Napisał
leszon
Cześć, potrzebuję wsparcia kogoś bardziej doświadczonego. Alfa to mój pierwszy własny samochód i każda nowa usterka to dla mnie kolejna lekcja.
Dziś odczułem nowy problem. Wygląda mi to na sprzęgło, ale mogę się mylić. Po pierwsze czuję dość silne drgania (wibracje) na pedale sprzęgła, kiedy zapięty jest bieg (wysprzęgla normalnie - wysprzęglik był wymieniany jakieś 10 tys. km temu). Po drugie, przy dynamicznym przyspieszaniu (nawet w trasie - 5/6 bieg, prędkości powyżej 150 km/h) obroty idą w górę (czasami wręcz skokowo), a samochód nie przyspiesza. Kiedy wolniej dodaję gazu, silnik normalnie wkręca się na obroty, a samochód przyspiesza.
Zaczęło się od tego drgania na pedale sprzęgła. Pierwsze kilometry, wyprzedzanie było jeszcze ok. Dopiero później w trasie, przy wyższych prędkościach zaczęło się już na całego. Proszę o pomoc i sugestie co do diagnozy problemu.
Dodam że już od jakiegoś czasu sprzęgło szarpało. Niemniej jednak podczas ostatniej wizyty u mechanika, ten stwierdził że jest jeszcze ok.