Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Kapryśna Włoszka :)

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    156 1.6 ts 2000 rok

Domyślnie Kapryśna Włoszka :)

Witajcie jak juz napisałem w powitalni stalem sie szczęśliwym posiadaczem AR 156 1.6 TS z 2000 roku
    zaniedbanej co prawda od laika motoryzacyjnego ale wierze ze uda mi sie ja doprowadzić do kultury

Mam kilka spraw które mi nie dają spokoju:

1. Kontrolka ABS

objawy, po odpaleniu auta szczególnie w zimne dni, zapala sie kontrolka ABS i nie gaśnie. ABS nie działa, aż do zatrzymania po przejechaniu ok 500-1000 metrów i ponownym odpaleniu. gdzie szukać przyczyn ?

2. Kontrolka Poduszki

nie przestaje mrygać, czasami ma takie dni ze się nie zapala a czasami wali non stop po oczach, czyściłem kostke pod fotelem pasażera bo wydaje mi sie ze to wlaśnie stamtąd kontrolka

3. SPALANIE

i tu juz troszke podziałałem i mam pierwsze sukcesy ale zastanawiam sie czy kolejne kroki cokolwiek dadzą czy juz tak bede mieć
    początkowe spalanie wynosiło 17l/100 po mieście, jeżdże spokojnie.
    po kilku zabiegach zszedłem do 14l/100

A zabiegi jakie zostałe przeprowadzone to:
    wymiana kompletu świec
    wymiana termostatu (był cały czas otwarty)
    wymiana sondy lambda
    wymiana przeplywomierza (tu uwaga, zamiennik który był założony podawal takie dane ze za mną non stop była chmura czarnego dymu, nie mialem jeszcze nowego i został zalożony od Volvo V70 nie wiem jaki rok, pasowały złączki uspokoiły sie obroty chodzi równiej i nie kopci na czarno)

czy jesteście mi w stanie cos doradzić ?? staralem sie pryzeszukac forum jak i przestudiowałem google, ale nie znalazłem odpowiedzi

Auto
    156 1.6 ts 2000 rok

Domyślnie

i co nikt nic ?? !!

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Co do ABSu - miałem taką przypadłość w 156 1,6TS 2004 - okazało się że winny był sterownik ABS.
    Potencjalnie jeszcze mogą być winne czujniki ABS. Pierwsze co to do komputera podpinał mechanik i jeździł nią, wykluczył te czujniki, po naprawie sterownika ABS (coś tam ponoć lubi się spalić, rzekomo powszechna sprawa w 156) - ABS działa bez zarzutu.

Co do kontrolki poduszki to nie wiem.

A co do spalania to termostat otwarty na pewno miał wpływ na nie . TS mistrzem oszczędności nie jest, ale 14 w mieście to też dużo raczej (od traktowania zimnego silnika i odcinków jazdy w tym mieście zależy, więcej by powiedziało spalanie w trasie).

Auto
    156 1.6 ts 2000 rok

Domyślnie

w trasie wyszło 11,5 wiec myślę ze całkiem sporo a raczej trzymałem się jazdy przepisowej pouczony mandatem po drodze

W sumie będę niedługo u mechanika to mu wspomnę o ten sterownik