Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: 1.9JTD 16V Wibracje na jałowym

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    KujPom
    Auto
    Alfa 156 1.9 JTDm 150km

Domyślnie 1.9JTD 16V Wibracje na jałowym

Witam

Mam następujący problem: na obrotach jałowych silnik wibruje, co przenosi się na kierownice i trochę na deskę rozdzielcza, wiadomo czuć to tez troche na podlodze.

Moje obserwacje i co zrobilem dotychczas
    - wymienione poduszki silnika lewa i prawa, czyli tylna dolna i gorny lacznik sa bez zmian
    - wymieniony wtryskiwacz nr 4 bo stary stasznie przelewal (najprawdopodobniej poprzedni uzytkownik wymienil wtryskiwacze 1-3)
    - dwumasa nie wykazuje nadmiernego zuzycia podczas normalnego uzytkowania, ruszania pod gorke z zaciagnietego recznego, mechanik przy wymianie samego sprzegla (tarcza docisk lozysko - orginal Fiat) tez uznal ze dwumasa jest jeszcze ok
    - silnik wibruje na jalowych bardzo na zimno, po powiedzmy 10min jak juz zlapie troche temperatury ( wskazowka w polowie pierwszej cwiartki skali) wibracje znaczaco spadaja do poziomu dobrze wyczuwalnego ale dopuszczalnego - tu pewnie odrobine by pomogla nowa poduszka tylna albo lacznik
    - zalogowalem dzis wtryski - od zimnego po nocy, temperatura otoczenia 9*C i widze ze po 45sek juz calkiem w miare sie normuja (silnik dalej trzesie). ZAŁĄCZAM WYKRESY WYRYSOWANE Z LOGÓW

Co polecacie??
    Chce temat rozgryzc i przeanalizowac, nie wymieniac w ciemno jak leci.......

pozdrawiam i czekam na porady

Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2015.12.06 logi na zimno.jpg
Wyświetleń:	723
Rozmiar:	44.1 KB
ID:	185255  

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    156 1.9 jtd 16v 150 km sportwagon

Domyślnie

Cytat Napisał Szprotka Zobacz post
    Co polecacie?
    Poczytać forum. jest DUUUUŻO tematów o tym.
    Pozdro

Mieszka w
    KujPom
    Auto
    Alfa 156 1.9 JTDm 150km

Domyślnie

@compel - mozesz sobie darowac takie "rady". Wlasnie forum czytalem i najpopularniejsze problemy to byl dwumas, wtryski albo poduszki, jak widzisz pewna diagnostyke przeprowadzilem. Wiec teraz licze na rzeczowe uwagi

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maciaba
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 110KM 2000

Domyślnie

Jakiś konkretny moment kiedy się to zaczęło?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Sprawdź świece. A co do wibracji to poduszka tylna skrzyni odpowiada za przenoszenie drgań.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    KujPom
    Auto
    Alfa 156 1.9 JTDm 150km

Domyślnie

- usterka wystepuje od momentu zakupu auta, de facto kupilem auto z usterka. dotychczas wymienilem lewa i prawa poduszke. no i wtryskiwacz,
    - co mialbym sprawdzic w kwestii swiec? komputer nie zglasza bledow. jak moga one wplywac na wibracje?

pozdrawiam

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 2.0 280KM

Domyślnie

Cześć! Szprotka ruszyłeś coś z tematem?
    Ja od jesieni tego roku tez jestem posiadaczem AR 156 1.9jtd 16v. Właśnie szukałem gdzieś tematu o drganiach samochodu. Sprawa u mnie wygląda dokładnie tak samo. Z rana gdy uruchomię Alfę to cała drży, po kilku minutach uspokaja się wszystko jednak dalej czuć lekkie drgania pod pupą, na kierownicy. Podczas jazdy jest ok.
    Były podejrzenia, że rozrząd może być za to odpowiedzialny ale po wymianie jest bez zmian.
    To samo świece żarowe (to odnośnie tego co pisał jaboleq). Alfa z Włoch to jak tylko mróz poczuła to się okazało że 3 świece padnięte. Po wymianie kompletu dalej drży.
    Teraz muszę zająć się wtryskami. Sam jestem lewy i znajomy mechanik dopiero po nowym roku się mną zajmie to dam znać co i jak. Zastanawiam się co zrobić jeśli któryś będzie lał. Używka czy regeneracja? Jak regeneracja to wszystkie pasuje a to nie małe koszty. Na znanym serwisie aukcyjnym "sprawdzone na stole" używki to ~200pln. Ale pewnie mnóstwo tematów o tym jest to nic tylko czytać
    Sprawa o tyle mi nie daje spokoju, że dwumas podobno nie lubi takich drgań a póki co pracuje bez zarzutów. Pocieszam się tym, że jeżdżę po prostu mało - około 1000km na 2 miesiące.

Czytałem też opinie, że wtrysk nawet gdy nie przelewa też może być "walnięty". Zobaczę jak u mnie będzie i wtedy się zastanowię. Jak będą $$$ po świętach to możliwe, że zdecyduję się na pełną diagnostykę i regenerację całej czwórki.

Mieszka w
    KujPom
    Auto
    Alfa 156 1.9 JTDm 150km

Domyślnie

jestem wlasnie po wymianie koła pasowego - rozpadlo sie na 2 czesci przy demontazu, wymienilem tez napinacz paska osprzetu. sila drgan znaaaaaacznie sie zmniejszyla. jednak w dalszym ciagu cos tam sobie troszke wibruje. nie jest dramatycznie ale bede dalej obserwowal.
    co do wtryskiwaczy to ja kupilem jeden uzywany, ceny uzywanych po weryfikacji sa korzystne - w stosunku do regenerowanych

podejzewam jeszcze ze wtryskiwacz nr3 moze cos byc nie do konca, w nadchodzacym tygodniu maja juz byc jakies przymrozki wiec bedzie mozna zaobserwowac jak reaguja na zime......
    Ostatnio edytowane przez Szprotka ; 25-12-2015 o 12:39

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

J w. Koło pasowe sprawdź -wymień

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kraków-Dojazdów
    Auto
    alfa romeo 156 1.9 JTD CF 3 115 koni 2001

Domyślnie drgania silnika

Cytat Napisał bonzaj Zobacz post
    J w. Koło pasowe sprawdź -wymień
    sprawdż poduszkę skrzyni biegów tą mocowaną w okolicach wydechu do podłogi ja tak miałem że po wymianie poduszek głównych silnika na Orginały, pojawiły się te drgania jak u ciebie myślałem że to dwumas,zrywało tuleję górnego drążka reakcyjnego silnika tak ze 2razy i okazało się że za to wszystko odpowiedzialna była ta właśnie poduszka skrzyni bo była zerwana,wymieniłem na nową i to ustąpiło(zamiennik firmy SWAG)auto zupełnie nie to samo,a przed wymianą wszystko wibrowało