Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Problemy z klimatyzacją

Użytkownik Świeżak Avatar oosia
    Auto
    Giulietta 1.4 170KM, 2014

Domyślnie Problemy z klimatyzacją

Witajcie
    Jako, iż sezon wiosenny w pełni postanowiłam przeczyścić klimatyzację, ponieważ już lekko smrodkowała (głównie po odpaleniu, po dłuższym postoju, przez pierwszą minutę, zapach stęchlizny). Oddałam alfę do serwisu, odgrzybili ultradźwiękami, uzupełnili czynnik chłodzący i olej. Wydruk z danymi dostałam do ręki, a całość trwała ok. 45 min.

Na początku było super, ładny zapach, lepiej chłodziła.. Jednakże po miesiącu ten specyficzny zapach powrócił. Jak się go pozbyć? Jechać jeszcze raz na odgrzybianie? Czy może tym razem popsikać jakimś specyfikiem do otworów wentylacyjnych? Dodam, że filtr kabinowy był też wymieniany...

Proszę o pomoc, bo przez pierwszą minutę po odpaleniu klimy muszę opuścić szyby i dodatkowo wstrzymać oddech. Nie jest to zapach nie do wytrzymania, ale zwyczajnie nieprzyjemny :/

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Koks
    Mieszka w
    Knurów
    Auto
    AR 147 1910 JTD CF3 8V 115KM/85 KW (DISTINCTIVE)

Domyślnie

Najpewniej trzeba dać do odgrzybiania ale nie takiego ultradźwiękiami pewnie samo ozonowanie też będzie za mało.

Wystukane z Galaxy S5 Neo

Auto

Domyślnie

Kurczę, a dopiero co byłam :/ Poczytałam trochę na ten temat i czy przyczyną może być jakiś syf w podszybiu? Nigdy nie było tam czyszczone, a po ulewie jakiś czas temu, zaczęło mi słyszalnie "chlupać" przy skręcaniu.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Piastów
    Auto
    Alfka 147 120koników + LPG BRC

Domyślnie

jedyny sprawdzony w moim przypadku sposób to bezpośrednie porządne spryskanie parownika (po wyjęciu filtrów kabinowych), preparatem do odgrzybiania klimy (pianka) i pozostawienie na ok godzinę, następnie powtórzenie tego zabiegu i pozostawienie na noc.
    koszt to tylko cena pianki ok 26zł

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Cytat Napisał oosia Zobacz post
    Kurczę, a dopiero co byłam :/ Poczytałam trochę na ten temat i czy przyczyną może być jakiś syf w podszybiu? Nigdy nie było tam czyszczone, a po ulewie jakiś czas temu, zaczęło mi słyszalnie "chlupać" przy skręcaniu.
    Nie ma na co czekać. Czyszczenie podszybia plus odepchanie przewodów odprowadzających wodę.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał LukaSS Zobacz post
    Nie ma na co czekać. Czyszczenie podszybia plus odepchanie przewodów odprowadzających wodę.
    Te przewody są jakoś łatwo zauważalne czy trzeba grzebać? I czym je udrożnić? Wystarczy ściągnąć tą plastikową obudowę tak? Czy więcej z tym zabawy? Pytania może infantylne, ale nie chcę zawracać mojemu mechanikowi głowy, bo już chyba ma mnie dość, a niedługo czeka go kolejna przygoda :-)

Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto

Domyślnie

Ściągasz ramiona wycieraczek,odkręcasz dwa wkręty pod zaślepkami przy blotnikach i ściągasz podszybie. Udraznasz np. tempo zakończonym grubym drutem. Uwaga,by tych gumowych rurek (odplywow nie powyrywać,jak spadną w dol to trudno je dostać). Prosta robota, sama byś tez zrobila

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał LukaSS Zobacz post
    Ściągasz ramiona wycieraczek,odkręcasz dwa wkręty pod zaślepkami przy blotnikach i ściągasz podszybie. Udraznasz np. tempo zakończonym grubym drutem. Uwaga,by tych gumowych rurek (odplywow nie powyrywać,jak spadną w dol to trudno je dostać). Prosta robota, sama byś tez zrobila
    W sobotę będę walczyła :-) Dodatkowo jeszcze odpalę bombę, nie zaszkodzi. Póki co nie włączam nawiewu ;D

Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Piotr_147TS Zobacz post
    jedyny sprawdzony w moim przypadku sposób to bezpośrednie porządne spryskanie parownika (po wyjęciu filtrów kabinowych), preparatem do odgrzybiania klimy (pianka) i pozostawienie na ok godzinę, następnie powtórzenie tego zabiegu i pozostawienie na noc.
    koszt to tylko cena pianki ok 26zł
    Czyli wyjmuje filtry i... gdzie tego parownika szukać? Z jednej strony mam "kratki,żeberka" zdaje sie nagrzewnicy. Parownik jest gdzies u góry?

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Piastów
    Auto
    Alfka 147 120koników + LPG BRC

Domyślnie

Żeberka koło filtra to parownik klimy i na niego stosuję preparat. Nagrzewnica jest głębiej. Za pierwszym razem po opryskaniu całej powierzchni zamykam obudowę bez filtra i na chwilkę max 2s włączam wentylator (ciąg powietrza przepchnie pianę przez żeberka). Za ok 1-2 godziny powtarzam czynność i zostawiam samochód na noc. Preparat 400ml starcza mi na dwa samochody. Efekt przez całe lato po odpaleniu limy nie wali mokrymi szmatami.
    Ostatnio edytowane przez Piotr_147TS ; 13-05-2016 o 06:10