Moje uszanowanie.
Czyżby alternator do wymiany? Kontrolka chwilkę po uruchomieniu Alfy gaśnie a ładowania brakProszę o pomoc czy kupować już alternator? Za dwa tyg muszę jechać do Sopotu a tutaj taki numer.
Moje uszanowanie.
Czyżby alternator do wymiany? Kontrolka chwilkę po uruchomieniu Alfy gaśnie a ładowania brakProszę o pomoc czy kupować już alternator? Za dwa tyg muszę jechać do Sopotu a tutaj taki numer.
Szczotka się skończyła, wtedy kontrolka nie świeci. Nie wiem jak w TS-ie, ale w Fiacie Coupe cały regulator ze szczotkami wymieniałem bez wyjmowania alternatora.
Witaj Jakub.
Dziękuję za odpowiedź. Dzisiaj jeszcze zamówię alternator na Alledrogo. W TS-e aby wymienić prostownik trzeba niestety lutować. Regulator schodzi ładnie.
Zapomniałem, ze szczotki wraz z szczotkotrzymaczem są wymienne bez konieczności demontażu alternatora. Zobaczę czy to faktycznie szczotki i czy w razie potrzeby będą u mnie mieć takie cudo.
Ostatnio edytowane przez ArturR_1975 ; 24-03-2016 o 14:26
Niestety szczotki całe i jeszcze długie :-) Albo zwarcie międzyzwojowe albo coś innego.
Wszystkie przewody sprawdziłem i wszystko jest OK. Zamówiłem altka 100A z TS-a 2.0 a w między czasie postaram się ogarnąć tego i ewentualnie po naprawieniu będę mieć zapas.
Przeprowadziłem test alternatora na stole za pomocą wiertarki i jak podłączę na stałe wzbudzenie to czasami (czasami) zaskoczy i wiertarka ciężko kręci (jest ładownie), ale za to zawsze załapuje jeśli w trakcie kręcenia wiertarką przytknę wzbudzenie. Zamówiłem już szczotkotrzymacz z regulatorem.
Podepnę się może ktoś mi szybko odpowie u mnie w 156 1,9 raz na jakiś czas świeci się ładowanie po odpaleniu ale jak np. zgaszę silnik odpale jeszcze raz działa , albo wkręcę silnik na obroty to po chwili kontrolka gaśnie . Ładowanie jest ok. coś koło 14/14.2 jak się nie mylę . Czy to coś z alternatorem ? Czy raczej coś z elektryką
Problem rozwiązany.
Wymiana regulatora załatwiła sprawę.
Ładowanie 14,63V