Witam, kolega się męczy od jakiegoś czasu z grzechotaniem, tłuczeniem się czegoś w silniku 1.9 cdti Z19DT. Padło na dwumasę, wymienił i nic się nie zmieniło. Czy koło pasowe wału może się tak tłuc?
Witam, kolega się męczy od jakiegoś czasu z grzechotaniem, tłuczeniem się czegoś w silniku 1.9 cdti Z19DT. Padło na dwumasę, wymienił i nic się nie zmieniło. Czy koło pasowe wału może się tak tłuc?
Czy to tłuczenie występuje też po wciśnięciu sprzęgła? Może to wtryski mają taką pracę sprawdz korekty może dolej oleju 2t. Kolo pasowe jak ma luz to ręką powinno się wyczuć albo. Z filmu trudno coś wywnioskować
A i w tych silnikach ustawia sie zawory ręcznie, sprawdza co 60 tyś może to one klepią.
Ostatnio edytowane przez Black Wolf ; 26-12-2015 o 09:40
Dużo może być, luzy zaworowe, rolki i napinacz paska, koło pasowe.
Koło radziłbym szybko wymienić mi się zerwało nagle z dnia na dzień, przestawiło rozrząd co spowodowało uszkodzenie głowicy.![]()
2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione
pasowe obstawiam
wystarczy obejrzeć koło pasowe, czy guma nie jest popękana. U mnie tak tłukło i okazało się że to koło, miałem popękaną gumę na kole.