadal regulować lusterka (elektrycznie oczywiście). Pytam ponieważ odnoszę wrażenie że coś "kradnie" mi prąd. Mam nowiutki akumulator (oczywiście nie mogę wykluczyć wady aku), a wystarczyła jedna noc z temp. ok -2,-3 stopnie i rano auto zero reakcji. Akumulator totalnie wyzerowany, na kablach rozruchowych dopiero po 20 minutach była jakakolwiek reakcja, a odpalił po ok 30 - 35 minutach. Ma ktoś pomysł co może kraść ten prąd i jak to sprawdzić ?
    Ps. Nie ma alarmu ani żadnych udziwnień, jedynie radio jest zamontowane. Z góry dzięki za pomoc.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Cytat Napisał Keniq Zobacz post
    Witam forumowiczów. Czy to normalne że w mojej GTV-ce (2.0 Ts 16V 150KM, 1996r) po wyłączeniu zapłonu i wyjęciu kluczyka mogę sobie np nadal regulować lusterka (elektrycznie oczywiście). Pytam ponieważ odnoszę wrażenie że coś "kradnie" mi prąd. Mam nowiutki akumulator (oczywiście nie mogę wykluczyć wady aku), a wystarczyła jedna noc z temp. ok -2,-3 stopnie i rano auto zero reakcji. Akumulator totalnie wyzerowany, na kablach rozruchowych dopiero po 20 minutach była jakakolwiek reakcja, a odpalił po ok 30 - 35 minutach. Ma ktoś pomysł co może kraść ten prąd i jak to sprawdzić ?
    Ps. Nie ma alarmu ani żadnych udziwnień, jedynie radio jest zamontowane. Z góry dzięki za pomoc.
    Kolego, regulacja lusterek jest prawidłowa (są zawsze zasilane). By wykryć "złodzieja prądu" należy włączyć amperomierz w zasilanie z akumulatora i po kolei wyjmować bezpieczniki by wykryć który obwód pobiera prąd. Przy wyłączonym zapłonie i zgaszonych światłach kabiny pobór prądu z akumulatora nie powinien przekraczać 0,1A (część urządzeń jest zawsze zasilanych).
    Po wykryciu obwodu który pobiera prąd trzeba spojrzeć na schematy co jest zasilane i kolejno sprawdzać.
    Robota mozolna i oczywiście trzeba mieć schematy by wiedzieć co się szuka.

Auto

Domyślnie

Pozwolisz że sobie to łopatologicznie przepisze wpinam amperomierz jeżeli pobór prądu będzie w okolicy 0,1A to raczej walniety akumulator. Jeżeli pobór będzie większy po kolei bezpieczniki i obserwuje kiedy spadnie? A gdybys mi jeszcze wyjaśnił jak wpiac ten amperomierz? Równolegle plus do plusa, minus do minusa? Czy jakoś inaczej?

Użytkownik Znawca Avatar supa_adam
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Gtv Sport Limited Edition 2002, 156 SW 2.4 JTDm, GT 3.2

Domyślnie

Miernik wpinasz "w środku" kabla+ biegnącego od akumulatora, czyli np. pomiędzy klemą tego przewodu i bolcem+ akumulatora.

Auto

Domyślnie

Czyli w skrócie miernikiem zamykam obwód. Wielkie dzięki za pomoc.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    146 1.4TS, GTV 2.0TS, Giulia. Była: 159 2.0JTDm

Domyślnie

jakie masz radio? w pionnerze jeżeli nie ściągnę panelu to po kilku dniach akumulator jest słabiutki - pod panelem zawsze świeci się dioda

Auto

Domyślnie

Radio JVC. Żeby znaleźć "złodzieja" prądu siła rzeczy musiałem naładować akumulator. Wymontowalem dziada zmierzylem napięcie były 2V, podpialem pod prostownik i niespodzianka po kwadransie prostownik zasygnalizowal pełne naladowanie. Zmierzylem było 12V. Po godzinie bylo juz 11V (bez obciążenia aku). Tak więc dzisiaj będę go reklamować.

Auto

Domyślnie

Aku jednak w porządku, prąd kradł klakson. Tzn jakiś domorosły niemiecki elektryk podpial pod klakson oświetlenie na nogi. Do tej pory bylo ok, w kazdym razie doraźnie wyjalem bezpiecznik i auto śmiga. Teraz pytanie z innej beczki w którym miejscu mniej wiecej szukac polaczenia ogrzewania tylnej szyby z przewodami zasilajacymi? Kontrolka świeci ale grzania nie ma, wiec przypuszczam że na wtyku mogło się rozlaczyc.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Cytat Napisał Keniq Zobacz post
    Aku jednak w porządku, prąd kradł klakson. Tzn jakiś domorosły niemiecki elektryk podpial pod klakson oświetlenie na nogi. Do tej pory bylo ok, w kazdym razie doraźnie wyjalem bezpiecznik i auto śmiga. Teraz pytanie z innej beczki w którym miejscu mniej wiecej szukac polaczenia ogrzewania tylnej szyby z przewodami zasilajacymi? Kontrolka świeci ale grzania nie ma, wiec przypuszczam że na wtyku mogło się rozlaczyc.
    Kolego, złącze "plus" zasilania grzania szyby jest w dolnym lewym rogu szyby, niestety by go sprawdzić trzeba wymontować tyną półkę (by to zrobić trzeba wymontować tylną kanapę, wymontować tylne panele boczne - opis jest w instrukcji serwisowej).
    Trzeba to robić w ciepłym pomieszczeniu (dużo spinek i kołków plastikowych).
    Zazwyczaj przyczyną braku grzania szyby tylnej jest uszkodzenie (oderwanie złącza elektrycznego od ścieżek napylonych na szybę).
    W moim przypadku tak było i musiałem lutować to złącze w nowym miejscu (poszukaj o sposobie naprawy uszkodzenia złączy grzania szyby).

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo GTV 2003 2.0 JTS

Domyślnie

Witam

Bardzo proszę, pomóżcie mi i wskażcie który, bezpiecznik jest od tablicy rozdzielczej i podświetlenia zegarów. Zginęło mi podświetlenie i światła pozycyjne. Alfa Romeo GTV 2.0 TS

Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	12375924_1120286798005414_138176847_o.jpg
Wyświetleń:	153
Rozmiar:	70.7 KB
ID:	185810