Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Parę pytań o lampy i żarówki

jersey
    Gość

Domyślnie Parę pytań o lampy i żarówki

Mam parę durnych durne pytań związanych z lampami.

Moja Paskuda ma ksenony. Lampy dogorywają - kaszka, pożółkłe, odbłyśniki już "takie se". Syf, kiła, mogiła. Nie bardzo mogę sobie pozwolić na odstawienie jej na dłużej żeby zdemontować lampy i odesłać do regeneracji więc myślałem o jakichś przekrętach. A dostanie lamp do ksenonów (nowych czy używanych) to już lepsza gimnastyka.

Więc tak:
    - jest jakaś fizyczna różnica między lampami do ksenonów i do H7 (tych z soczewkami)? Da się założyć lampy od H7 z soczewkami i wsadzić ksenona do środka? Chodzi głównie o system poziomowania no i samo fizyczne zaczepienie żarników i przetwornic.

- w sumie to samo jeżeli chodzi o lampy bez soczewek. Jeżeli te by pasowały do samopoziomowania i przetwornic to można by pomyśleć o żarnikach D1R?

- jak duża różnica jest jeżeli chodzi o świecenie między ksenonami i zwykłymi halogenami w lampie z soczewkami? I jak ma się wymiana ksenonów na zwykłe lampy do prawa polskiego? Bo sterowanie położeniem w kabinie nie mam.

I część druga, tym razem z oświetleniem wewnętrznym. Wiecie może, jakie gniazda są na żarówki oświetlające zegary? Te pomarańczowe i szare obsadki w których siedzą żaróweczki? Bo można kupić żarówki wewnętrzne za 20 złociszy od 10 sztuk czy coś takiego i bym sobie chętnie kupił i wymienił po całości, tylko nie bardzo wiem jakie. Gniazd jest parę typów: BX8,4d , BX8,5d ... i tak dalej. Czy lepiej kupić same żarówki i wymieniać?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Majkelek
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 CF2 `2000

Domyślnie

Xenony z tyłu lampy mają inne mocowanie żarówki, czyli w tym przypadku żarnika. H7 tam nie pasuje. Do tego różnią się silniczki.

Nie zmieniaj xenonów na zwykłe H7, nie rób regressu... polecam Ci kupić odbłyśniki z forum i wymienić je sobie. Przy rozłożonej lampie od razu wyczyścisz klosz i soczewkę, co jeszcze polepszy widoczność i ogólny wygląd lampy
    Ostatnio edytowane przez Majkelek ; 31-03-2016 o 18:43

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał jersey Zobacz post
    Nie bardzo mogę sobie pozwolić na odstawienie jej na dłużej żeby zdemontować lampy i odesłać do regeneracji
    Mam zregenerowane odbłyśniki i sam sobie zmienisz. A przy okazji wymyjesz. To załatwi sprawę. Jak przyślesz do mnie to na drugi dzień odsyłam zrobione.

jest jakaś fizyczna różnica między lampami do ksenonów i do H7
    Odbłyśnik, silniczki, tylna obudowa (z przetwornicą). Wszystko da się przełożyć choć wymaga rozklejenia lampy.

- w sumie to samo jeżeli chodzi o lampy bez soczewek. Jeżeli te by pasowały do samopoziomowania i przetwornic to można by pomyśleć o żarnikach D1R?
    Nie było takich. Zawsze była soczewka i szkło z homologacją. Kwestia tylko "tyłu lampy" (jak wyżej).

jak duża różnica jest jeżeli chodzi o świecenie między ksenonami i zwykłymi halogenami w lampie z soczewkami?
    Zakładając że zregenerujesz (czyi jak nowe) to pole oświetlenia i zasięg jest identyczne. Różnica jest tylko w barwie i intensywności/natężeniu światła. Tu ponad 2x większe na korzyść ksenonów.

I jak ma się wymiana ksenonów na zwykłe lampy do prawa polskiego? Bo sterowanie położeniem w kabinie nie mam.
    Bez sensu. Pomijam fakt uwsteczniania się. Jest to zabieg tak samo nielegalny jak w drugą stronę i wprowadza sporo komplikacji. Instalacja i sterowanie.

jersey
    Gość

Domyślnie

Dzięki że informacje. Właśnie dlatego się dopytuje, żeby mieć wszystko legalnie i elegancko i ze 166 Passata nie zrobić

Co do lampek to będę robił handlowe machlojki i kupię komplet, dam do regeneracji, wymienię, oddam swoje do regeneracji i któryś z kompletów sprzedam - patrząc na niedobór ksenonów do przedliftowej 166 może nawet uda się zarobić na nowe przetwornice.

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Majkelek
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 CF2 `2000

Domyślnie

Miałem Ci pisać żebyś kupił drugi komplet żeby nie uziemiać auta.

Za kafla jest już dłuższy czas komplet lamp z przetwornica i żarnikiem.
    Tutaj masz taniej: http://olx.pl/i2/oferta/lampa-xenon-...ml#:5b9159dad5