Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: Pukanie na kierownicy

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Darus
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    166 2.4 jtd była, 156 fl sw 2.4 JTDm była, 166 FL 2.4 20v, 159 2.4 20v była, Giulietta 1.4 170 je

Domyślnie Pukanie na kierownicy

Koledzy pomóżcie, jakiś czas temu jak zrobiło się chłodniej (poniżej ok 7 stopni) zacząłem odczuwać na kierownicy delikatne pukniecia przy skręcanie prawo-lewo, niezależnie czy jadę czy na postoju. Wahacze górne prawie nowe OEM, dolne sprawdzane na.szarpakach i też ok. Padło na maglownice bo trzech speców potwierdziło luz. Wczoraj auto odebrałem po regeneracji w sprawdzonym zakładzie, została cała zregenerowana ( zerwał się tłok).
    Wieczorem było w.miarę ciepło i wracając nic nie pukalo. Rano wsiadam i jeb, ręce mi opadły dalej to samo.
    Pojechałem do zakładu gdzie robiłem magiel ale na.1000% to nie on za to zauważono że krzywa jest delikatnie.zwrotnica oraz że górny wahacz od strony pasażera bardziej wystaje niż z drugiej strony- nie chowa.się w.nadkole.
    Co do samego pukanie, to jest takie dziwne, jakby pukanie lub przeskakiwanie, jakbym pstryczka zrobił w kierownicę
    Pomóżcie bo już nie wiem co to może być!!!

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Zrób tak: otwórz maskę (żeby blach nie uszkodzić z zewnątrz) i "powciskaj" auto w ziemię tak jakbyś amortyzatory sprawdzał. Jak będzie coś stukać pukać to znaczy, że najpewniej sworzeń górnego wahacza strzela.
    Jeżeli tak będzie- spróbuj patentu z zaaplikowaniem smaru (igła, strzykawka i te sprawy).
    Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 17-12-2015 o 11:45
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    166 2.4 jtd była, 156 fl sw 2.4 JTDm była, 166 FL 2.4 20v, 159 2.4 20v była, Giulietta 1.4 170 je

Domyślnie

Wahacze praktycznie nowe i to nie badziewie tylko OEM ale sprawdzę.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Oj chłopie... poczytaj sobie wątek o wahaczach górnych to się za głowę złapiesz
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Domyślnie

powtórzę się i w tym wątku. Sam już nie wiem ale chyba 20 czy 30 tyś górne nowe oryginalne z Litwy wytrzymały... dramat.

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Nie miałeś wcześniej problemów ze geometrią na kole od tej krzywej zwrotnicy? To powinno wyjść bardzo wyraźnie.
    Ja się pożegnałem z maglownicą gdzieś w marcu-kwietniu na rzecz regenerowanej przez Fiata/Alfę. Niestety, pół roku później w serwisie Alfy w Veronie ponownie wskazali na maglownicę jako źródło stuków i po powrocie do Polski diagnoza się potwierdziła. Ale to po pół roku, nie następnego dnia.
    Końcówka drążka kierowniczego?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

To poczytam o górnych wahaczach i sprawdzę. U mnie nie mają 20 tys nawet...
    Magiel jak się okazało nie pukalo ale tłok był już zerwany więc ostatni gwizdek był tak sobie tłumacze wydane 850 zł...
    Mam też gwarancję 24 m-cy więc myślę że spokój będzie.
    Końcówki są sprawdzone i są ok.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Mamy w 159 jakieś poduszki/łożysko przy górnym mocowaniu amortyzatora? Czy takie rzeczy to tylko w Macphersonie, a u nas nie ma? Może trzeba iść w tym kierunku.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Darus Zobacz post
    Pojechałem do zakładu gdzie robiłem magiel ale na.1000% to nie on za to zauważono że krzywa jest delikatnie.zwrotnica oraz że górny wahacz od strony pasażera bardziej wystaje niż z drugiej strony- nie chowa.się w.nadkole.
    Trochę mnie dziwi, że panowie, którzy mają doświadczenie w mechanice nie są w stanie znaleźć przyczyny tego stukania. Co do tego wystawania wahacza – to niestety twój egzemplarz jakąś tam przygodę we Francji miał, nie pamiętam dokładnie co i gdzie, ale może nie do końca było wszystko wymienione jak trzeba? Tylko dlaczego wcześniej w aucie nie stukało? Chyba, że mylę Twoje auto z innym...

Użytkownik Romeo Avatar Black Wolf
    Mieszka w
    Sochaczew
    Auto
    Była 159 był c5 jest mondeo 2.5 v6

Domyślnie

U mnie jest podobnie jak zrobiło sie chłodniej to gdzieś przy kole kierownicy jest jakies puknięcie jak by cos sie przestawiało auto ma puki co zdrowe zawieszenie dobrze się prowadzi, gdy coś się nasili to sie tym zajmę podejrzewam że to jakaś PIERDOŁA heh.

Alfa w garażu cieszy niczym da Vinci na ścianie salonu

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Moja to była murgalowa i prawdopodobnie tak mogło być. Generalnie wiem, że miała malowane elementy ale to głównie max 340 mikronow więc powtórne malowanie, w którym i tak ktoś się nie popisał.
    Trochę źle napisałem że to pukanie, to takie jakby przeskakiwanie podczas kręcenia kierownicą, może pierdoly może nie chce mieć to zrobione
    Zawieszenie sprawdzałem.w.trzech różnych zakładach i niby jest ok, możliwe że te różnice w wystawiania wahaczy mają finał w sprężyna, w sobotę mechanik odepnie górne wahacze i sprawdzi czy to nie spóźnię, zobaczymy, może ktoś źle coś.zmontowal...
    Co do auta raczej większych przygód nie miala, podłużnice nie ruszane.