Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: 2.5 V6 - czy to sprzęgło?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 FL

Unhappy 2.5 V6 - czy to sprzęgło?

Cześć, potrzebuję wsparcia kogoś bardziej doświadczonego. Alfa to mój pierwszy własny samochód i każda nowa usterka to dla mnie kolejna lekcja.
    Dziś odczułem nowy problem. Wygląda mi to na sprzęgło, ale mogę się mylić. Po pierwsze czuję dość silne drgania (wibracje) na pedale sprzęgła, kiedy zapięty jest bieg (wysprzęgla normalnie - wysprzęglik był wymieniany jakieś 10 tys. km temu). Po drugie, przy dynamicznym przyspieszaniu (nawet w trasie - 5/6 bieg, prędkości powyżej 150 km/h) obroty idą w górę (czasami wręcz skokowo), a samochód nie przyspiesza. Kiedy wolniej dodaję gazu, silnik normalnie wkręca się na obroty, a samochód przyspiesza.
    Zaczęło się od tego drgania na pedale sprzęgła. Pierwsze kilometry, wyprzedzanie było jeszcze ok. Dopiero później w trasie, przy wyższych prędkościach zaczęło się już na całego. Proszę o pomoc i sugestie co do diagnozy problemu.
    Dodam że już od jakiegoś czasu sprzęgło szarpało. Niemniej jednak podczas ostatniej wizyty u mechanika, ten stwierdził że jest jeszcze ok.
    Ostatnio edytowane przez leszon ; 13-03-2016 o 21:13

Użytkownik Alfa i Omega Avatar blandor
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie
    Auto
    BYŁA ALFA ROMEO 147 2.0 TS 2002r JEST TOLEDO 2 2.3 v5

Domyślnie

Tak to na 100% wina sprzęgła.

Użytkownik Świeżak Avatar alphamale
    Mieszka w
    Marki
    Auto
    Była 156 2.5 V6, jest Giulia!

Domyślnie

Cytat Napisał leszon Zobacz post
    Cześć, potrzebuję wsparcia kogoś bardziej doświadczonego. Alfa to mój pierwszy własny samochód i każda nowa usterka to dla mnie kolejna lekcja.
    Dziś odczułem nowy problem. Wygląda mi to na sprzęgło, ale mogę się mylić. Po pierwsze czuję dość silne drgania (wibracje) na pedale sprzęgła, kiedy zapięty jest bieg (wysprzęgla normalnie - wysprzęglik był wymieniany jakieś 10 tys. km temu). Po drugie, przy dynamicznym przyspieszaniu (nawet w trasie - 5/6 bieg, prędkości powyżej 150 km/h) obroty idą w górę (czasami wręcz skokowo), a samochód nie przyspiesza. Kiedy wolniej dodaję gazu, silnik normalnie wkręca się na obroty, a samochód przyspiesza.
    Zaczęło się od tego drgania na pedale sprzęgła. Pierwsze kilometry, wyprzedzanie było jeszcze ok. Dopiero później w trasie, przy wyższych prędkościach zaczęło się już na całego. Proszę o pomoc i sugestie co do diagnozy problemu.
    Dodam że już od jakiegoś czasu sprzęgło szarpało. Niemniej jednak podczas ostatniej wizyty u mechanika, ten stwierdził że jest jeszcze ok.

Witaj w klubie - mam to samo od ubiegłego tygodnia Tylko ciekawy jestem przy delikatnej jeździe do sklepu i z powrotem ile może to jeszcze wytrzymać bo widzę, że to nie taka tania robota.
    I czy przy okazji jest sens wymieniać ten wysprzęglik i pompę jeżeli są ok?

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 FL

Domyślnie

Cytat Napisał alphamale Zobacz post
    Witaj w klubie - mam to samo od ubiegłego tygodnia Tylko ciekawy jestem przy delikatnej jeździe do sklepu i z powrotem ile może to jeszcze wytrzymać bo widzę, że to nie taka tania robota.
    I czy przy okazji jest sens wymieniać ten wysprzęglik i pompę jeżeli są ok?

Ja wolę nie czekać na to aż mi się rozkraczy. Nie wiem szczerze powiedziawszy jak tam jest z dostępem. Ja miałem wymieniany wysprzęglik przy okazji wymiany rozrządu.

Co warto zrobić razem ze sprzęgłem? Olej w skrzyni, jakieś simmeringi? Coś jeszcze?

Użytkownik Romeo Avatar Aster156
    Auto
    Ford Ka MKII, Citroen C3 II

Domyślnie

Niestety wygląda to na zużyte sprzęgło. W ubiegłym tygodniu właśnie wymieniłem kompletne sprzęgło Valeo po przebiegu 220 tys. km. Jak będziesz wymieniał to radzę pokusić się o wymianę tylnego uszczelniacza wału korbowego. Ja wymieniłem też uszczelniacz wałka sprzęgłowego oraz uszczelniacze półosi. Wysprzęglik i pompę bym zostawił, bo to można wymienić w każdej chwili. Sprzęgło kompletne Valeo do V6 kosztowało 900 zł.

Jest 156 2,0 TS, miała być GTV V6 2,0 TB, a jest ... kolejna 156 V6

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał leszon Zobacz post
    Sprzęgło zdycha. Słoneczko prawdopodobnie jest uszkodzone.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Wymien profilaktycznie simering wału korbowego, siemeringi skrzyni, olej w skrzyni. Płyn w układzie sprzegla tez przepompuj. U mnie po wymianie oleju biegi lekko chodzą na zimnym, a wymiana płynu usunęła takie nierówne wciskanie się pedału sprzegła, w szczegolności po rozgrzaniu. Płyn wręcz czarny i zasyfiony był w wysprzegliku.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar blandor
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie
    Auto
    BYŁA ALFA ROMEO 147 2.0 TS 2002r JEST TOLEDO 2 2.3 v5

Domyślnie

pewnie lepiej poczekac az tarcza sie rozsypie i dodatkowo koło jedno albo dwu masowe (nie wiem jakie tam jest) będzie do wymiany

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 FL

Domyślnie

Panowie, dzięki za uwagi. Samochód zostawiłem już w warsztacie. Dam znać co finalnie wyszło. Dodatkowo do listy usterek doszedł jeszcze wyciek płynu chłodniczego. Ah ta Bella...

Użytkownik Świeżak Avatar alphamale
    Mieszka w
    Marki
    Auto
    Była 156 2.5 V6, jest Giulia!

Domyślnie

I jak tam prace? Co robiłeś i jakie koszta? Ja jeszcze jeżdżę bo czekam na jakieś sianko, ale co to za jazda