Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Pytanie dot. odpalania JTD 8V

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Przemekkk97
    Mieszka w
    Nakło nad Notecią
    Auto
    Alfa 156 1.9 JTD 110KM@150KM

Domyślnie Pytanie dot. odpalania JTD 8V

Witam szybke pytanie samochód stał 2,5 dnia na mrozie temp. śr -12C , czy to normalne że przy odpaleniu słychać taki metaliczny dźwięk przez chwile ? Ostatnio taki dźwięk słyszałem jak odpalaliśmy golfa w TDI na samostart . Na filmiku po odpaleniu dodawałem gazu do 1.500 max było widać dość dużo dymu . Pytanie drugie czy to normalne że po nocy przy odpalaniu przez 2/3 minuty po dodaniu gazu obroty bardzo szybko spadają na dół ? Teraz w zbiorniku mam EkoDiesla z Orlena , ale wyjeżdżę to i zaleje VERVY może bd trochę lepiej z rozruchem .

Link do filmiku :https://www.youtube.com/watch?v=PbGfs--8mB8

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Ustroń
    Auto
    156 SW FL 1,9 JTD 115KM

Domyślnie

pytanie czym jest owy dym - to nie jest przypadkiem para wodna? występuje w zimie do momentu, aż się cały wydech nie nagrzeje... co do klekotania - kumplowi też tak robi, ale on ma mocno wylatane auto... kiedy zmieniałeś olej, może już jest zbyt gęsty i silnik nie ma właściwego smarowania, nim się olej nie rozrusza i choć odrobinę zagrzeje?

co do lania orlenu, a w szczególności ekodiesla - to jest paliwo do starych klekotów. nawet moja mama, mająca diesla na pompie rotacyjnej tego nie tankuje, bo auto dużo gorzej pracuje. do common raila w ogóle bym tego nie zalał.

mały OT na temat jakości paliwa orlenu - mondeo mk3 2.0tdci 115km, 2003r. tankowane tylko na orlenie, wtryski wytrzymały 40k. po regeneracji lana tylko verva, wytrzymały lekko powyżej 50k. później zmiana paliwa na statoila i sporadycznie bp i wtryski przez 200k wytrzymały.

Mieszka w
    Nakło nad Notecią
    Auto

Domyślnie

Olej w alfie z 4tkm temu castrol 10W40 , my od lat lejemy eko z Orlena golf 4 dopiero przy 360tkm pompowtryskiwacze do regeneracji były. Co 15 tkm olej i filtr paliwa wymieniany .

Użytkownik Romeo Avatar kolekszy
    Mieszka w
    Namysłów
    Auto
    AR 156 SW 1.9JTDm-jet 140km powered by

Domyślnie

Do jtd to raczej 5w40. U nas dzis przycislo -16 i auto odpalilo ale dzwiek przez 3-4 sek byl jak stary traktor.. Potem sie uspokoilo.
    Widze rej ONA z kad jestes?
    Ostatnio edytowane przez kolekszy ; 03-01-2016 o 14:48
    Alfa Romeo 156 SW 1.9Jtd m-jet
    HONDA CBR 1000RR REPSOL

Moja śliczna http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...jtd_m_jet.html
    Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi
    Kasowanie błędów -Namysłów i okolice pisać PW

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał Przemekkk97 Zobacz post
    Olej w alfie z 4tkm temu castrol 10W40 , my od lat lejemy eko z Orlena golf 4 dopiero przy 360tkm pompowtryskiwacze do regeneracji były. Co 15 tkm olej i filtr paliwa wymieniany .
    Tdi to nie JTD, porównywanie tego jest tak błyskotliwe jak parówki z kiełbasą
    Następna sprawa EkoDiesel, z jakiego powodu lejesz to paliwo???????????
    Ekodiesel przy 0 zmienia swoja konsystencję, zimą maksymalnie -7 stopni jest w stanie wytrzymać, Verva wiele wam nie pomoże, bo wie ktoś czym ona się różni od Eko???????????
    A co do dźwięku, to miałem taki po tym jak mój makaron postał 5 dni nie ruszany na -22 stopniach i oznaczał on zamarzniętą jedna poduchę, ale w połączeniu z tym dymkiem, który na parę wodną nie wygląda to tu będzie coś innego

Mieszka w
    Nakło nad Notecią
    Auto

Domyślnie

Olej można jeszcze zmienić po laniu na 10W40 , po zakupie auta taki był i taki sam kupowałem . Rejestracja to CNA miejscowość niedaleko Bydgoszczy .

- - - Updated - - -

Cytat Napisał kylo1986 Zobacz post
    Tdi to nie JTD, porównywanie tego jest tak błyskotliwe jak parówki z kiełbasą
    Tylko z takim Dieslem miałem styczność teraz trochę z 1.9 tdi na CR.

Następna sprawa EkoDiesel, z jakiego powodu lejesz to paliwo???????????

Nigdy z nim nie było problemu , zalewałem raz kiedyś verve na "przepalenie".

Ekodiesel przy 0 zmienia swoja konsystencję, zimą maksymalnie -7 stopni jest w stanie wytrzymać, Verva wiele wam nie pomoże, bo wie ktoś czym ona się różni od Eko???????????

Jeżeli nie EKO , nie Verva to wtedy co ? U mnie są 2 Orleny , LOTOS , PKS , jakieś w no name jeden Seydak a drugi nie wiem .

A co do dźwięku, to miałem taki po tym jak mój makaron postał 5 dni nie ruszany na -22 stopniach i oznaczał on zamarzniętą jedna poduchę, ale w połączeniu z tym dymkiem, który na parę wodną nie wygląda to tu będzie coś innego.

Dźwięk jak pisałem strasznie podobny do tego jak odpalany był golf na spray , we Włoszce niczego nie przybywa , niczego nie ubywa . Może też być dlatego że kata nie mam.

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Jak ci nic nie ubywa nie jest źle
    Ja jeżdżę powiedzmy na EkoDieslu przez 8 miesiecy w roku, potem na czymś innym, ale na wykłady nie ma tu miejsca. W każdym bądź razie mój eko i twój to inne, mimo że z tego samego koncernu
    Z tego co podałeś jeżeli masz oryginalne Orleny i Lotosy to Lotos ogólnie ma lepsze paliwa. Aczkolwiek ja bym się zainteresował PKSem, jeżeli ma duży tabor to powinni dbać o paliwo, w każdym bądź razie proś o orzeczenie, sprawdź datę wydania w górnym prawym rogi i patrz na mętnienie, nie na blokadę filtra i to rada dla wszystkich na zimę, a jak znajdziesz już te dobre to nie tankuj za 50 zyli, bo to nic nie pomoże, zawsze do pełna

Mieszka w
    Nakło nad Notecią
    Auto

Domyślnie

A co sądzisz/sądzicie o uszlachetniaczach do ON ? Warto raz kiedyś wlać to do czyszczenia wtryskow ? Czy to tylko pic.

Użytkownik Romeo Avatar kolekszy
    Mieszka w
    Namysłów
    Auto
    AR 156 SW 1.9JTDm-jet 140km powered by

Domyślnie

Ostatni baczek mam dolany black arrow, po zimie napewno zaleje Lm do czyszczenia wtryskow.
    Alfa Romeo 156 SW 1.9Jtd m-jet
    HONDA CBR 1000RR REPSOL

Moja śliczna http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...jtd_m_jet.html
    Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi
    Kasowanie błędów -Namysłów i okolice pisać PW

Mieszka w
    Nakło nad Notecią
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał kolekszy Zobacz post
    Ostatni baczek mam dolany black arrow, po zimie napewno zaleje Lm do czyszczenia wtryskow.
    http://www.petrostar.pl/chemia/depre..._1l,p822471859 - to jest to ? Jak to dawkowac dziele samochód z rodziną i ciężko bd to dawkować czasami bywa że leje tylko 5l a czasami do pełna .

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
    ALFA ROMEO 145 1.9JTD 105KM & ALFA ROMEO 156 110KM up to 150KM