Witajciejak juz napisałem w powitalni stalem sie szczęśliwym posiadaczem AR 156 1.6 TS z 2000 roku
zaniedbanej co prawda od laika motoryzacyjnego ale wierze ze uda mi sie ja doprowadzić do kultury![]()
Mam kilka spraw które mi nie dają spokoju:
1. Kontrolka ABS
objawy, po odpaleniu auta szczególnie w zimne dni, zapala sie kontrolka ABS i nie gaśnie. ABS nie działa, aż do zatrzymania po przejechaniu ok 500-1000 metrów i ponownym odpaleniu. gdzie szukać przyczyn ?
2. Kontrolka Poduszki
nie przestaje mrygać, czasami ma takie dni ze się nie zapala a czasami wali non stop po oczach, czyściłem kostke pod fotelem pasażera bo wydaje mi sie ze to wlaśnie stamtąd kontrolka![]()
3. SPALANIE
i tu juz troszke podziałałem i mam pierwsze sukcesyale zastanawiam sie czy kolejne kroki cokolwiek dadzą czy juz tak bede mieć
początkowe spalanie wynosiło 17l/100 po mieście, jeżdże spokojnie.
po kilku zabiegach zszedłem do 14l/100
A zabiegi jakie zostałe przeprowadzone to:
wymiana kompletu świec
wymiana termostatu (był cały czas otwarty)
wymiana sondy lambda
wymiana przeplywomierza (tu uwaga, zamiennik który był założony podawal takie dane ze za mną non stop była chmura czarnego dymu, nie mialem jeszcze nowego i został zalożony od Volvo V70 nie wiem jaki rok, pasowały złączki uspokoiły sie obroty chodzi równiej i nie kopci na czarno)
czy jesteście mi w stanie cos doradzić ?? staralem sie pryzeszukac forum jak i przestudiowałem google, ale nie znalazłem odpowiedzi![]()