Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Alfa romeo 156 1.9 jtd pisczenie z lewej strony silnika, rozrząd?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa romeo 156 1.9 jtd 105km

Domyślnie Alfa romeo 156 1.9 jtd pisczenie z lewej strony silnika, rozrząd?

Cześć wszystkim, to mój pierwszy post na tym forum bo dopiero od kilku dni jestem posiadaczem alfy.
    Dzisiaj pojawił się problem z piszczeniem, jeździłem już może dwa dni i teraz to zaczęło się dziać . Piszczenie zaczyna się gdy odpalę samochód na zimnym silniku , wjeżdżałem tylko do garażu więc długo nie jeździłem z tym piskiem ale cały czas go słyszałem. po otwarciu maski jestem pewien że dźwięk dochodzi z lewej strony silnika, z okolic rozrządu. Co do rozrządu to był wymieniany 90 tyś km temu więc chce go jak najszybciej wymienić, pewnie zrobię to w poniedziałek.

Na forum znalazłem ten temat http://www.forum.alfaholicy.org/156/...ght=piszczenie jednak nie wiem czy jest to w 100% ten sam problem . Znalazłem też nagranie na youtubie gdzie jest dokładnie ten sam dźwięk https://www.youtube.com/watch?v=J4tPvIV6SwY .

Chciałbym się od was dowiedzieć czy to rozrząd czy może coś innego, czy w ogóle dojazd do mechanika jest możliwy czy to będzie ryzykowne? Jeszcze się chciałem dowiedzieć bo razem rozrządem chce wymienić pompę wody i nowy płyn chłodniczy . I teraz mam takie podstawowe pytanie , czy jest sens wymiany wcześniej filtrów oraz oleju silnikowego? tzn. czy po wymianie rozrządu trzeba wymienić któreś z tych rzeczy?Może to głupie pytanie ale chciałbym się upewnić przy okazji.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Olej i filtry nie mają nic wspólnego z wymianą rozrządu. Mechanik, który wymieni rozrząd może sprawdzić stan napędów dodatkowych - raczej Ci pasek wielorowkowy piszczy z jakiegoś powodu. Czy dojedziesz do mechanika? Zależy
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

widzę że cena tego paska jest niska a wymiana łatwa więc zrobię to przed wizytą mechanika, dzięki za szybką odpowiedz

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał michalll193 Zobacz post
    widzę że cena tego paska jest niska a wymiana łatwa więc zrobię to przed wizytą mechanika, dzięki za szybką odpowiedz
    Ale się nie wymienia paska bez znalezienia powodu jego uszkodzenia.

Napisane z komóreczki!
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Teraz zobaczyłem że przez pomyłkę musiałem podać zły link do tego nagranie, może auto odtwarzanie na youtube przeszło do innego nagrania a ja tego nie zauważyłem. Od razu nagrałem to jak u mnie wygląda, tak będzie chyba najlepiej https://www.youtube.com/watch?v=ps8S...ature=youtu.be

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał michalll193 Zobacz post
    Cześć wszystkim, to mój pierwszy post na tym forum bo dopiero od kilku dni jestem posiadaczem alfy.
    Dzisiaj pojawił się problem z piszczeniem, jeździłem już może dwa dni i teraz to zaczęło się dziać . Piszczenie zaczyna się gdy odpalę samochód na zimnym silniku , wjeżdżałem tylko do garażu więc długo nie jeździłem z tym piskiem ale cały czas go słyszałem. po otwarciu maski jestem pewien że dźwięk dochodzi z lewej strony silnika, z okolic rozrządu. Co do rozrządu to był wymieniany 90 tyś km temu więc chce go jak najszybciej wymienić, pewnie zrobię to w poniedziałek.

Na forum znalazłem ten temat http://www.forum.alfaholicy.org/156/...ght=piszczenie jednak nie wiem czy jest to w 100% ten sam problem . Znalazłem też nagranie na youtubie gdzie jest dokładnie ten sam dźwięk https://www.youtube.com/watch?v=J4tPvIV6SwY .

Chciałbym się od was dowiedzieć czy to rozrząd czy może coś innego, czy w ogóle dojazd do mechanika jest możliwy czy to będzie ryzykowne? Jeszcze się chciałem dowiedzieć bo razem rozrządem chce wymienić pompę wody i nowy płyn chłodniczy . I teraz mam takie podstawowe pytanie , czy jest sens wymiany wcześniej filtrów oraz oleju silnikowego? tzn. czy po wymianie rozrządu trzeba wymienić któreś z tych rzeczy?Może to głupie pytanie ale chciałbym się upewnić przy okazji.
    Rozrząd jest z prawej strony.Z lewej masz skrzynię. Zdejmij pasek z alternatora i zobacz czy nadal piszczy.Raczej to tam nie w rozrządzie leży przyczyna.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa 156 2.4 jtd 2003

Domyślnie

U mnie jak piszczała to było przyczyna paska klinowego ten sam odgłos co u Ciebie. Wcześniej miałem inny dźwięk i przyczyna było kulko plastikowe po którym porusza sie pasek.

Użytkownik Świeżak Avatar tymon72
    Mieszka w
    EBE
    Auto
    Alfa Romeo Mito 1,6

Domyślnie

ups już nieważne

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Dzięki za pomoc.Przyczyną była jedna z rolek na których znajduje się pasek od alternatora. Przy wymianie rozrządu u mechanika, diagnoza tego i wymiana bez kosztów robocizny.